Kirke

Åpner kirke i ikonisk kinosal

2000 dugnadstimer er lagt ned og 15 millioner kroner samlet inn til Salt Bergens nye kirkebygg. På søndag har de åpningsgudstjeneste i signalbygget Forum kino.

– Dette er en milepæl for oss som kirke og vi er glad for å være på plass, sier pastor Sigurd Bekkevold.

I fjor høst kjøpte pinsemenigheten Salt Bergen det gamle kinobygget Forum kino på Danmarksplass i Bergen. Etter et omfattende oppussingsarbeid er det duket for offisiell åpningsgudstjeneste på søndag.

– I alle år har vi sett nye folk komme til gudstjeneste hver uke, og vi tror dette bare vil øke nå som vi får større plass, sier hovedpastor Øystein Gjerme.

I tillegg til å være et kirkebygg for Salt skal Forum bli en ny kultur- og konferansearena i Bergen med plass til oppunder 1000 sittende eller 1500 stående personer.

– Forum er en kjent og kjær institusjon for bergensere flest, og folk har mange gode minner herfra. Det er gøy at kirken har fått et hjem og at vi samtidig kan gi Forum tilbake til folket, sier Bekkevold.

LES MER: – I Salt respekterer de barnedåp

Signalbygg

Forum kino ble tegnet av arkitekten Ole Landmark og har vært et signalbygg i Bergen siden det stod ferdig i 1946. Kinodriften ble avsluttet rundt år 2000, og i 2013 fikk menigheten Salt tilbud om å kjøpe bygget. For at bygget skulle egne seg som menighetslokale måtte det flere omfattende oppgraderinger til.

– I første omgang takket vi nei til å kjøpe bygget. Senere oppdaget vi mulighetene for å sprenge ut bakken og lage en ny underetasje. Da forstod vi at dette kunne bli et langsiktig hjem for Salt, sier Bekkevold.

Under nøye oppsyn fra riksantikvaren har det verneverdige bygget fått en ny underetasje på 500 kvadratmeter og rom for kafé, barnekirke, kontorer og bibelskole. Prislappen på oppussingen har vært 80 millioner kroner, hvorav 15 millioner har kommet gjennom Salts innsamlingsaksjon. Frem mot åpningen har menighetens medlemmer lagt ned over 2000 dugnadstimer for å ferdigstille bygget.

– Hva vil dere oppnå med dette?

– For mange er det en høy terskel for å komme til en kirke i Norge. Vi tror budskapet er for folk flest og ikke bare for noen få interesserte. I alle år har vi gjort det vi kan for å senke terskelen, blant annet med å ha kirke på nattklubber, teatre og steder der folk er vant til å gå. Med denne filosofien finnes det ikke bedre sted enn Forum, sier Bekkevold.

LES MER: Tar oppgjør med kjønnsroller i pinsebevegelsen

Vekst

Salt Bergen er en kirke med et moderne uttrykk og en ung målgruppe, som ble grunnlagt i 2004. De seneste årene har de hatt 700–800 gudstjenestebesøkende fordelt på fire gudstjenester hver søndag i Bergen sentrum.

– Gjennom årene har vi brukt svært lite penger på å annonsere for møtene våre. Folk som selv er begeistret deler begeistringen med vennene sine, sier Gjerme.

Frem til nå har de leid en rekke midlertidige lokaler. Når kirken får permanent tilhold sentralt i Bergen, håper de å sette preg på byen.

– Vi tror ikke kirken skal være isolert fra samfunnet, men er ment å være i samfunnet med en tydelig og annerledes stemme. Selv om vi får et flott, eget bygg må vi tilbake til det grunnleggende. Vi har tro på det som skjer når vi kommer sammen. Det er ikke bygget som er viktigst, men at vi bærer Jesus i hjertet, sier Bekkevold.

LES MER: Min tro-intervju med pastor Øystein Gjerme

Kulturarena

Mens kirken har åpningsgudstjeneste denne helgen, er det offisiell åpning for Forum Scene neste helg. Frem til jul er det planlagt en rekke konserter blant annet med artister som Emilie Nicholas, Astrid S og Douglas Adams. Denne uken kom imidlertid et skjær i sjøen da bergensbandet Romskip trakk seg fra åpningsfestivalen for Forum Scene. Årsaken er at Dan Odfjell, som eier 25 prosent av aksjene i Forum kino eiendom AS, har tilknytning til nettstedet Resett. Dette vil bandet ta avstand fra, skriver Bergens Tidende.

Det er selskapet Liveon AS som skal drive Forum Scene. I et innlegg i Bergens Tidende har leder Haavard Monsen påpekt at Liveon er et selvstendig, uavhengig selskap som huseierne ikke har interesse i.

---

Salt Bergen

  • Menighet tilknyttet Pinsebevegelsen som ble startet i Bergen i 2004.
  • Salt har etablert forsamlinger på fire ulike steder i bergensområdet i tillegg til Trondheim, Skien og Levanger.
  • Hovedpastorene er Øystein og Gina Gjerme.
  • En del av visjonen er å lede mennesker til et nytt og bedre liv gjennom etterfølgelsen av Jesus.

---

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke