Kirke

Stappfullt under åpningsgudstjeneste

Pinsemenigheten Salt har lenge drømt om et kirkebygg uten lukt av øl og klissete gulv. Søndag åpnet de dørene til Bergens nye storstue.

Bilde 1 av 12

– Å, det er kjempegøy at det er så masse folk her, sier Birgit Haukvik, utenfor Forum kino i Bergen.

I likhet med mange andre frivillige i Salt Bergen har Haukvik ventet lenge på denne dagen. Det er åpningsgudstjeneste for pinse­menigheten Salt i det ikoniske ­kinobygget Forum, som det ­seneste året har blitt godt oppusset og tilpasset kirkens bruk. Både utenfor og inne i foajeen er det fullstappet med folk som venter på at dørene inn til salen skal åpnes.

Amund Valde (20) er blant dem som har møtt opp tidlig for å ­sikre seg en god plass.

– Salt er litt min type kirke. Jeg er kanskje ikke en stereotypisk kristen, men det trenger jeg heller ikke være her. Jeg er i mange miljøer der det er få kristne, men jeg kan likevel komme hit på søndager og være meg, sier Valde.

LES MER: Åpner kirke i ikonisk kinosal

Gavedryss

Salt Bergen er en kirke med et moderne uttrykk og en ung målgruppe som har hatt 700-800 besøkende hver søndag i Bergen sentrum de siste årene. I fjor høst kjøpte de det gamle kinobygget Forum kino, og invitasjonen til søndagens ­åpningsgudstjeneste gikk så bredt ut at nærmere 1.000 sitte­plasser ble fylt umiddelbart etter at dørene åpnet.

Fra plattformen kom det en rekke hilsener fra prominente gjester og venner av kirken.

– Det er fantastisk å se den utviklingen som har vært her i Salt bergenskirken. Det viser at det går an å bygge en menighet i dag som får betydning for den unge generasjonen, sa Sigmund Kristoffersen, leder for Pinse­bevegelsens lederråd.

Oppussingsarbeidet har hatt en prislapp på 80 millioner kroner. Gjennom en innsamlings­aksjon har 15 kirker og 628 ­enkeltpersoner bidratt med 15 millioner kroner til kirkens egenkapital. Under åpningsgudstjenesten fortsatte gavedrysset, med 130.000 kroner fra Hermon Forlag og 153.000 kroner fra over 20 ulike forsamlinger i Bergen. Den sistnevnte gaven ble overrakt av Håvard Berger, pastor i Kristkirken.

– Dette er en stor dag for Salt, men også en stor dag for Bergen. Vi har et veldig godt enhetsklima i byen. Denne gaven vitner om at vi heier på hverandre, sier Berger.

- Nå som Salt har fått et nytt, stort bygg, er du ikke redd for at alle skal begynne å gå i Salt?

- Om det blir flere tusen i Salt er det fremdeles 280.000 mennesker i byen. Vi trenger mange menigheter i Bergen med flere tusen folk, så jeg håper virkelig Salt lykkes med å samle mange, sier Berger.

LES MER: - I Salt respekterer de barnedåp

Åpne dører

Under guds­tjenesten ble historien bak ­kirken og bygget fortalt, blant annet av hovedpastor Gina ­Gjerme. ­Siden 2004 har Salt leid en rekke ­midlertidige lokaler, blant ­annet på nattklubben Ricks.

– Det er fantastisk å se hva Gud har gjort gjennom det, men vi fikk veldig hjemlengsel etter et sted der det ikke luktet øl og var klissete på gulvet, sa Gina Gjerme.

Hun har lenge drømt om at Salt skal være en kirke med «mange åpne dører ut til byen», fortalte hun.

– Det er mitt hjerte at Salt og ­Forum skal være et sted der vanlige folk skal komme og bli kjent med Gud, og et sted Salt kan velsigne byen ut fra, sa Gjerme.

Under talen spurte hoved­pastor Øystein Gjerme: «Hvordan skal vi leve som etterfølgere av J­esus i dagens Norge?» Han trakk frem profeten Jeremias budskap til ­israelsfolket i eksil som et ­forbilde for kristne i dagens Norge:

– Hvis du skal leve som en ­kristen i en kultur der du er fremmed, så skal du bo der. Du skal tale frimodig om din annerledeshet, men gjøre det med respekt. Du skal vise selvoppofrende kjærlighet og ikke bare be om fremgang for ditt eget bedehus, men for politikere, business, skoler, SFO og for Bybanen, sa Gjerme.

LES MER: Min tro-intervju med Salt-pastor Øystein Gjerme

Ny æra

Etter gudstjenesten var Øystein Gjerme takknemlig for støtte fra kirker i Bergen og forventningsfull til fremtiden.

– Dette er en ny æra for oss. Her kan vi gjøre større møter, medieproduksjoner, virkelig ta vare på barn og unge og ha en kulturarena. Vi forventer vekst og større synlighet i Bergen, sier Gjerme.

– Synlighet, hvordan da?

– Vi tror Forum kulturarena er et tilgjengelig sted, et ufarlig bygg å gå inn i. Vi satser på å være svaret på salmen «Gjør ­døren høy og porten vid». Så vi vil utforske hvordan vi kan ­bygge de broene bedre, sier Gjerme.

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke