Kirke

Finner trosfelleskap på festival

For noen unge er det i dag vanskelig å finne en kristen identitet i Den norske kirke. Festivaler som Ung Landsmøte kan tilby et klart og tydelig trosfellesskap.

Bilde 1 av 4

– Jeg har vurdert å melde meg ut av Den norske kirke. Det har skjedd endringer der som jeg synes bryter med mine verdier, forteller 19 år gamle Marte Wormdal.

Det er siste dag på kristenfestivalen Ung Landsmøte, bedre kjent som UL. Vestlandske vindkast har revet ned teltet hun har delt med kjæresten i løpet av festivalen. I det Vårt Land møter dem, er de i full gang med å pakke sammen teltet for denne gang: For de kommer tilbake, bekrefter begge.

Misbrukt kirke

For Wormdal er det viktig å høre til i et trossamfunn, og det er hovedårsaken til at hun ennå ikke har forlatt Den norske kirke (Dnk). Selv har hun gått i kirken siden hun var liten og ser på det som et hellig gudshus.

– Det er trist at jeg ikke kan gå dit og føle at det er noe. Det har kanskje blitt mer tradisjon enn en plass der vi pleier troen vår. Jeg føler at kirken nesten har blitt litt misbrukt: Alle skal bruke den på sin måte, sier hun.

Det er andre året på rad at hun deltar på UL. Her treffer hun ulike mennesker med forskjellige bakgrunner, men som deler «samme tanker om livet».

I en tid der Den norske kirke sliter med å få unge til å delta i kirken, har UL opplevd en økning med 1.367 solgte ukespass.

Festivalen er arrangert som et samarbeid mellom ungdomsorganisasjonene NLM-Ung og ImF-Ung, som er tilknyttet henholdsvis Norsk Luthersk Misjonssamband og Indremisjonsforbundet. I år har rett i underkant av 3.000 funnet veien til Kongeparken i Ålgård, en liten bygd bare noen minutter kjøretid fra Sandnes.

Lidenskap

– Typisk for unge kristne er at de trekkes mot en trosutøvelse der de kan kjenne lidenskap og at noe står på spill. En utfordring for DnK i enkelte sammenhenger er at mange har eierskap til kirken, da kan det lett oppleves som om den vil mye forskjellig.

Og da kan det være at noen føler at lidenskapen kommer i bakgrunnen, sier førsteamanuensis ved Menighetsfakultetet (MF), Tone Stangeland Kaufman.

Ifølge amerikanske Kenda Creasy Dean, som har skrevet boken Practicing Passion, er ungdommer lidenskapelig anlagt enten det handler om hester, fotball eller tro. Kaufman mener at til forskjell fra NLM og andre sammenhenger, har ikke den norske kirke hatt like gode rammer til å kommunisere «den radikale etterfølgelsestanken».

NLM har tradisjonelt stått for et mer konservativt bibelsyn og videreført en lavkirkelige tradisjon. Ungdom kan oppleve at forkynnelsen klargjør Jesu budskap. Den norske kirke har vært mer litt sånn: «På den ene siden, på den andre siden».

LES OGSÅ: Misjon er magnet som trekker unge

Lovsang

Hun synes det er forståelig at denne kommunikasjonsformen appellerer til en del unge kristne. En annen kommunikasjonsform som særlig har økt i popularitet innenfor det kirkelige landskapet de senere årene er lovsang, også i NLM.

– Lovsang appellerer ikke bare til det intellektuelle, men også til lidenskapen. For mange er det der gudsmøtet finner sted. Noen av tekstene minner om erotiske kjærlighetssanger, av typen «embrace me lord». De har en emosjonell appell som gjør noe med menneskene som synger dem, sier hun.

Viktig del av livet

Det er liten tvil om at lovsang er en viktig del av livet til mange unge kristne, iallefall for deltakerne på UL. Vaktene som våker over telt-og campingvognleirene, forteller at flere av deltakerne holdt det gående natt til lørdag, enkelte til klokken syv om morgenen.

Andre er derimot i full gang med å forberede seg til festivalens siste dag. Utenfor en av campingvognene er Marie Weydahl og Frida Maria Dovland i full gang med å steke vafler til vennegjengen fra NLM-skolen Drottningborg videregående skole.

Der Marie bekjenner seg til Den norske kirke, er Frida pinsevenn eller medlem av «Pinsa», som hun kaller det. De peker på innholdsrike seminarer og møter som hovedårsaken til at de befinner seg på UL. Venninnene deler også en forkjærlighet for lovsang, og skal begge delta på låtskrivingsverkstedet senere samme dag.

Hva er det som er fordelen med lovsangen kontra vanlig preken, Maria?

– Mange faller fort ut under prekener. Man sitter litt passivt og ser på, men lovsangen tar du selv del i. Og det kan være en preken i seg selv – og bønn, sier hun.

LES OGSÅ: Vil at unge skal gi bort ti prosent av inntekten

«Kule, normale mennesker»

Nedenfor hovedteltet, langs den ene langsiden av volleyballbanen, godt plassert i skyggen, sitter 17 år gamle Seline Mjølhus sammen med noen venninner på en trebenk. Hun har vokst opp i en NLM-familie og omfavner merkelappen «NLM-er», fremfor den mer diffuse «kristen». Hun ønsker likevel ikke å settes i en bås:

– Jeg er nok mer åpen enn de fleste NLM-ere og er veldig åpen for andre kirker. Jeg går av og til i andre menigheter for å se hvordan det er der. Men jeg har fremdeles mine egne meninger og står for dem, sier hun.

Bør troende i større grad stå opp for seg selv?

– Det er en forskjell på å bøye seg for dagens samfunn og se hva man kan gjøre for å gå ut og treffe andre. NLM skal ikke bare være en gruppe mennesker som går igjen i generasjoner. Vi vil at flere skal høre om Jesus, men vi kan ikke bare forkynne med å synge salmer hvis ungdommen skal bli interessert. Vi må se hva vi kan gjøre for å holde fast på det vi tror på og samtidig appellere til dem rundt oss, sier hun.

Navn som Espen Ottosen, Tor Erling Fagermoen og NLM-Ungs Astrid Helene Øgaard, har alle vært talere på festivalen. Mjølhus liker best Øgaard best fordi:

– Hun er veldig «down to earth» og relevant for meg.

Kan en modernisering av kirken, fjerne fordommer mot kristne?

– Ja. Vi må bruke sosiale medier og det som ungdommen bruker. Vi må vise at selv om vi er kristne kan vi være kule, normale mennesker. Hvis vi i tillegg kan utstråle Jesu kjærlighet er det en bra blanding, sier Seline Mjølhus.

---

Ung landsmøte

  • Ung Landsmøte er en ungdomsleir arrangert av NLM Ung og ImF Ung, ungdomsavdelingene til organisasjonene Norsk Luthersk Misjonssamband og Indremisjonsforbundet.
  • Leiren ble i år avholdt fra 24. juli til 28. juli.
  • Det ble i år solgt 1.367 ukepass til UL, som var en økning fra 1.218 ukespass i fjor. I underkant av tusen av disse var deltakere.
  • Antallet unike besøkende er rett under 3.000 ifølge ULs egne estimater.

---

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

Mer fra: Kirke