Kirke

Erotisk kunst pryder kirketak

Jomfru Marias bryst og en naken mann er oppdaget i taket i en dansk kirke.

Over 500 år gamle kalkmalerier som viser erotikk og blotting har kommet frem i lyset etter en restaurering av den tilsynelatende helt alminnelige Sanderum kirken i Odense i Danmark, skriver NRK.no. Blant motivene er nakne damer og menn, djevelen som spyr ild ut av rumpen og Jomfru Marias nakne bryst.

- Det er et helt usedvanlig og meget spennende funn, sier Isabelle Brajer som er seniorforsker ved Nationalmuseet til dansk TV2.

For mye av det gode. Maleriene, som er fra starten av 1500-tallet, ble ganske raskt malt over: De ble for sterk kost. Dermed er de blitt holdt skjult helt til nå. Skjønt – noen av de kalkmaleriene ble oppdaget på 1880-tallet, men den gangen brydde ikke menighetsrådet seg om nakne damer og djevler med ild i baken.

- Det er ingen som kan forestille seg at de skal dekkes til igjen. Vi ser på maleriene som et stykke kultur, sier formann i menighetsrådet, Bjarne Larsen.

Mirakler. Bilder av folk som blotter seg var ganske vanlig frem til midten av 1500-tallet, sier professor i kunsthistorie ved NTNU, Lasse Hodne til NRK. Blotterne kunne være syndere som på dommens dag vil gå fortapt og ende i helvete, eller et eksempel på folk som oppfører seg umoralsk.

Ammescener hvor Jomfru Maria gir melk til Jesusbarnet dukket på sin side opp sporadisk allerede i senantikken. Folk trodde melken fra Jomfru Marias bryst kunne føre til mirakler.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke