Kirke

'Det bør ikke koste penger å gå inn i Guds hus'

– Kirkene havner i et dilemma: Skal den være stengt utenom gudstjenester eller være åpen mot betaling, sier Kirkerådets Paul Erik Wirgenes.

– Jeg ble oppriktig provosert. Jeg forstår at kirkene har dårlig råd og mangler penger til bemanning og vedlikehold, men jeg kjenner i hele kroppen at dette er feil. Kirken skal være et åpent rom, sier forfatter Håvard Syvertsen.

Denne uken blåste han ut i et innlegg på Facebook under overskriften «Hva ville Jesus sagt?» der han reagerer på flere kirkers krav om inngangspenger.

Syvertsen er for tiden på ferie i Lofoten og har ved flere anledninger stoppet ved kirker, oppmuntret av skiltet «Åpen kirke» i veikanten.

«Skjønt åpen, de skal jammen ha inngangspenger. Riktignok ikke mer enn 40 kroner, men om det så hadde vært 50 øre hadde jeg ikke betalt», skriver Syvertsen i innlegget sitt.

LES MER: Nekter å ta betalt av kirke-turister

«Dypt teologisk problematisk»

Syvertsen mener det er uhørt å ta betalt for inngang til kirkene, selv om 40 kroner er lite for de fleste. Han beskriver praksisen som «dypt teologisk problematisk».

I Kirkens regelverk, vedtatt av Kirkemøtet i 2015, står det at det «ikke kan tas betalt for adgang til kirken, bortsett fra ved konserter, utstillinger og andre kulturarrangementer, omvisninger og turistbesøk». Det legges til at «innkreving av inngangspenger ikke bør skje i selve kirkerommet.».

– Vårt ønske og målsetting er å ha så mange kirker som mulig åpne, sier Paul Erik Wirgenes, avdelingsdirektør ved avdeling for menighetsutvikling i Kirkerådet.

Selv om gratis inngang er et ideal, forklarer han at Den norske kirkes reglement åpner for bruk av inngangspenger ved turistbesøk. Årsaken er driftskostnader.

– Kirkene havner i et dilemma: Skal den være stengt utenom gudstjenester eller være åpen mot betaling? Jeg har forståelse for at noen fellesråd velger å ta en liten betaling for å dekke utgiftene ved å holde kirken åpen, sier Wirgenes.

Nidarosdomen er en av landets største turistattraksjoner, med om lag 400.000 besøkende i året. Under gudstjenester er det gratis inngang, og da pågår det heller ingen omvisninger, men ellers koster det 100 kroner for voksne, 40 for barn og 50 for studenter å gå inn i kirken.

Alternative løsninger

Syvertsen mener imidlertid kirkenes økonomiske utfordringer burde vært løst på en gunstigere måte. Et av forslagene han fremmer i innlegget er en ordning der man frivillig kan donere en valgfri sum til kirkens arbeid og vedlikehold, for eksempel gjennom betalingsappen Vipps.

– Da tror jeg inntektene ville blitt langt større, sier Syvertsen.

Han mener kirkerommet skal være noe kvalitativt annerledes enn verden utenfor – et fritt rom for ro og hvile for både troende og ikke-troende.

– Alle skal kunne gå inn i kirken og ha en stille stund, enten med Gud, seg selv eller med glassmaleriene på vinduene. Folk skal kunne gå inn i kirken med sitt mørke, sin tygde og sin sorg, sier Syvertsen.

– Hva tror du Jesus ville sagt?

– Som jeg skriver i innlegget mener jeg at man ikke bør stille det spørsmålet i tide og utide. Men dette er en prinsipielt viktig problemstilling. Jesus renset tempelet for pengevekslere, og jeg tror han ville gjort det samme her.

LES MER: Moderne teknologi åpner uante muligheter for forkynning og deling av tro.

Driftskostnader

Lofotkatedralen i Kabelvåg i Lofoten var en av kirkene der Syvertsen måtte snu i døra da han oppdaget at beskrivelsen «Åpen kirke» i praksis innebærer 40 kroner i inngangspenger.

– Dette er en ordning vi har hatt i Lofotkatedralen i over 20 år. Grunnen til at vi har en slik betalingsordning er at det koster penger å administrere en kirke som holder åpen fra klokken 9 til klokken 20 hver dag, gjennom sommeren. Inngangspengene dekker lønn til ungdommene som bemanner kirken, administrasjon, og informasjonsbrosjyrer og lystenning for de besøkende, sier Julie Brattli Steinvik, fra Vågan menighetsråd.

Hun forteller at de har forsøkt en frivillig betalingsløsning slik den Syvertsen foreslår i Svolvær kirke, men at dette ikke fungerte. De frivillige bidragene dekket ikke kostnadene. Frivilligheten i Norge har endret seg, og det er ifølge Steinvik heller ikke mulig å bemanne en kirke, som holder åpent i 11 timer hver dag, på frivillig grunnlag.

Hun forteller at alternativet til inngangspenger er å holde kirken lukket for besøkende gjennom sommeren, og at Lofotkatedralen, i likhet med en rekke andre kirker over hele landet, er under et hardt økonomisk press.

Til folk som ønsker å oppsøke kirken med «sitt mørke og sin sorg», slik Syvertsen beskriver, vil hun henvise til generelle kirkelige aktiviteter.

– I Norge finnes det ikke mange kirker som er åpne til enhver tid, i alle livets faser. Å komme på gudstjenester på søndager kan være en god løsning, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke