Kirke

Profiler vil bli kirkepolitikere

Kjendisforlegger Arve Juritzen og forfatter Tania Michelet håper å bli valgt inn i bispedømmeråd. Kjente profiler står på de kirkepolitiske listene ved årets kirkevalg.

– Jeg håper å få være med på å gjøre folkekirken viktigere ved at vi blir mer synlige, tydeligere, mer modig og ikke minst må vi jobbe for å skape et innhold i gudstjenestene som passer vår tid og samtidig er unikt og gir mange mennesker et løft i hverdagen, sier Arve Juritzen, journalist, forfatter, redaktør, programleder og TV-produsent.

Den 8. og 9. september skal medlemmer av Den norske kirke bestemme hvem som skal sitte i menighets- og bispedømmerådene i landet.

Juritzen er en av flere profiler som stiller på en av de tre listene til årets kirkevalg.

– Jeg ønsker å stå på liste for Åpen folkekirke (ÅF) fordi jeg vil fortsette å kjempe for homofilisaken, sier Tania Michelet, som står på liste for Åpen folkekirke (ÅF) i Borg bispedømme.

LES MER: 5. mai gikk fristen ut for å kunngjøre valglister til høstens kirkevalg. Hvordan valget fungerer i praksis er derimot ikke like lett å forstå. Vårt Land har derfor laget en guide.

Mer vekt på det folkelige

Denne våren har Juritzen vakt sterke reaksjoner for å gjenutgi Adolf Hitlers Mein kampf. Juritzen står på femteplass på Nominasjonskomiteens liste for Oslo bispedømme.

– Hvilke visjoner har du for Den norske kirke?

– Gi begrepet «folkelig» et viktigere og mer åndelig innhold som bare vår kirke kan tilby. Kirken må ta over jobben nå som kristendomsundervisningen snart ute av skolen. Trosopplæringen må styrkes på et nasjonalt plan og gis et viktigere innhold som når flere.

Han mener også at kirken må være langt mer synlig, tørre å delta i flere debatter og vise at den fortsatt har både tydelige og viktige meninger og en plass der avgjørelser formes og tas.

– Hva mener du er kirkens største utfordring for øyeblikket?

– Dessverre økonomi. Det må til en kraftig forenkling av hvordan kirken og menighetene er organisert. Færre organisatoriske linjer, mer penger til å ta vare på de vakre kirkebyggene og mer til innhold i gudstjenestene.

Vil kjempe videre for homofilisaken

Tania Michelet er forfatter og ferskt medlem av Den norske kirke. I kjølvannet av at faren hennes Jon Michelet døde, tok hun steget og lot seg døpe i februar i år. Hun stiller både som nestleder i menighetsrådet i Moss og på femte plass for Åpen folkekirke i Borg bispedømme.

Hun stiller i kirkevalget fordi hun ifølge henne selv ønsker å bli mer involvert i «kristenlivet». For Moss ønsker hun utvidede åpningstider i kirken, slik at folk kan benytte seg av kirken i større grad enn nå. Michelet ønsker også å videreføre Moss kulturkirke.

Selv ønsker jeg å senke terskelen for dåp. Dette med voksendåp har jeg opplevd selv, sier hun.

Hun peker på at det først var i 2017 at kirken godtok at homofile fikk gifte seg i kirken.

– Dette var ÅF sin fortjeneste. Vi vil jobbe for å påvirke slik at prester ikke bruker reservasjonsretten. Alle som er en del av det moderne Norge må inkluderes. For meg er det viktig å være en moderne kristen i Norge anno 2019, sier hun.

Åpen for de søkende

Odd Einar Dørum er Venstre-politiker. Han er utdannet sosionom og har tidligere vært leder for Venstre, og samferdselsminister og justisminister i regjeringene til Kjell Magne Bondevik. Han sitter i Oslo bispedømmeråd, og står i år på femteplass for ÅF i Oslo bispedømme.

Han vil at kirken utvikler seg videre som en åpen folkekirke i møte med menneskene i deres liv, men også å sikre kirkens vigselsvedtak.

– Hvilke visjoner har du for Den norske kirke?

– At kirken oppfattes som den diakonale kirke der troen møter menneskene. For eksempel ved hjelp av frivillig mobilisering for flere åpne kirker, og å videreutvikle kirkens brede kontakt med mennesker i ulike livskriser. Blant annet inspirert av Kirkens Bymisjons arbeid.

Vil fjerne terskelen

Oddny Iren Miljeteig er tidligere nestleder for Sosialistisk venstreparti (SV). Nå er hun lokalpolitiker for SV i Bergen. Hun stiller på femte plass for Åpen folkekirke i Bjørgvin.

Hun stiller til valg ut fra et ønske om å engasjere seg i kirken.

– Kirken er så viktig for meg og gir meg så mye. Jeg vil gjerne gi noe tilbake, sier hun.

– Hvilke visjoner har du for kirken?

– At kirken skal oppleves nær for de som trenger kirken mest – og for dem som mener at de ikke trenger kirken i det hele tatt.

– Hva mener du er kirkens største utfordring for øyeblikket?

– Jeg vet ikke. Men jeg vil gjerne jobbe for dem som har en lengsel til kirken. De skal kjenne at det ikke er noen dørterskel mellom dem og kirken. Alle er gode nok for kirken, dersom de lengter etter eller søker den.

– Må jobbe mer med å finne kjernen

Siri Broch Johansen er en samisk forfatter og sanger. Hun sitter allerede i samisk kirkeråd for ÅF. Hun står på tredjeplass for Åpen Folkekirke i Nord-Hålogaland bispedømme.

Det er viktig at bredden av stemmer også blant samer i kirka er representert i de norske, kirkelige organene, sier hun.

Hun er opptatt av at kirken skal være en åpen, demokratisk institusjon.

– For meg er kristendommen evangeliet, kjærlighetsbudskapet. Min visjon er at flere skal kunne komme til kirka og kjenne at de blir omfavna av et fellesskap, akkurat slik de er, sier hun.

Johansen mener at kirkens største utfordring har sammenheng med skille mellom stat og kirke.

– Det er fortsatt utfordrende å finne ut av denne «nye kroppen». Jeg tenker at kirka nå i tida framover må jobbe mer med å finne kjernen i vår virksomhet, hva som skal gjøre oss fortsatt relevante i samtida. Vi må tenke medlemsverving og medlemsmasse på en annen måte en før. Det er en utfordring og en stor mulighet, sier hun.

Mattis C. O. Vaaland

Mer fra: Kirke