«Et kjøpesenter for Gud», var evangelist Robert Schullers egen beskrivelse av den enorme glasskirka. I 30 år var Krystallkatedralen den kjente teleevangelistens hjemkirke, før menigheten gikk konkurs i 2010. To år seinere ble bygget solgt til Den katolske kirke.
Forrige uke ble kirka innvia som katolsk katedral, etter en oppussing som har tatt to år og kosta over 72 millioner dollar – rundt 624 millioner norske kroner.
Drive in-forkynnelse
California har flere megakirker enn noen annen amerikansk stat, og de fleste av dem befinner seg i forstedene mellom Los Angeles og San Diego. Her ligger også Krystallkatedralen, nærmere bestemt i Garden Grove i Orange County. Det særegne bygget sto ferdig i 1980, samme år som Rick Warren starta Saddleback Church i samme område.
Selve menigheten ble danna i 1955, samme år som Disneyland åpna bare noen kilometer unna. Det begynte med at evangelist Robert Schuller ville møte folk der de gjerne var på 50-tallet: I bilen.
Så Schuller leide en drive in-kino for å holde gudstjenester. Slagordet var: «Come as you are, pray in the family car.»
Musikken kom fra et elektrisk orgel montert på en tilhenger, og deltakerne på gudstjenesten fikk lyden gjennom mobile høytalere de kunne feste til bilen. Selv klatra Schuller opp på taket på kinokiosken for å preke.
LES OGSÅ: Bitter strid i Krystallkatedralen
TV-pastor
Da menigheten vokste, kjøpte Schuller en tomt, der han ikke bare bygde en tradisjonell kirke, men også en parkeringsplass med plass til 500 biler. Folk kunne velge om de ville gå inn i kirka eller følge gudstjenesten fra bilen.
I 1970 starta Schuller TV-showet «Hour of Power», et ukentlig TV-program der han kringkasta sitt optimistiske kristne budskap om det kan kalte «Possibility Thinking» – mulighetstekning. På 80-tallet var programmet det mest sette ukentlige religiøse TV-programmet i USA, og Schullers prekener ble sett av 20 millioner seere i nærmere 180 land. Programmene ble spilt inn i Krystallkatedralen.
Nå skal bygget være hovedkirke for Orange County katolske bispedømme, som består av 1,3 millioner katolikker, og ha ukentlige gudstjenester på engelsk, spansk, vietnamesisk og mandarin. Kirka har bytta navn til Christ Cathedral – Kristuskatedralen.
LES OGSÅ: Ny omdreining i dramaet om Krystallkirken
I fotsporene
Det er ikke så vanlig at Den katolske kirke overtar andres kirkebygg, og Krystallkatedralen er langt fra noen typisk katolsk kirke.
– Det er noe new age-aktig over bygget, som ikke harmonerer helt med strengheten vi ofte finner i katolske bygg, sier arkitekturkritiker Mark Lamster til Washington Post.
Men selv om fasaden fortsatt er dekt av 10.000 glassplater, er interiøret nytt. Alteret inneholder relikvier fra koreanske, vietnamesiske, meksikanske og amerikanske martyrer, og fra pave Johannes Paul 2. Kirkerommet er dekorert med en håndmalt mosaikk av Vår Frue av Guadalupe, og bilder av flere helgener, blant annet Kateri Tekakwitha, den første indianeren som ble helgenkåra av Den katolske kirke og Oscar Romero, erkebiskopen fra El Salvador som ble kanonisert av pave Frans i fjor.
Katedralen skal gjenspeile området den ligger i, sier pater Christopher Smith til Los Angeles Times. Han forteller at menigheten samtidig prøver å bevare noe av byggets historie.
– Vi opplever at vi fortsetter i fotsporene til den store kristne forkynneren som bygde katedralen, sier Smith.
---
Krystallkatedralen
- Oppført i 1980, som verdens største glassbygg
- Tegna av den postmodernistiske arkitekten Philip Johnson
- Var hovedsete for teleevangelisten Robert Schullers menighet Crystal Cathedral Ministries fram til 2010, da menigheten gikk konkurs
- Er nå restaurert og innvia som katolsk kirke under navnet Christ Cathedral
- Har plass til 2 248 mennesker
---