Kirke

Går hardt ut mot Salt etter Forum-avtale

TV-pastor Jan Hanvold er skuffet over at Salt vil distansere seg fra ham og mener de har opptrådt «manipulerende» i kjøpsprosessen. – Vi kjenner oss ikke igjen, sier Salt.

– Jeg blir skuffet og lei meg når Øystein Gjerme har behov for å distansere seg fra oss. Det er greit at vi er uenige teologisk. Men vi har gjort alt vi kan for å legge til rette slik at Salt skal få Forum, sier TV-pastor Jan Hanvold fra Visjon Norge.

Sammen med mediehuset Norge IDAG er Hanvold tidligere eier av Forum kino i Bergen, som nylig har blitt pusset opp og solgt til pinsemenigheten Salt.

Det har stormet rundt Forum etter at dørene åpnet i august. Blant annet har det blitt stilt spørsmål ved relasjonen til de tidligere eierne. Salt har gjentatte ganger forklart at de ikke har forbindelser til Hanvold og Norge IDAG nå som kjøpet er gjennomført.

– I Salt Bergenskirken har ikke Visjon Norge fått talerplass, ei heller har vi noen samarbeidsavtale med dem, skrev Gjerme i et innlegg i avisen Dagen 12. september.

LES MER: Forum vil bli hele Bergens scene. Noen nekter å komme

Hanvold reagerer

I et innlegg på Facebook reagerer Jan Hanvold på Gjermes uttalelser. Han mener de tidligere eierne har strekt seg langt for at Salt skal lykkes, og at Gjerme burde være takknemlig.

– Uten Dan Odfjell og uten selgerkreditt på 14 millioner kroner fra oss kunne ikke kjøpet ha blitt gjennomført, sier Hanvold.

Ifølge Hanvold var planen at Salt Bergenskirken skulle få leie Forum 20 år frem i tid, og at de sammen skulle drive et event- og utleieselskap. Hanvold hevder at Salt trakk seg fra denne avtalen, og at de tidligere eierne ble presset til å selge på grunn av krevende økonomi.

«Vi var i en vanskelig situasjon, og gjennom utallige avtaler som Salt brøt og manipulerte med, klarte de til slutt å inngå en kjøpsavtale med oss», skriver Hanvold.

Som en del av kjøpsavtalen skulle de tidligere eierne få leie Forum gratis 60 dager i året 15 år frem i tid, så lenge det ikke gikk på bekostning av den kommersielle driften. Da det stormet rundt Forum tidligere i høst, valgte Norge IDAG og TV Visjon Norge å trekke seg fra denne avtalen av hensyn til Salt.

– Flere har ment at Salt og Forum fikk et omdømmeproblem på grunn av denne avtalen. Hva tenker du om det?

– Hvis de har et omdømmeproblem ved å leie ut til oss, men ikke ved å leie ut lokalene sine til hardrockkonserter og fyllefester, da er ikke Forum en nøytral scene. Hvis man ikke skal kunne leie ut til noen med andre syn enn det som er politisk korrekt, da burde ikke Salt drive med utleie i det hele tatt, sier Hanvold.

Selv om rammeavtalen om gratis leie er opphevet, har Salt tidligere uttalt at Visjon Norge er en potensiell leietaker på lik linje med alle andre.

LES MER: Erna Solberg boikottet ikke Salt i Bergen

'Beklagelig'

Sigurd Bekkevold, administrasjonsleder og pastor i Salt, forteller at de ikke kjenner seg igjen i Jan Hanvolds fremstilling av historien om Forum.

– Det er beklagelig både for selgerne og kjøper av Forum at det blir ulike fortellinger. Vi ønsker ingen konflikt med noen, og håper at vi kan glede oss over at Forum nå står ferdig oppusset. Det har både selgere og kjøper bidratt til. Som vi gjentatte ganger har presisert i media er det ikke vår oppgave som kirke å ta avstand fra mennesker, og det gjør vi heller ikke i denne saken, sier Bekkevold.

Hovedpastor Øystein Gjerme forteller at mye skriverier og forvirring om prosessen rundt Forum har gjort det nødvendig å klargjøre forholdene mellom Salt og de tidligere eierne gjentatte ganger.

Han forklarer at innlegget i Dagen var tilsvar på et debattinnlegg fra en som viste seg å være en kjent kritiker av Visjon Norge. Gjerme forstår at tilsvaret kunne være provoserende for noen.
– Det var ikke min intensjon og jeg forstår at konteksten var uheldig, sier han.

---

Dette er saken

  • Etter å ha blitt renovert for 80 millioner kroner ble Forum kino på Danmarks plass i Bergen nyåpnet i august.
  • Forum ble nylig kjøpt av pinsemenigheten Salt Bergen og skal drives som kultur- og konferansesenter i tillegg til å være kirke for Salt. Frem til i høst var Forum eid av mediehuset Norge IDAG og TV Visjon Norge.
  • Flere artister og politikere har boikottet arrangementer i Forum på grunn av skipsrederen Dan Odfjell, som eier 25 prosent av Forum. Odfjell er spaltist på nettstedet Resett. Salt har forklart at Odfjell verken har tilknytning til Salt eller driften av Forum.
  • Som en del av kjøpsavtalen skulle Norge IDAG og TV Visjon Norge få leie Forum gratis 60 dager i året 15 år frem i tid, så lenge det ikke gikk på bekostning av den kommersielle driften. Da det stormet rundt Forum, valgte de tidligere eierne å trekke seg fra denne avtalen av hensyn til Salt.

---

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke