Kirke

USA: Ateister mer populære enn muslimer

Amerikanere er de siste årene blitt langt mer tolerante og positive overfor ulike trosgrupper. Fortsatt er muslimer og ateister minst likt, men deres popularitet er oppadgående.

Bilde 1 av 3

Donald Trump vant valget etter en kampanje der muslimer ble mistenkeliggjort, ikke minst gjennom forslaget om å stenge grensene for muslimsk innvandring av frykt for terrorhandlinger. Dette er bare forsterket etter at han flyttet inn i Det hvite hus, med sitt kontroversielle forslag om frys av innvandring fra flere muslimske land.

Til tross for dette, så viser en meningsmåling fra Pew Research Center tatt opp i januar, at amerikanere ikke er blitt mer negative til muslimer. Tvert imot, siden en tilsvarende undersøkelse i 2014 har muslimer bedret sin oppslutning med åtte prosentpoeng, fra 40 til 48 poeng, på en skala der 0 er iskalde følelser og 100 er makismalt varme følelser.

Ligger lavest

Like fullt skårer ingen grupper troende eller ikke-troende lavere enn muslimer blant amerikanerne. Selv ateister kommer litt bedre ut, med en oppslutning på 50 poeng, altså helt nøytralt mellom kalde og varme følelser.

Amerikanere er siden 2014 blitt langt mer tolerante og positive overfor ulike trosgrupper, og det gjelder alle store religiøse og ikke-religiøse grupper. Eneste unntak er evangelikale kristne, der oppfatningen er den samme nå som i en tilsvarende undersøkelse i juni 2014.

De gruppene som får mest velvilje er jøder, katolikker og tradisjonelle protestanter, med rundt 66 av 100 poeng.

LES OGSÅ: Flere norske kristen-ledere sier nei til Graham-kampanjen

Liberale yngre

Det er oppsiktsvekkende store forskjeller mellom de yngste og eldste velgerne. I gruppen mellom 18 og 29 år er det påfallende jevn og høy toleranse for alle grupper. Faktisk ser denne gruppen nokså nøyaktig like positivt på ateister, evangelikale kristne, tradisjonelle protestanter og muslimer, rundt 59 poeng.

Disse yngste velgerne ser aller mest positivt på buddhister (66 poeng), like foran katolikker, hinduer og jøder. Mormonere er minst ansett av de yngre, men selv de får relativt positive 54 poeng.

– Dette er veldig gledelige tall, og bekrefter at USA beveger seg i en klart mer tolerant retning både overfor troende og ikke-troende. Vi har sett over lang tid en utvikling der yngre amerikanere er mer tolerante og sekulært orienterte enn eldre generasjoner, sier Even Gran, som i fjor gav ut boken One Nation – Under God!

Ulike holdninger

Under arbeidet med boken studerte Gran undersøkelser som viser holdninger til ulike generasjoner over tid. Han fant at det var store holdningsforskjeller mellom aldersgrupper innenfor ulike religiøse grupperinger, også blant de mest konservative og Bibel-bokstavtro kristne:

– For eksempel er yngre evangelikale kristne langt mer tolerante overfor homofili enn den eldre «Moral majority-generasjonen» fra 1970-tallet, sier Gran.

Han forventer at denne utviklingen vil fortsette, slik at amerikanere i likhet med europeere vil bli både mer tolerante og sekulære framover. Som seniorrådgiver i Human-Etisk Forbund er Gran ikke minst glad for at den jevne amerikaners aksept og toleranse overfor ikke-troende er på full fart oppover.

LES OGSÅ: I filmen The Settlers møter du bosettere som åpent erkjenner sin rasisme

Skeptiske eldre

Aldersforskjellene er store: Mens de under 29 år er nøyaktig like positive til ateister som til tradisjonelle protestantiske kristne (59 poeng), så plasserer den eldre garde amerikanere disse to gruppene i hver sin ytterkant:

Blant gruppen over 65 år skårer tradisjonelle protestanter hele 75 poeng, mens ateister ligger på bunn med bare 44 poeng, det samme som muslimene får.

Også de politiske forskjellene er store. Demokratenes velgere ser faktisk mer positivt på ateister og muslimer (57/56 poeng) enn på evangelikale kristne og mormonere (53/52 poeng). Republikanske velgere har en helt annen oppfatning, med evangelikale kristne på topp (71 poeng), og ateister (43 poeng) og muslimer (39 poeng).

LES OGSÅ: – Konvertitter holder på troen

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Kirke