PINSE:

Feir kirkens bursdag med kake

Pinsen regnes også som startskuddet for kirken. – Hva er vel mer naturlig enn å feire det med en bursdagsfest i kirken, spør forfatter Martin Enstad.

Nåværende leder i presteforeningen, Martin Enstad, var tidligere engasjert i KFUK-KFUM Speiderne. Da skrev han boken Familieturen som skal gjøre det lettere for familier å gjøre troen interessant for barna. Familieturen, utgitt av Iko-forlaget har opplegg for alle kristne høytider – for hele familien. Dette er Martin Enstads tips til pinsefeiring:

Pinseaktivitet: bursdagsfest i kirken

Å feire bursdag er gøy. Pinseturen vår går til nærmeste kirke, der vi feirer kirkens bursdag. Sammen skal vi lage bursdagsfest og få høre om den første pinsen.
Pinsen kalles ofte for kirkens fødselsdag. Det er for­di pinse markerer dagen da disiplene for første gang torde å forkynne om Jesus, og mennesker kom til tro og ble en del av fellesskapet gjennom å bli døpt. Vi ble også en del av kirken gjennom dåpen. Og turen i dag går til nærmeste kirke.

Les også: – Pinsen er den vanskeligste høytiden å lære barn

I forkant av turen kan familiene som deltar, avtale hvem som tar med seg bursdagskake, fruktfat, boller, servietter og sugerør. De som vil, både voksne og barn, kan ta med bil­der fra da de ble døpt. Kanskje noen har en dåpskjole hjemme, som alle kan få se på. Hvorfor er dåpskjolen så lang?
Gjør avtale med en prest, kateket, diakon, trosopplærer eller annen an­satt om å vise dere rundt i kirken. Sett særlig av tid til å se på døpefonten. Hvor mange av de voksne og barna er døpt i denne kirken? Mens dere står ved døpefonten, passer det godt å lese fortellingen om den første kristne pinse.
Etterpå er det tid for bursdagsfest i kirken, med bursdagsmat og burs­dagsleker. Gjør en avtale med kirken om å ha bursdagsfesten inne i kirke­rommet eller et annet sted i kirken.

Pinsehistorien for barn

Det var 50 dager etter påske. Mange jøder var kommet for å feire pinse i Jerusalem. De var fra Judea og Galilea, men også fra andre land rundt hele Middelhavet.

Disiplene var samlet. Mange andre av Jesu venner var også der.

Da hørtes plutselig et drønn. Det var som en sterk storm som fylte huset. Disiplene og vennene deres så opp. Da merket de noe som så ut som en ild, som svevde i luften. Ilden delte seg og satte seg som små flammer på hodet til hver av dem. Da begynte de å tale på forskjellige språk. Det var Guds hellige ånd som var kommet til dem, slik Jesus hadde lovet.

Lyden kunne høres over hele Jerusalem. Mange skyndte seg gjennom byen for å se hva som var skjedd. De nysgjerrige samlet seg utenfor huset der disiplene var. De så og hørte og ble veldig forundret.

De sa: «Men disse mennene kommer da fra Galilea? Hvor­dan har det seg at de kan tale så mange ulike språk? Vi kom­mer jo fra Mesopotamia, fra Pontos og Asia, fra Frygia og Pamfylia, fra Egypt og Libya. Hvordan kan alle forstå hva de sier? Vi hører dem tale på vårt eget språk om Guds store gjerninger. Hva betyr dette?»

Da sto Peter fram og sa: «Hør på meg. Jesus fra Nasaret var utsendt av Gud. Han gjorde store under og tegn midt iblant dere. Dere tok ham til fange og drepte ham. Men Gud vekket ham opp fra de døde. Nå er han vendt tilbake til Gud. Men han har gitt oss Guds hellige ånd. Ånden taler gjennom oss.»

Mange av dem som hørte på forsto at det var sant det som Peter sa. Ordene hans traff dem i hjertet. De spurte: «Hva skal vi gjøre?». Peter svarte: «Be om tilgivelse. Begynn et nytt liv, og la dere døpe i Jesu Kristi navn. Da vil også dere få Den hellige ånd». Det var omtrent tre tusen som ble døpt den dagen.

Gjenfortalt av Lisa Östh, Bibel for barn

---

Bibel for barn

  • Tar utgangspunkt i Bibelen 2011.
  • 164 gjenfortalte bibelfortellinger for barn. Enklere språk enn i Bibelen.
  • Opprinnelig på svensk, men oversatt til Nors.
  • For barn mellom 4-10 år.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke