Kirke

Prest: Kirkene for «hvite»

Fire kirker i Groruddalen kan bli lagt ned. Kirkene i en av Oslos mest folkerike deler klarer ikke tilpasse seg en multikulturell befolkning, erkjenner sokneprest og kirkeverge.

Tirsdag kveld kom meldingen om at ni kirker i Oslo foreslås nedlagt. Åtte av kirkene ligger i de østlige bydelene i hovedstaden, og hardest går det utover Groruddalen prosti der både Østre Aker, Ellingsrud, Romsås og Stovner kirke fristilles for utleie.

– For mange vil det være veldig trist å skulle miste kirka. Mange av dem som går i menigheten var med å bygge Stovner kirke i 1979, og for dem ville det være en stor sorg. Andre har også tilknytning til kirken, blant annet gjennom skolegudstjenestene, sier sokneprest i Høybråten, Fossum og Stovner menighet, Kåre Rune Hauge.

LES MER: – Folk kommer til å bli skuffet

Trenger fornyelse

De siste årene har Oslo kirkelige fellesråd gått med et underskudd. I år blir det på mellom 5 og 8 millioner kroner. Hauge har forståelse for at noe må gjøres.

– Vi var forberedt på at dette kunne skje, fordi vi er blitt tatt ut tidligere, og vi er en menighet med tre kirker. Vi trenger å tenke nytt, og vi må bruke denne muligheten for å finne ut hva det vil si å være kirke i Groruddalen.

I kirkebruksplanen med forslag om nedleggelse pekes det på hvor viktig det er at Den norske kirkes er tilstede i områder med høy innvandrerandel og en flerkulturell befolkning. Hauge innrømmer at kirkene i Groruddalen trenger å fornye seg.

– Mange av kirkene her er ganske hvite, og kjernen er godt voksen. Vi har en kjempeutfordring med tanke på barn og ungdom, og vi trenger å bli mer mangfoldige for å avspeile befolkningen her.

Han understreker likevel at det går en grense for hvor mange kirker man kan ta ut uten at folk ser det som et steg mot å trekke kirken ut av Groruddalen fullstendig.

Romsås kirke også i fare

En som reagerer på at kirkebruksplanen går så kraftig utover Groruddalen er Øystein Johan Østby, tidligere menighetsrådsleder i Bredtvet kirke. Han kjempet for å beholde Bredtvet menighet i Groruddalen i 2012 – uten hell.

– Jeg har forståelse for argumentene, men er uenig i fremgangsmåten. Det er toppledelsen som tar avgjørelsene. Min erfaring er at det er lang vei ned og at konklusjonene ofte er gjort på forhånd, sier Østby.

Historien om Bredtvet kirke endte med sammenslåing av fire sokn og at Bredtvet nå leies ut til Den katolske kirke. En av de fire er Romsås kirke, som nå står på listen over de nedleggingstruede.

– Det forundrer meg ikke. Det har ligget i kortene hele veien. Romsås ble en satellitt for noe som skulle rettferdiggjøre nedleggelsen senere, mener Østby.

Sokneprest i Grorud, Tone Marie Falch, forteller at mange er overrasket over å finne Romsås kirke, som ble bygd i 1995, på listen.

– Vi vet at det er trange tider for oslokirkene, og vi vil bidra til å finne inntektskilder. Samtidig tror vi ikke det vil være noe vesentlig å spare ved å ta bort Romsås, sier hun.

Falch er opptatt av å understreke kirkens betydning for Groruddalen i og med at man ikke har mange andre forsamlingslokaler. Det har også Oslo kommune understreket.

LES OGSÅ: Hver fjerde kirke kan bli stengt

Kirketettheten et problem

Kirkeverge Robert Wright, forklarer at kuttene i Groruddalen handler om kirketettheten i området.

– Hvis du ser på kartet i Oslo er det en tetthet her vi ikke har noe annet sted i byen. Det er helt annerledes enn med de store menighetene i Oslo vest, sier han.

Wright mener Østby tar feil når han kaller prosessene toppstyrte.

– Vi har en økonomisk virkelighet vi må ta utgangspunkt i. Det vil være vanskelig om man overlater dette ansvaret direkte til menighetene. Derfor er det vi som ledere som peker på løsninger.

Robert Wrights ambisjon for Groruddalen prosti er at man skal klare å være kirke på en annen måte enn i dag.

– I dag er vi der for de som oppsøker kirken, og for lite for dem som bor der ellers. Vi trenger å nå ut til dem som har eierskap til kirken, men som ikke bruker den.

Frykter for profil

Øystein Johan Østby frykter for menighetskulturene om enda flere kirker i Groruddalen legges ned.

– Hver kirke har sin kultur. Det å tro at fire menigheter med hver sin egenart kunne samkjøres til én, ser fint ut på papiret, men går sjelden bra i virkeligheten. Det er store avstander geografisk, demografisk, relasjonelt og eventuelt teologisk, og folk har funnet sitt åndelige hjem. Må menighetene først flytte på seg, velger de like gjerne et helt annet sted, tror han.

Kåre Rune Hauge innrømmer at han har fått spørsmål om grunnen til at Stovner står i fare er fordi de utad sett har en mer konservativ profil enn de andre menighetene.

– Stovner kirke har hatt og har et samarbeid med Normisjon og det har nok preget ikke minst gamle Stovner menighet og noen av oss som jobber her. Dor å være en kirke her trenger man menigheter med ulik profil – også teologisk. Samtidig er vi en folkekirke med en profil – og det mener jeg er bra.

LES MER: Ofrer ikke folkekirken mange kroner

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet som journalist siden 2012, og har to bachelorgrader, i journalistikk og sammenliknende politikk, i tillegg til en mastergrad i menneskerettigheter med spesielt fokus på religionsfrihet.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Kirke