Kirke

Prest ber journalist lage gudstjeneste

Kommentator Kari Hovde gikk på konfirmasjonsgudstjeneste, og slaktet den i Adresseavisen. Så fikk hun en utfordring fra presten.

«Må gudstjenester virkelig være så kjedelige?» spurte journalist Kari Hovde i en kommentar i Adresseavisen for noen dager siden, etter å vært på konfirmasjonsgudstjeneste i en kirke i trondheimsområdet.

«Jeg forventer verken multimediashow, klubbmusikk eller prester som rapper Lukasevangeliet. Likevel, kirka er for kjedelig. Når halve kirkelyden fikler med mobiltelefonene sine underveis, sjekker Snap og glor på Youtube, handler det ikke kun om dårlig oppdragelse i uroens tid der konsentrasjonen er på bunn. Det handler også om hvordan kirka formidler budskapet sitt», skriver hun.

LES MER: Lokker folk til kirken med Pokémon og Harry Potter.

En utfordring

Hovdes kommentar fikk sokneprest i Byåsen menighet i Trondheim, Steinar Leirvik, til å reagere.

«Kari Hovde! Tør du ta en utfordring? Min neste gudstjeneste i Byåsen kirke er 9. juni. Jeg har lyst til å ha din hjelp til å lage en gudstjeneste som er mer tidsaktuell og relevant for mennesker på Byåsen», skrev soknepresten på Facebook.

– Kari er flink til å skrive og til å formidle, og jeg tror jeg kan lære mye av henne. Og så hadde jeg lyst til å utfordre henne. Av og til tenker jeg at journalister står fjernere fra verden enn det vi prester gjør, sier Leirvik til Vårt Land.

Selv sier han aldri at det er kjedelig å gå i kirken.

– Men jeg sier at det er annerledes. Og det tar tid å bli vant til. Akkurat som det tok tid for meg å bli en fullblods Rosenborg-supporter, sier Leirvik.

Han er veldig opptatt av at kirken skal være fleksibel i formene en gudstjeneste kan ha.

– For to år siden arrangerte vi for eksempel en Elvis-gospelgudstjeneste på 2. juledag, og gikk fra 24 til 250 gudstjenestegjengere.

– Men kan kirken strekke seg for langt, slik at det går på akkord med det den står for?

– Ja, absolutt. Men det er et større problem at vi ikke prøver.

LES MER: Her er alle temagudstjenestene.

For defensivt

Kari Hovde sier til Vårt Land at hun gjerne skulle ha sett at konfirmasjonsgudstjenesten hun deltok i var mer moderne.

– Prekenen var veldig defensiv, og presten sa avslutningsvis at «nå er dere sikkert lei av å høre meg prate allerede». Vi kunne nesten ingen salmer, og konfirmantene ble nesten ikke nevnt, sier Hovde til Vårt Land.

Hun mener et alternativ kunne være å gjøre dåp og konfirmasjoner mer personlige.

– Må egentlig konfirmasjon og dåp være en del av en vanlig gudstjeneste? Kunne vi ikke la dem være noe eget, slik som gravferd og vielser? Jeg tror mange er glad i kirka selv om de ikke er svorne kirkegjengere og personlige kristne. Likevel velger flere og flere bort dåp og konfirmasjon. Kanskje handler det om at gudstjenester med dåp og konfirmasjon blir for kjedelig, traust og fjernt.

– Mange vil vel si at kirken går ganske langt for å komme folks ønsker i møte?

– Ja, og jeg får nesten litt dårlig samvittighet av å si dette her. Jeg vet at mange prester gjør utrolig mye bra. Steinar Leirvik er en utrolig populær prest på Byåsen, han er Rosenborg-presten. Og andre steder i landet finnes det populære jaktprester, pilegrimsprester og en haug andre folkelige, artige prester. Men mitt inntrykk er at mange gudstjenester er monotone og kjedelige, sier Hovde.

LES MER: Messer for motorsyklister.

Lav selvtillit

Merete Thomassen er førsteamanuensis i liturgikk på Det teologiske fakultet. Hun sier situasjonen Hovde beskriver i sin kommentar virker gjenkjennelig.

– Jeg tror ikke det er uvanlig at prester har lav selvtillit overfor det de forkynner, fordi de jobber i motvind. Hvis en prest nærmest beklager at han har samlet konfirmantene til gudstjeneste, har det en effekt på forsamlingen, sier hun.

Thomassen sier stadig flere ønsker mer personlig tilpassede seremonier.

– Det er særlig tydelig i begravelser. I Den norske kirke har vi vært opptatt av at dåp skal være en del av hovedgudstjenesten, fordi dette viser at barna blir innlemmet i det kristne fellesskapet.

Det er likevel ingenting automatikk i at dåp være en del av den vanlige gudstjenesten, mener Thomassen.

– Det er mulig vi burde ta en ny debatt på dette. For mange er det kanskje en lettelse med egne dåpsgudstjenester. De er mer barnevennlige, og tar kortere tid enn hovedgudstjenester med flere dåp.

Reformeres

Kari Hovde sier hun vil følge opp Leirviks oppfordring, men at datoen for «journalist-gudstjenesten» ennå ikke er satt.

– Hvilke sanger eller dikt eller musikk vil du da ta i bruk?

– Å du, det vet jeg ikke ennå! Det må jeg tenke på, svarer Hovde.

Og Merete Thomassen har et trøstende ord til Hovde og alle andre som kjeder seg under konfirmasjonsgudstjenester:

– Vi er i gang med å reformere konfirmasjonsgudstjenesten, som er ganske tung og traust. Der skal det blant annet åpnes for mer tilpassede bønner for hver enkelt konfirmant, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke