«Det er ekteskapet mellom mann og kvinne som er Guds gode ordning for samliv.»
Denne formuleringen har det seneste året skapt stor debatt i den kristne ungdomsorganisasjonen KRIK, fordi den ekskluderer samboere og folk som lever i likekjønnede ekteskap fra lederoppgaver i organisasjonen.
For ti måneder siden nedsatte KRIKs ledelse en referansegruppe som skulle utrede mulighetene for og konsekvensene av å endre spillereglene. Nå har referansegruppa konkludert med at de vil anbefale KRIK å beholde formuleringen, og dermed holde fast i sitt restriktive syn på samboerskap og likekjønnet ekteskap. Det var Dagen som først omtalte referansegruppas innstilling.
– Referansegruppen har så langt jeg kan se overgitt en nyansert og velbegrunnet innstilling til styret, sier nåværende generalsekretær Silje Kvamme Bjørndal til Vårt Land.
LES MER: Samlivsstriden i KRIK
Skuffet
Et sentralt moment i diskusjonen er om KRIK strammet inn sin praksis, da ledelsen i 2017 tok inn en presisering om at det er ekteskapet «mellom mann og kvinne» som er «Guds gode ordning for samliv».
Til Vårt Land i fjor sa Vegard Tjørhom, tidligere distriktsmedarbeider i KRIK, at han mener organisasjonen de seneste årene har fått en mindre tolerant praksis når det kommer til homofili.
Han har ikke lest referansegruppas rapport, men på bakgrunn av avisen Dagens omtale synes han det er trist at ledelsen anbefales å beholde dagens formulering.
– Slik jeg tolker dette vil det i praksis bety at dette at jeg som homofil ikke kan være leder i en organisasjon hvor jeg har vært frivillig i over et tiår, sier han.
Det som bekymrer ham mest er likevel hva slags signaler dette sender til de unge medlemmene som er usikker på sin egen seksuelle legning.
– Det er mange unge i KRIK som også er usikre på sin legning. Det hadde vært fint om det var homofile ledere i KRIK som kan være gode forbilder for de som kjenner på disse følelsene. Disse ungdommene må bli møtt med full åpenhet. Men hvis de vedtar denne spilleregelen, vil det være umulig å komme disse ungdommene i møte på en måte som ikke er fordømmende, sier Tjørhom.
Han sier videre at han ikke forstår hvorfor KRIK skal holde homofile ute, når de ellers er en svært åpen organisasjon i forhold til andre minoritetsgrupper.
– Dette er å gå baklengs inn i fremtiden. De har sikkert sine teologiske begrunnelser, men det bør det være rom for ulike syn, sier han.
Siden samlivsdebatten, har Tjørhom stanset pengestøtten til KRIK. Han venter nå på endelig vedtak før han bestemmer seg for om han vil gi pengestøtte videre.
LES MER: Samlivssplid ryster KRIK
Ingen dyneløfting
KRIKs generalsekretær Silje Kvamme Bjørndal mener innstillingen vil videreføre en verdiformidling rundt ekteskapet som ideal.
– Referansegruppen anbefaler at KRIK fortsatt løfter opp ekteskapet, og det er en videreføring av linjen som har ligget der hele veien. Samtidig peker de også på at endringene i synet på samliv og ekteskap får konsekvenser for en lavterskel og økumenisk organisasjon som KRIK, som vi må forholde oss til. Akkurat hvordan det vil se ut i fremtiden kan jeg ikke si nå, men både styret og KRIK sentralt vil gjøre vårt aller beste for å bevare det gode fellesskapet som KRIK utgjør for tusenvis av ungdommer, og vi vil jobbe for at stadig nye får oppleve idrettsglede og trosglede der.
KRIKs generalsekretær innser at retningslinjene kan være utfordrende å håndheve.
– Ingen organisasjoner, eller trossamfunn for den saks skyld, kan eller vil drive med dyneløfting. På samme måte som vi ikke sjekker folks kontoutskrift for å se hvordan de forvalter sin økonomi. Selv om Jesus sa mye mer om den biten enn samlivsspørsmål.
– KRIK har flere viktige verdier og idealer vi løfter, og som det er varierende mulighet for å vite sikkert om lederne våre «kvalifiserer» til, sier hun.
KRIKs landsstyre skal behandle rapporten fra referansegruppa i august. Da vil landsstyret og administrasjonen i samarbeid fatte et vedtak om den mye omdiskuterte formuleringen i spillereglene.
Ingressen i artikkelen har blitt endret.
LES OGSÅ: Min tro med Silje Kvamme Bjørndal: Tro som bærer
---
KRIK
- Kristen Idrettskontakt (KRIK) er en kristen barne- og ungdomsorganisasjon.
- Stiftet i 1981 av Kjell Markset.
- Har ca. 15.000 medlemmer fordelt på ca. 300 avdelinger.
- Samler omtrent 6000 unge til kristne idrettstreff hvert år.
- Arrangerer leirer som Action, Explore og Arena.
---