Kirke

Mangfold i kirken

Gunhild Tomter Alstad vil jobbe for at Den norske kirke skal ha en tydelig stemme i spørsmål om menneskeverd og klima.

Hvem skal styre Den norske kirke de neste fire årene? Frem til kirkevalget 8. og 9. september presenterer vi den øverste kandidaten på hver av listene til bispedømmeråd og kirkemøte.

Navn: Gunhild Tomter Alstad

Alder: 44 år

Liste: Åpen folkekirke

Bispedømme: Hamar bispedømme

– I en tid der menneskeverdet ikke lenger er selvsagt, er det viktig at kirka fremmer de ­svakeste i samfunnet og har en tydelig stemme i spørsmål om klima, sier Gunhild ­Tomter ­Alstad, førstekandidat for Åpen folkekirke i Hamar bispedømme.

Alstad er 44 år, gift og har to barn. Hun er førsteamanuensis i norsk ved Høgskolen i Innlandet og er for tiden studieleder for barnehagelærerutdanningen.

– Hva er din relasjon til Den norske kirke?

Jeg har alltid vært involvert i kirka mi, både som barn og voksen. Jeg har vokst opp med foreldre som har vært ansatt og frivillige i kirka. Selv har jeg vært knyttet til kirka enten i form av frivillig arbeid som medlem i menighetsbladsredaksjonen, som initiativtaker til babysang eller Harry Potter-kvelder, eller i form av involvering gjennom forskjellige verv. Jeg var medlem i Vang menighetsråd i Hamar kommune i to perioder fra 2002–2009. I 2014 ble jeg styremedlem i Hamar kirkeakademi, og i 2015 ble jeg valgt inn fra Åpen folkekirkes liste som lekmedlem i Hamar bispedømmeråd, der jeg nå er leder.

LES MER: Den store guiden til kirkevalget

Kirkefelleskap

– Hvorfor har du valgt å stå på liste?

– Jeg har et dypt engasjement for kirka, fordi den betyr mye for meg. Jeg ønsker fortsatt å arbeide for ei folkekirke som er åpen og inkluderende. Dette er verdier som jeg mener det er verdt å kjempe for videre, spesielt i ei tid der samfunnet opplever større polarisering og fremmedgjøring. For Gud er alle like, uavhengig av sosial status, økonomi, seksuell legning, alder og kjønn. Alle mennesker som ønsker det, skal ha samme mulighet til å delta i kirkelige handlinger og i kirkas fellesskap. Jeg vil arbeide for ei kirke som ikke bare symbolsk, men også i bokstavelig forstand er mer åpen. Jeg vil arbeide for ei kirke som har respekt for mangfoldige måter å uttrykke kristen tro på. I Hamar bispedømme har vi lang tradisjon for å skape hellige rom for alminnelige liv, slik bispedømmets visjon er, og jeg vil bidra til å videreutvikle folkekirka i denne tradisjonen.

– Hvorfor skal folk stemme på deg?

– Jeg ønsker fortsett å påvirke kirkas retning framover, og jeg har sett at det nytter å engasjere seg. Jeg har erfaring og kompetanse som jeg håper at kan være nyttig for Den norske kirke, for eksempel som erfaring som frivillig, menighetsrådsmedlem og bispedømmerådsleder. Jeg håper at jeg kan ha noe å bidra med gjennom forskningskompetansen min, som blant annet handler om mangfolds- og inkluderingsperspektiver i utdanning. Jeg vil jobbe for bredde og mangfold i kirka, og er spesielt opptatt av hvilke verdier vi legger til grunn.

Inkluderende

– Hva mener du er de viktigste utfordringene for kirken i dag?

– Utfordringene for kirka i 2019 og framover er komplekse og i stor grad knyttet opp mot kirkeforståelse og hva det vil si å være ei folkekirke. En viktig oppgave og utfordring er å ta med det beste fra statskirkeordningen. Kirka skal være midt i folks liv og ha et mangfoldig fellesskap. Slik kan den forkynne evangeliet bredt. En annen viktig utfordring er hvordan vi organiserer oss som kirke i tida framover. Organisasjonsmodellen må henge sammen med målene om kirken som en landsdekkende folkekirke, som ivaretar både helhet og sammenheng i et større fellesskap, men også med tydelig lokal forankring.

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke