Kirke

Trefoldighetskirken søker «superprest»

Mens Den norske kirke sliter med å fylle prestestillinger mange steder i landet, smeller Oslo bispedømme til med en stillingsutlysning som legger lista høyt for de som vil bli prest i Trefoldighetskirken i Oslo.

«Nå skjer det noe nytt i Oslo sentrum, noe helt nytt».

Slik innledes utlysningen etter en prest som skal være «trygg og reflektert forkynner og liturg», «lyttende og livsnær i samtale og forkynnelse», ha «dokumentert erfaring med utvikling og gjennomføring av nye og involverende gudstjenester» og «erfaring med ledelse av menigheter og gjennomføring av kirkelig nybrottsarbeid». For å nevne noe.

– Dette er en stilling som skal være med å utvikle en byomfattende profil i Trefoldighetskirken. Jeg vil ikke kalle dette en helt ordinær prestestilling. Det må være en prest som er veldig motivert til å gjøre en innsats i Oslo sentrum, sier domprost Anne May-Grasaas, som vil ble den nye prestens nærmeste overordnede.

Til sammenligning er kvalifikasjonskravene som listes opp i utlysningen etter sokneprest i Trondenes langt mer moderate: Her må vedkommende være medlem i Den norske kirke, ha førerkort klasse B og disponere egen bil. I tillegg opplyses det at «personlige og faglige egenskaper vil bli vektlagt».

LES MER: – Mulig løsning på prestekrisen

'Erfaren lederprest'

I henhold til den nye kirkebruksplanen for Oslo skal Trefoldighetskirken neste år bli en del av Domkirken sokn, og få sin egen profil som utfyller domkirken. Domprost Anne May-Grasaas forteller at det er helt vanlig at utlysningsteksten på denne måten tilpasses til stillingen som skal fylles.

– Personlig egnethet har vært vektlagt ved alle ansettelser jeg har hatt ansvar for i mine vel seks år som domprost. Meg bekjent spørres det etter denne kvaliteten ved alle ansettelser i Oslo bispedømme, sier hun.

Tror dere at dere hadde ordlagt dere annerledes hvis det var snakk om en mindre menighet?

– Vi hadde helt klart ordlagt oss annerledes ved utlysning til stilling i en menighet utenfor Oslo sentrum, stor eller liten. Denne utlysningen er spisset i håp om å få en erfaren prest med gode lederegenskaper som kan bidra til å utvikle en byomfattende profil for Trefoldighetskirken, sier Grasaas.

LES MER: Vil hjelpe å rekruttere prester

Helt vanlig

Selv om begge deler er prestestillinger i Den norske kirke, mener Martin Enstad, leder for Presteforeningen, at det ikke har så mye for seg å sammenligne utlysninger fra forskjellige steder som Oslo sentrum og Trondenes.

– Det ene er en stilling hvor du skal være med å bygge en ny profil i en ny satsing. Den andre er en etablert stilling hvor det i stor grad handler om å videreføre eller jobbe innenfor den profilen som er i menigheten og det kan være lange tradisjoner, sier Enstad.

– I Oslo etterspør de erfaring fra utvikling og gjennomføring av nye og involverende gudstjenester. Det er en konkret etterspørsel av en type erfaring som noen prester har, og andre prester ikke har så mye, sier han.

Enstad ser ikke noe uvanlig i at arbeidsgiveren fremmer en liste med personlige egenskaper man ønsker seg hos søkere.

– Det er samtidig et problem hvis listen over personlige egenskaper blir så lang at det er umenneskelig. Men begge stillingene opererer jo med personlige egenskaper de ønsker, sier Enstad.

LES MER: 'Den norske kirke glemmer mangfoldet'

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke