Kirke

Klagen avvist – Bønnelista får ikke stille liste

Bønnelista fikk torsdag kveld klagen over at de ikke får stille liste avvist. Nominasjonskomiteens liste ble godkjent etter at de har funnet ny ungsomskandidat.

Valgrådet i Møre bispedømme hadde to klagesaker som gjaldt avviste lister på dagsorden under sitt møte torsdag. Nominasjonskomiteen i til bispedømmet fikk først godkjent sin liste, til tross for at de hadde for få ungdomskandidater. Dette er påklaget. Den mer konservative Bønnelista hadde nemlig heller ikke høy nok ungdomsandel, de manglet én ungdomsrepresentant. Og de fikk ikke godkjent sin liste.

Bønnelisteklage avvist

Torsdag ble klagene behandlet. Klagen fra Åpen folkekirke om at nominasjonskomiteens liste hadde for få ungdomskandidater ble tatt til følge. Men den lista er likevel til slutt godkjent.

– Det vil si at vi har gått tilbake til komiteen og sagt at lista ikke tilfredsstiller kravet. De har deretter kommet med endringsforslag, med en ny ungdomskandidat. Nå, med 15 listekandidater, har de 3 ungdomskandidater. Da har vi godkjent lista, sier leder Jan Egil Korseberg for valgrådet i Møre.

LES OGSÅ: Strever med å få nok unge kandidater

Klagen på at Bønnelista ble avvist er derimot ikke tatt til følge.

– Vi har ikke gjort om vårt vedtak når det gjelder Bønnelista. Den klagen går til behandling i neste klageinstans, kirkerådet, sier Korseberg. Grunnen til at de har måttet hastebehandle klagene er at kirkerådet krever vedtakene fra valgrådet før midnatt.

Bønnelista kommer til å argumentere for sin sak på kirkerådsmøtet.

– Forskjellsbehandling

Bønnelista reagerer på at nominasjonskomiteen har fått godkjent en ny liste når den forrige ble underkjent, og mener de blir forskjellsbehandlet.

– Nei, vi har ikke fått den muligheten. Men vi leverte søndag ny liste med riktig antall ungdomskandidater, som valgrådet har hatt på bordet i dag. Det eneste som mangler er at vi ikke leverte vår liste før fristen, sier leder Jo Hedberg i Bønnelista.

– Hva tror du eventuelt er årsaken til at det har blitt sånn?

– Det er en veldig klar forskjellsbehandling. En begynner å lure på om de er partiske og ikke ønsker at vi skal stille, sier Hedberg.

Dette avviser valgrådets leder Jan Egil Korseberg.

– Valgrådet skulle gjerne ha sett at Bønnelista hadde fått en liste i Møre. Det går ikke på det, men vi kan ikke sette krav i lovverket til side, vi må følge reglene, sier han.

Forskjellige regler

Ifølge Korseberg er problemet at Bønnelista ikke leverte liste i det hele tatt før fristen. Dermed kom man aldri til fase to, hvor det eventuelt kan gjøres endringer i den leverte lista for å få den innenfor regelverket. De kontaktet bispedømmerådet rett før fristen, men heller ikke en ufullstendig liste ble levert til fristen.

– Jeg syns det er helt greit at Bønnelista klager. Men jeg syns de bør klage på reelle saksbehandlingsfeil. Jeg tror de var et stykke unna å få liste, og det bør de stå for.

LES OGSÅ: Stor oppslutning for Åpen folkekirke før kirkevalget

Korseberg sier at siden nominasjonskomiteen leverte liste innen fristen kunne man etterpå gå tilbake med dem og forhandle om endringer på lista. Siden Bønnelista ikke leverte liste innen fristen hjalp det ikke at de kom i ettertid med en liste som oppfylte reglene. Det er ifølge Korseberg to helt forskjellige ting også i regelerverket rundt kirkevalg.

Nytt klagepunkt

I tillegg til disse to klagene om ungdomsrepresentasjon hadde Therese Utgård i Åpen folkekirke også levert inn klage på et annet punkt. Dette tilførte hun på klagen i går. Det gjelder uenighet rundt hvilken paragraf i kirkevalgreglene som skal legges til grunn for jussen rundt valglister. Denne klagen er oversendt kirkerådet ettersom valgrådet som organ ikke har noen mening om det.

Hedberg i Bønnelista mener regelverket praktiseres helt forskjellig rundt om i landet. Han viser til at man i Nidaros fikk ti dagers utsettelse mens det i Møre var umulig å få utsettelse. Han mener reglene må praktiseres likt over hele landet. Akkurat dét får han støtte i fra Korseberg.

– Noen av formuleringene i dagens lovverk er for kronglete. Når kirkemøtet jobber med sånne lovutkast er det et virkelig konsentrasjonsarbeid. Så kan det kanskje i siste runde bli vedtatt en endring i lovverket som man ikke rakk å gjøre en ordentlig sjekk av. Men når det er svakheter bør man gå en runde til og se om man kan gjøre det klarere, sier Korseberg, som påpeker at valgrådet også har pekt på noen slike uklarheter i dokumentet de oversender til kirkerådet med vedtak om lister.

I tillegg mener Hedberg for eksempel at kjønnskvoteringen bør gjelde på landsbasis, slik at om du har to menn for mye ett sted og to kvinner for mye et annet jevner det seg ut.

– Vi har mange kandidater vi ikke har fått med grunnet kjønnskvotering. Hadde det vært kvotering på nasjonalt nivå, ikke lokalt, hadde vi fått inn flere som ville stille. I Vestfold har vi to kvinner for mye, i Bjørgvin to menn for mye... Det er tross alt ikke så mange som vil ha et sånt verv. Nǻr folk faktisk er interessert er det fint å kunne ha dem med.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke