Kirke

Inviterer sjaman til fredsmåltid i kirken

Tidligere i år måtte dialogprest Silje Trym Mathiassen tåle tyn for å ha invitert en sjaman til kirken. Det skremmer henne ikke fra å gjøre det igjen.

Bilde 1 av 2

– Det handler om å bygge relasjoner med mennesker man ellers ikke ville delt et måltid sammen med, sier dialogprest Silje Trym Mathiassen.

For fjerde år på rad arrangerer Kirkelig dialogsenter i Stavanger, i samarbeid med Den norske kirke og matfestivalen Gladmat, et fredsmåltid i Stavanger domkirke. Her samles representanter fra flere ulike religioner for å dele et måltid sammen i kirken.

Mathiassen forteller at hensikten med arrangementet er å vise at kirken er sted hvor mennesker kan samles på tvers av religion og livssyn med et felles ønske om fred.

– Vi håper mennesker vil oppleve fellesskap og matglede med åpenhet og respekt på tvers av tro og livssyn, sier hun.

Hun mener det er et behov for slike markeringer hvor mennesker med ulik tro kan komme sammen og snakke sammen om hverdagslige ting.

– Det er sterkt å se langbordet i Domkirken hvor buddhister, hinduer, muslimer og kristne sitter skulder ved skulder og spiser sammen og bygger vennskapsbånd. Det er noe som kan skape gode ringvirkninger i samfunnet vårt, sier hun.

LES MER: «Det ble for mange triggere»

Inviterer samisk sjaman

Under måltidet vil representanter fra de forskjellige religiøse tradisjonene tenne et lys og lese en tekst som representerer deres religion eller livssyn. I år har dialogsenteret blant annet invitert en samisk sjaman. Mathiassen forteller at de tidligere ikke har hatt denne tradisjonen representert under måltidet.

– Det har utspring i vårens debatt om sjamanisme, sier hun.

Hun viser til mediestormen tidligere i vår da Mathiassen inviterte Prinsesse Märtha Louise og hennes kjæreste, sjaman Durek, til et arrangement i St. Petri kirke. Arrangementet ble etter mye om og men flyttet til Clarion Hotel i Stavanger.

– Hvorfor er det viktig at Den norske kirke inviterer en samisk sjaman til bords?

– Oppmerksomheten mot samene og erkjennelsen av misforståelsene, overtrampene og overgrepene mot dem på alle plan – inklusive det religiøse – må gjøre oss lydhøre og sensitive. Det er derfor på sin plass at Den norske kirke møter den samiske tradisjon med åpenhet og respekt, sier Mathiassen.

LES MER: Prinsessen og sjamanen snakker ut om kritikken

Annerledes

Den samiske sjamanen Eirik Myrhaug ser frem til å delta på fredsmåltidet i Stavanger domkirke.

– Vi som representerer den samiske sjamanismen er veldig åpne for dialog. Det er viktig å møtes over trosgrenser, sier han.

Myrhaug synes det er positivt at sjamanisme har blitt løftet fram i mediene den siste tiden.

– Så er det selvfølgelig mye uforstand når det gjelder sjamanisme. Mange vet ikke hva det er, sier han og understreker at hans praksis skiller seg fra sjaman Dureks.

– Min praksis springer ut fra det samiske. Jeg forholder meg til Moder jord. Det viktigste er kontakten med det jordnære, sier han.

Myrhaug påpeker blant annet at han tar avstand fra sjaman Dureks praksis med å gå inn i ulike transer.

– Min erfaring er å la mennesket vokse i den takten de selv ønsker, på en trygg måte, sier han.

LES MER: Religionsprofessor fulgte sjaman-foredrag: – Savnet kritisk dialog

14 dåp

I tillegg til fredsmåltidet står Kirkelig dialogsenter også bak arrangementet «Den glade dåpsdagen». Mathiassen forteller at det vil bli holdt to dåpsarrangementer i Bispekapellet og Stavanger domkirke.

– Det ene arrangementet er en mer tilbaketrukket form for dåp. Det skal være så lavterskel at det ikke er nødvendig med påmelding på forhånd, selv om fem allerede har meldt seg på. Her skal det være mulig å komme uanmeldt og ha dåpssamtalen på stedet.

I tillegg skal det arrangeres gudstjeneste i Stavanger domkirke hvor man har måttet melde seg på forhånd og ha hatt dåpssamtale.

– Ni stykker har meldt seg til denne seremonien. Den store interessen viser at vi har møtt et behov for å tilrettelegge for alternative måter å ha dåp, selv om vi selvsagt støtter opp om at dåp vanligvis skal skje i høymessen.

Totalt vil altså minst 14 mennesker døpes i forbindelse med Gladmat.

---

Fredsmåltidet

  • Arrangeres av Kirkelig dialogsenter i Stavanger i samarbeid med Den norske kirke og matfestivalen Gladmat i Stavanger domkirke.
  • Fredsmåltidet er et flerreligiøst fredsmåltid med musikk, lystenning og opplesning.
  • Representanter fra 11 ulike religioner, livssyn og tradisjoner vil lese opp tekster.
  • I tillegg til samisk sjamanisme og ny sjamanisme, vil også representanter fra kristendommen, jødedommen, islam, hinduisme, buddhisme, sufisme, Human-Etisk Forbund og nyreligiøsitet være til stede på årets fredsmåltid.
  • Kilder: Silje Trym Mathiassen og Kirkelig dialogsenter i Stavanger

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke