Kirke

KIFO trues med kutt

Ingrid Vad Nilsen, direktør i Kirkerådet, vil ikke utelukke kutt i støtten til KIFO. Det vil true KIFOs eksistens, mener forskningssjef Ånund Brottveit.

– Å kutte bevilgningen til KIFO vil være det samme som å legge ned instituttet, sier Ånund Brottveit, forskningssjef i KIFO, institutt for kirke-, religions- og livssynsforskning

Den norske kirke tvinges til smertefulle innsparinger årene fremover. I 2018 iverksatte derfor KIFO på oppfordring av Kirkerådet en evaluering, som grunnlag for å vurdere den videre utviklingen av grunntilskudd til instituttet.

Rapporten ble lansert torsdag forrige uke – fulgt av en panelsamtale, blant annet mellom Ingrid Vad Nilsen, direktør i Kirkerådet og Brottveit. Temperaturen økte betraktelig, da Vad Nilsen under debatten ga uttrykk for at kirken kan spare penger ved å se på grunnbevilgningene til KIFO.

– Har gjort jobben sin

Anders Aschim er en av forskerne bak evalueringen. Han oppsummerer rapporten med at KIFO har gjort jobben sin – tatt i betraktning ressursene de har hatt tilgang på til. Bortsett fra ett punkt:

– KIFO gir ikke konkrete råd om hvilke tiltak kirken og andre trossamfunn skal iverksette.

Men dette er et bevisst valg. Ifølge Aschim legger KIFO vekt på uavhengighet og en armlengdes avstand til oppdragsgiver.

– Det handler om forskningens troverdighet: Å være en aktør som ikke leverer forhåndsbestilte resultater.

To alternativer

I evalueringen legger forskerne frem to alternativer til dagens KIFO-modell: At det opprettes en egen forskningsavdeling, slik Svenska kyrkan gjør, eller at kirken selv lyser ut flere forskningsprosjekter enn i dag.

– Begge disse modellene kan fungere godt. Det interessante er at Kulturrådet og Svenska kyrkan bruker mer penger, ressurser og tid på dette enn KIFO og Den norske kirke gjør i dag, tilskuddet til KIFO inkludert.

Letter over resultatet

Brottveit sier at de ansatte på instituttet er lettet over hovedkonklusjonen til evalueringsrapporten.

– Den peker også på områder hvor vi kan bli bedre, blant annet kontakten med Den norske kirke som organisasjon. Dette vil vi arbeide videre med nå vi lager en strategiplan, sier han.

At Den norske kirke oppretter en egen forskningsavdeling under Kirkerådet, vil gå utover forskningens kvalitet og legitimitet, mener Brottveit.

– Du vil ikke få den samme høye kompetansen som KIFO har i dag, sier han.

Forskningssjefen viser også til at instituttet er en attraktiv arbeidsplass for yngre forskere.

– Det er jo ikke så mange i antall, men når vi snakker om forskertalenter, så er det likevel av stor betydning at KIFO har kunnet ansette flere unge forskere de siste årene. De ville neppe ha bygd en forskerkarriere innen dette feltet, uten KIFO.

Ansvarlig for egen drift

Ifølge Ingrid Vad Nilsen, direktør i Kirkerådet, skriver på e-post at Kirkerådet til en hver tid må ha en kritisk gjennomgang av pengebruken.

– Dette er ikke spesielt for bevilgningen til KIFO, sier hun.

– Taler ikke rapportens hovedfunn imot kutt?

– Evalueringen sier at KIFO leverer godt på to av tre deler av formålet som ble utformet ved oppstarten. Den svarer ikke på hva som er Kirkemøtets behov nå. Eller hva som er trossamfunnet Dnks samfunnsoppdrag i forhold til generell religionssosiologisk forskning, sier Nilsen.

Hun sier at Kirkemøtet og Kirkerådet vil ta stilling til dette i arbeidet videre med saken.

– KIFO mener også at kutt i bevilgningen vil være det samme som å legge ned instituttet. Hvilke alternativer ser du for deg i stedet, dersom kutt blir en realitet?

– KIFO er en selvstendig stiftelse som er ansvarlig for sin egen drift. Det er altfor tidlig å si noe mer om hva den videre behandling av saken i våre organer, vil munne ut i. Vi har nettopp mottatt rapporten og må ha tid til å gjennomgå den og vurdere handlingsalternativer videre.

Kirkemøtet vil behandle bevilgningen til KIFO i 2021. Det blir antakelig en behandling av evalueringsrapporten i det valgte kirkerådet i løpet av 2020.

LES MER: Norske arbeidsgivere ser ikke hijab eller andre religiøse plagg og symboler som en hindring i å ansette innvandrerkvinner.

LES MER: Sendte ut 18.000 fiktive jobbsøknader. Konklusjon: Kristen bakgrunn trekker ned

LES MER: Kristelig Folkeparti mellom frikirker og Den norske kirke

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke