Kirke

Avkrefter jomfrumyte

Ingrid Vatnar Olsen har blogget om at hun ønsker å vente med sex, men hun er tydelig på at det ikke finnes noen «jomfruhinne».

Bilde 1 av 2

– Jeg oppfatter temaet som irrelevant­. Den «hinna» kan sprekke­ når som helst, og det vet de fleste­, sier 21-åringen, som er tilknyttet pinse-
menigheten Filadelfiakirken­ i Oslo og står bak den personlige bloggen ivocaprino.blogg.no.

Vårt Land har de siste dagene­ skrevet om mytene og de negative konsekvensene omkring begrepet­ «jomfruhinne». Temaet ble aktualisert forrige måned da skribenten Isra Zariat skrev et innlegg om såkalt «jomfrusjekk» på NRK Ytring. Unge jenter­ med minoritetsbakgrunn blir tatt med til lege av foreldre som vil undersøke om de har hatt sex med noen, ifølge Zariat.

LES OGSÅ: «Fortell ungdom at jomfruhinnen ikke finnes»

Skambelagt

Jomfruhinne-
begrepet er imidlertid ikke bare problematisk blant muslimer i minoritetsmiljøer. Myten om jomfruhinnen også holdes i live i enkelte kristenkonservative miljøer, sa Tore Holte Follestad, assisterende daglig leder i Sex og samfunn, til Vårt Land på mandag­. «For en kristen jente kan det oppleves minst like ille ikke å blø på bryllupsnatta. For det betyr at jomfruhinna allerede er brutt og at man har hatt førekteskapelig sex, noe som er skambelagt».

Sex og samfunn er landets største senter for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter.

– Er det blant kristne jenter forbundet med skam ikke å blø på bryllupsnatta, Ingrid Vatnar Olsen?

– Nei, absolutt ikke, avkrefter bloggeren, som for to år siden fikk stor oppmerksomhet da hun blogget om valget om å avstå fra sex før ekteskapet. Innlegget «19 år og jomfru – HVA FEILER DET DEG?» fikk i løpet av kort tid fikk over 40.000 visninger.

LES OGSÅ: Norges største ungdomsblad brukte jomfruhinne-begrepet ukritisk

Sex uten rammer

– Jeg ønsker­ ikke å overbevise mennesker om at mine holdninger er best og burde følges av alle, sier hun og sikter til sin egen jomfru-
status.

– Likevel mener jeg det er viktig­ å være kritisk til vårt sexifiserte­ samfunn, hvor holdningene til sex ofte er uten noen rammer. Vi må ta stilling til konse-
kvensene dette medfører, og være ærlige på at sex er mer enn bare «en greie», sier hun.

LES OGSÅ: Derfor finnes ikke «jomfruhinnen»

Fjernt tema

Astrid Rydland Aasen sitter i styret til NLM Ung, som er ungdomsorganisasjonen til Norsk Luthersk Misjonssamband­. Heller ikke i hennes kretser­ er «jomfruhinnen» et tema.

– Jeg må jo nesten le av spørsmålet. Det er noe som jeg aldri har tenkt over eller har snakket med noen om. Det er en tematikk jeg verken har hørt fra venninner eller familie eller fra noen talerstol eller noe som helst. Det er en veldig fjern tanke for min del at det skal være et tema, sier hun og legger til:

– Jeg har også jobbet i itro.no, hvor vi får inn spørsmål som handler om kropp og seksualitet. Jeg har dessuten vært leder for ganske mange ungdommer, men har aldri fått spørsmål som dreier seg om «jomfruhinnen», sier hun.

LES OGSÅ: Blir jomfru på nytt

Stemplet som hore

Tore Holte­ Follestad i Sex og samfunn mener­ jomfruidealet får størst negative konsekvenser blant muslimer og kristne, fordi temaet har en religiøs­ dimensjon. Uttalelsene hans er basert på møter med jenter på klinikken deres, chatten deres og i undervisning av skoleelever.

– Det er utfordringer knyttet til hvordan kirke- og trossamfunn underviser og rettleder om slike spørsmål – det kan virke som om temaet skaper mer frykt enn glede, sier han

Også blant sekulær ungdom kan myten om jomfruhinnen oppleves vanskelig.

– Du skal ikke være veldig seksuell aktiv før de blir stemplet som hore. Gutter får derimot skryt dersom de gjør det samme­. For dem er dette noe positivt, mens for jenter er det en sosial­ byrde – og det er uavhengig religiøs­ og etnisk tilhørighet, sier Follestad.

LES OGSÅ: Kristent nettsted får ros og ris om 'jomfruhinne'

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke