Kirke

Katolsk menighet blir medarrangør av Bønn for Oslo: – Vi står nær frikirkeligheten i flere spørsmål

Tverrkirkelige Bønn for Oslo har lenge hatt et frikirkelig tyngdepunkt. Nå blir en katolsk menighet med som arrangør.

– Dette er et uttrykk for at vi er søsken og står sammen i byen, sier Erik Andreassen, som leder Bønn for Oslo på vegne av arrangementskomiteen.

Når den tverrkirkelige bønneuka Bønn for Oslo arrangeres i januar, skal den katolske menigheten St. Olav katolske domkirkemenighet være medarrangør. Dette er første gang en katolsk menighet er representert blant arrangørene siden bønneuken startet i 2001, forteller Andreassen.

– Den katolske kirke gjør dette til en enda bredere økumenisk sammenheng. Under Bønn for Oslo skal vi tilbe Gud med hele kirkens bønneuttrykk. Her har katolikkene noe å lære oss andre, sier Andreassen, som til daglig er pastor i Oslo misjonskirke Betlehem.

Bønneuken har som formål å samle kristne «til bønn for Oslo, til velsignelse for byen og utrustning og inspirasjon».

Sammen om kjernen

– Dette synliggjør at vi står sammen om det mest vesentlige: Kjærligheten til Gud og frelsen i Jesus Kristus, ønsket om å leve som kristne i verden og omsorgen for Oslo by, sier sokneprest Pål Bratbak i St. Olav katolske domkirkemenighet.

St. Olav menighet har lenge tatt del i det økumeniske arrangementet Bønneuke for kristen enhet, som arrangeres over hele verden i regi av Kirkenes Verdensråd og Det pavelige råd.

Erik Andreassen forteller at Bønn for Oslo lenge hadde et utelukkende karismatisk og frikirkelig uttrykk, men at profilen har blitt bredere med årene.

– Vi vil ikke miste det som har vært Bønn for Oslo sitt særpreg, men jeg tror flere enn før vil gjenkjenne elementer fra sin egen sammenheng i fellessamlingene, sier Andreassen, som også er glad for at både biskop Bernt Eidsvig fra Den katolske kirke og biskop Kari Veiteberg fra Den norske kirke har deltatt på avslutningsgudstjenestene de siste årene.

'Nærmere frikirkeligheten i flere spørsmål'

Pål Bratbak mener Den katolske kirke står nærmere mye av frikirkeligheten enn Den norske kirke i flere moralske lærespørsmål.

– Det gjelder særlig klassiske spørsmål knyttet til familie, slik som at ekteskapet mellom mann og kvinne, sier Bratbak.

For mange katolikker i Norge har formen i det frikirkelige landskapet vært ukjent, mener Bratbak.

– Men etter hvert som innvandringen har økt, har vi sett at den formen mange frimenigheter er bærere av, med lovsang og løftede hender, er mer vanlig for katolikker i andre land, sier han.

– Hva håper du dette samarbeidet fører til?

– Jeg håper de av oss som har hatt vanskelig for å forstå bønnetradisjonen i frimenighetene, oppdager ektheten og inderligheten i den. Motsatt vei har forholdet til det katolske gått litt opp og ned i Norge, og katolikker har ikke alltid blitt anerkjent som kristne. Jeg håper det er på vei ut og at arrangementet bidrar til å se forbi tidligere fordommer, sier Bratbak.

Bønneuker på flere steder

Generalsekretær Erhard Hermansen i Norges Kristne Råd forteller at mange kommer sammen på tvers av kirkesamfunn gjennom tilsvarende bønneuker i januar på flere byer og steder. Enkelte plasser har hatt lengre tradisjon for å inkludere Den katolske kirke.

– Det har blitt mer og mer vanlig, men det er sikkert steder som ennå ikke har nådd ut til den fulle bredden, sier Hermansen.

Selv er Norges Kristne Råd en pådriver for Bønneuke for kristen enhet, men det finnes også andre former for bønneuker rundt omkring i landet, sier Hermansen.

– Er dette et uttrykk for at økumenikk slår an på grasrotplan, og ikke bare på ledernivå?

– Jeg opplever det, ja. Noen steder har slike bønneuker hatt et tyngdepunkt i frikirkelighet, andre steder er det annerledes. Men mange blir stadig mer opptatt av å favne bredden i hele det økumeniske landskapet, sier Hermansen.

LES MER OM ØKUMENIKK:

---

Bønn for Oslo

  • Tverrkirkelig bønneuke i Oslo.
  • Arrangeres fra 8. til 12. januar 2020.
  • Har som formål å samle kristne «til bønn for Oslo, til velsignelse for byen og utrustning og inspirasjon».
  • Blant arrangørene er en rekke frimenigheter representert, samt menigheter fra Den norske kirke. Nå også St. Olav katolske domkirkemenighet.

---

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke