Kirke

– Valgkampen har vært som det vanskelige andrealbumet

Åpen folkekirke har vært tvunget på defensiven under årets kirkevalgkamp, mener Tomm Kristiansen. – Denne valgkampen har vært som det vanskelige andrealbumet, sier Therese Utgård, førstekandidat for Åpen folkekirke i Møre bispedømme.

– Åpen folkekirke er blitt dratt etter hårene av andre og har ikke kommet seg på offensiven. Man har måttet svare for en valgordning eller debatt som folk 
ikke skjønner, sier Tomm Kristiansen, NRK-veteran og medlem i Åpen folkekirke, i Vårt Land tirsdag.

Han mener at årets kirkevalgkamp har vært vanskelig for lista ettersom listen hele tiden har vært på defensiven. Kristiansen mener også at debatten om likekjønnet ekteskap har overskygget en rekke andre spørsmål.

– Sist gang jobbet vi aktivt for å få igjennom vigsling av likekjønnede. Denne valgkampen har derimot vært som det vanskelige andrealbumet, sier Therese Utgård, førstekandidat for Åpen folkekirke i Møre bispedømme.

LES MER: Skuffet over manglende tilgjengelighet

«Andrealbumet»

Utgård mener det alltid er vanskeligere å forsvare noe enn å angripe i en valgkamp.

Hun mener likevel at kirkevalget har vært Oslo-sentrert og i for liten grad har handlet om situasjonen andre steder i landet: I Nord-Norge er det fremdeles motstand mot kvinnelige prester. I deler av Agder – Telemark og Stavanger bispedømme, sier hun, er motstand mot likekjønna vigsel og diskriminerende utlysningstekster om samlivsform ved ansettelser.

– Jeg som bor i Møre kjenner meg ikke helt igjen i kirkevalgsdebatten. Her er situasjonen annerledes enn i hovedstaden. ÅF har ikke hatt flertall her og vi har for eksempel tilfeller av diskriminerende utlysningstekster om samlivsform. Vi har ikke kunnet forsvare noe, sier Utgård.

Hovedstatsfokus

Utgård mener at den største utfordringen lokalt er å få journalistene til å interessere seg for kirkevalget. I Møre mener hun Åpen folkekirke har lyktes å sette fokus på diskrimineringen av samlivsformer:

– Her har vi ikke vært på defensiven. Det er likevel få som er klar over at dette er tilfellet. Veldig mange jeg har snaket med på videregående skoler blir sjokkert over at samlivsformen til prester kan bli et tema i ansettelsesprosessen, sier hun.

Kristiansen uttalte også i Vårt Land tirsdag at debatten om likekjønnet ekteskap har overskygget en rekke andre spørsmål.

– Kan debatten om likekjønnet ekteskap ha overskygget en rekke andre spørsmål, slik som kirkeordning?

– Spørsmålets premiss har et hovedstatsfokus: For oss er spørsmålet om likekjønnet vigsel fortsatt et viktig spørsmål, fordi det er så stor motstand mot dette, og sterke holdninger bak, sier hun.

Vanskelig å vinne frem

Agnes Sofie Gjeset, førstekandidat for Åpen folkekirke i Nidaros bispedømme, trekker frem at ÅF valgordning ikke er en sak som er enkel å drive valgkamp med.

– Vi har ikke kunne kjøre særlig rundt med denne saken i valgkampen, selv om det er en viktig sak, sier hun.

Sofie Gjeset sier det alltid er vanskeligere å vinne frem en «total pakke» enn enkeltsaker, slik som likekjønnet vigsel ved forrige kirkevalg. Hun er likevel uenig med at listen har vært på defensiven under årets valgkamp:

– Vi mener fremdeles det samme som vi mente forrige valgkamp. Jeg opplever at de som stemte på oss sist også er enige med oss denne gangen, sier hun.

Fornøyd

Karl Johan Kirkebø, førstekandidat på ÅFs liste i Bjørgvin bispedømme fornøyd med valgkampen lokalt.

Listen, sier han, har vært mye ut i media og på stands og har fått bred kirkelig – og samfunnsmessig støtte fra forskjellige samfunnspersoner. Også Gunhild Tomter Alstad, førstekandidat for ÅF i Hamar bispedømme, mener at ÅF har gjort en vellykket valgkamp.

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke