Kirke

'Jeg vet hvordan det er å være i mindretall'

Erfarne kirkepolitikere advarer mot å tro at fløyene lyttet mer til hverandre før. – Det er like stor respekt for mindretallet nå som det var tidligere, sier Jan Olav Olsen, som stemte mot å åpne for likekjønnet vigsel i 2017.

– Min opplevelse er at kompromiss-vedtaket om to likestilte syn i det store og det hele er blitt respektert, sier Harald Hegstad, nestleder i Kirkerådet.

I Vårt Land lørdag fortalte en rekke konservative delegater om hvordan de føler seg overkjørt i kirkedemokratiet. Flere av dem tar ikke gjenvalg ved Kirkevalget i 2019.

– Jeg får en følelse av at makta rår, og at teologiske diskusjoner har mistet sin betydning. Før var vi et konsensusorgan som prøvde å komme til enighet og som hørte på hverandre. Slik er det ikke lenger, sa delegat for Bjørgvin bispedømme, Egil Morland.

For flere av delegatene var det Kirkerådets utnevnelse av Anne Lise Ådnøy til biskop i Stavanger – på bekostning av den lokale, konservative favoritten Helge Gaard – som fikk begeret til å renne over.

– Det ble tydelig at Åpen folkekirke kjørte sitt eget løp uten å ta hensyn til det lokale demokratiet. Det mener jeg tyder på en maktarroganse som går utover det jeg hadde forventet, selv om Åpen folkekirke har flertall i Kirkerådet, uttalte Marie Klakegg Grastveit fra Stavanger.

LES MER: De tapte likekjønnet vigsel-saken. Nå kan kirken tape dem.

Gode prosesser

Men langt fra alle delegatene som er imot vigsel av likekjønnede deler denne oppfatningen. Harald Hegstad har et konservativt ståsted i dette spørsmålet, men stemte likevel for forslaget om to likestilte syn da Kirkemøtet vedtok liturgi for vigsel av likekjønnede i 2017.

– Jeg deler ikke deres erfaring. Jeg synes prosessene har vært ryddige og gode i denne valgperioden, og mener det har blitt tatt avgjørelser som gjenspeiler valgresultatet.

Hegstad stiller til gjenvalg i Oslo bispedømme.

– I Oslo bispedømmeråd tilhører det store flertallet Åpen folkekirke, men jeg har ikke hatt inntrykk av at det har vært noen systematisk forbigåelse av søkere til prestestillinger som har et tradisjonelt syn på ekteskapet.

LES MER:

Kompromiss

Hegstad mener kompromisser og pragmatiske løsninger er en del av det å lede en så stor organisasjon som Den norske kirke, som har 3,7 millioner medlemmer.

– Vi kan ikke forvente at alle er helt enige, og vi må prøve å finne samlende løsninger. Men det er ikke alle mine meningsfeller som støtter meg i å søke kompromiss. Jeg har nok fått en lavere standing blant en del konservative etter at jeg gikk inn for kompromissvedtaket i vigselssaken.

– Tror du det nå er vanskeligere å tilhøre Kirkemøtets konservative mindretall, enn det var å tilhøre det liberale mindretall for femten år siden?

– Jeg tror nok at de konservative som føler seg marginaliserte nå, representerer en gruppe som har hatt veldig mye innflytelse tidligere. For meg virker det som om de har klaget over at de er marginaliserte lenge, og ikke sett hvilken innflytelse de faktisk har hatt.

Han mener Åpen folkekirke i mange saker har hatt en god dialog med mindretallet i bispedømmeråd og på Kirkemøtet.

– Man er opptatt av å finne de beste løsningene, og i mange tilfeller dannes allianser på kryss og tvers. Det er kun noen få saker der jeg har opplevd at saken i realiteten er avgjort på forhånd.

LES MER: Vårt Land på lederplass: Ingenting tyder på at der er blitt mindre behov for brobygging.

Blir respektert

Jan Olav Olsen er leder i Agder og Telemark bispedømmeråd, der han har vært medlem i 14 år. Han sitter også i Kirkerådet, der han er den eneste representanten som ikke stemte for forslaget om to likestilte syn i likekjønnet vigsel-saken.

Han vil ikke kommentere hvordan han stemte i bispeutnevnelsen i Stavanger, men sier han alltid følger de lokale demokratiske vedtakene.

– Så da kan du legge to og to sammen, sier han.

Olsen opplever at han blir lyttet til både på Kirkemøtet og i Kirkerådet.

– Det er like stor respekt for mindretallets synspunkter som det var i tidligere valgperioder. Men det betyr ikke nødvendigvis at vi får gjennomslag. Vi er et kirkelig demokrati der det finnes flertall og mindretall i alle saker, der vi må prøve å finne konsensus.

Han mener at konsensuskulturen ikke har blitt svakere i Den norske kirke de siste årene.

– Skillelinjene er kanskje klarere enn tidligere, men mindretallet ble lyttet til da, og blir lyttet til nå. Problemet er at jeg og mine meningsfeller tilhørte flertallet før, og nå er vi i mindretall. Det fører til skuffelse og bitterhet.

Han mener det er viktig at konservative legger skuffelsen over likekjønnet vigsel-saken bak seg.

– Verden må gå videre. Jeg kan ikke gå på kompromiss i dype teologiske lærespørsmål, men det betyr ikke at jeg ikke kan inngå kompromiss i andre saker. Vi kan ikke fortape oss i uenighetene, sier han.

LES MER: Jørgen Foss har lyst til å gi konservative kirkemøte-delegater en klem.

I dialog

Kristin Gunleiksrud Raaum har vært kirkerådsleder siden 2016, men har sittet i Kirkemøtet siden 2010. Da hadde ikke Åpen folkekirke flertall slik de har i dag.

– Valgene jeg har tatt som leder er preget av å ha vært en del av et kirkepolitisk mindretall i mange år. Noe av det første jeg gjorde som leder var å ta kontakt med misjonsorganisasjonene, for å snakke med dem. De blant dem som ville møte meg, har lært meg mye om en virkelighet jeg ikke kjente så godt til fra før, forteller hun.

Raaum forteller at tidligere Stavanger-biskop Ivar Braut har vært en viktig inspirasjon for hennes lederstil.

– Han lærte meg å lytte med respekt, sier hun.

Raaum sier hun er særlig opptatt av at mindretallets standpunkt skal være synlig i alle vedtak.

– Hva tenker du om at flere delegater sier at det ikke er rom for deres syn i kirken?

– Jeg husker maktesløsheten jeg kjente over å vite at jeg ikke hadde en sjanse til å få igjennom mitt syn. Jeg vet av erfaring at man ikke skal avvise den følelsen. Men Kirkemøtet har forpliktet seg til to teologisk begrunnede syn, og det forplikter meg. Jeg snakker aldri ned menneskers tro eller syn, og delegitimerer aldri andre menneskers tro.

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke