Kirke

Velger bort tradisjonelle ledere

Paven gir kardinalhatten til en ungfole fra stillehavsøya Tonga, men ikke til de tradisjonelle erkebispesetene i Venezia og Torino.

– Det blir garantert lagt merke til, sier Andreas Dingstad i Den katolske kirke.

Pave Frans har utnevnt 20 nye kardinaler. 15 av disse skiller seg ut fra det øvrige kollegiet, ved at de ikke er hvite menn, og at de er relativt unge.

– Denne utnevnelsen viser det uløselige båndet som er mellom kirken i Roma og kirken i verden, sa pave Frans.

Bortsett fra paven er kardinalene øverst i det katolske hierarkiet. De nyutnevnte 20 kardinalene er fordelt på 14 nasjonaliteter. Flere av dem er fra bispeseter som ikke har hatt noen kardinal tidligere.

Les også: Katolikker får ikke støtte fra kommunene

– Han overrasker ved at han utnevner en kardinal fra det lille øyriket Tonga og en fra Myanmar – steder som ikke har hatt noen kardinal tidligere, sier Andreas Dingstad.

Han er kommunikasjonsrådgiver i Den katolske kirke i Norge og tror fremtidens katolske kirke vil få mer innflytelse fra den han kaller «det globale sør».

Bryter forventningene

Pave Frans overrasker først og fremst ved at han ikke utnevner erkebiskoper fra de mest tradisjonelle erkebispesetene.

– Paven har oversett Venezia og Torino. Det er helt klart at han vil få frem det globale sør, sier Dingstad.

Han tror utnevnelsene er et tegn på en trend der Den katolske kirkens kardinaler i større grad speiler verdenskirken.

– Det har vært en ubalanse i kardinalkollegiet. Det har vært veldig mange italienere og europeere. Vi kommer til å se flere fra sør og fra land med mindre, katolske befolkninger, sier Dingstad.

Også Kåre Eriksen i Digni – en paraplyorganisasjon for norske misjonsorganisasjoner og kirkesamfunn – opplever at kirken i sør får mer tyngde. Han kjenner ikke spesielt til Den katolske kirke, men gjennom bistandsarbeid ser han den samme trenden.

– Det foregår en omkalibrering av relasjonen mellom sør og nord. Hvis vi ser på kirkelige aktører, er det klart at tyngden er flyttet til sør, sier han.

Han syntes det var på tide at paven utnevnte flere kardinaler fra sør.

– Jeg opplever Den katolske kirke som en internasjonal kirke. Det er bare rett og rimelig at dette speiles i kardinalkollegiet. Det gjenstår å se om det får noen teologisk eller samfunnsmessig betydning, sier Eriksen.

Den yngste

Blant pavens nye menn er 53 år gamle, eller i denne sammenheng unge, Soane Patita Paini Mafi fra Tonga, en liten øy i Stillehavet. Han er den yngste kardinalen, og den første fra Polynesia.

– Er det stas for et lite land å få en kardinal?

– Det betyr veldig mye for dem. Det viser at kirken er universell. Én ting er at de nå har en representant i et pavevalg, men det først og fremst en stor anerkjennelse, sier Andreas Dingstad.

Les også: Blottlegger brystene i vatikanet

– USA og Filippinene har begge 80 millioner katolikker. Likevel har USA elleve kardinaler, mens Filippinene kun har fire. Hvorfor er det sånn?

– Det er en lang tradisjon som har ført til at visse erkebispeseter skal ledes av en kardinal. Mange erkebiskoper i USA bør ifølge tradisjonen være kardinal. Filippinene har samtidig langt mindre erkebispedømmer. Jeg tror vi vil se flere kardinaler fra Filippinene etter hvert, sier Dingstad.

Motstrøms

– Pave Frans bryter med normene. De sittende erkebiskopene i Torino og Venezia er ikke kardinaler nå. Jeg vet ikke om noen blir sure for det, men det blir i hvert fall lagt merke til, sierDingstad.

Han vil ikke kalle det overraskende at paven velger erkebiskoper fra mindre land i sør, til fordel for de tradisjonelle, sterke erkebispesetene i nord.

Typisk Frans, som i større grad ønsker å fremheve periferien, sier han.

Av de 208 kardinalene i verden, er de tre mest representerte landene Italia, med 29 kardinaler, USA med elleve og Brasil og Tyskland med ti hver. Av de 208 kardinalene er 99 over 80 år – og kan ikke bli valgt som pave ved neste pavevalg.

Da pave Johannes Paul II utropte 28 nye kardinaler i 1985, var 20 av dem fra Europa og Nord-Amerika.

– Pave Frans trenger folk som støtter hans visjon for kirken. Dette kan han nå ytterligere påvirke med de nye kardinalene, sier Andreas Dingstad.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Kirke