Religion

Furuli: – Terskelen for ekskludering er altfor lav

JEHOVAS VITNER: – 90 prosent av dem som blir ekskludert fra Jehovas vitner, ville ikke blitt det dersom man fulgte Bibelen, sier det tidligere sentrale Jehovas vitner-medlemmet Rolf Furuli, som selv ble ekskludert i sommer.

I en dokumentar om lukkede trossamfunn har NRK Brennpunkt denne uken satt søkelys på Jehovas Vitner, og deres interne domstol, der medlemmer ekskluderes dersom de har brutt trossamfunnets strenge regler.

En av kvinnene som medvirker i programmet er blitt ekskludert etter såkalt «seksuell umoral». I dokumentaren beskriver hun det som at hun ble utsatt for et overgrep.

Måten de ekskluderte medlemmene i Brennpunkt-dokumentaren er blitt behandlet på, virker å være i strid med trossamfunnets retningslinjer, mener Rolf Furuli, tidligere medlem av Jehovas Vitner.

– Veiledningen sier at man skal være veldig forsiktig med å spørre om detaljer. Jeg tviler ikke på at det er sant det som ble sagt i programmet, men det er nettopp sånn det ikke skal være, sier Furuli.

– De eldste er ikke kompetente

Furuli var i nesten 60 år en sentral figur i Jehovas vitner nasjonalt og internasjonalt. Han ble ekskludert i sommer etter å ha publisert en bok der han kritiserte trossamfunnets toppledelse i New York.

I saker der Jehovas vitner mener det kan ha forekommet brudd på reglene, opprettes det et domsutvalg der tre av menighetens eldste skal bestemme om det aktuelle medlemmet skal ekskluderes.

Problemet er at de eldste ikke er kompetente til å være dommere, mener Furuli.

– De har ikke fått opplæring i det. Det er en forferdelig svakhet i systemet.

– Alt for mange blir ekskludert

I «Eldsteboken» er det nevnt 42 grunner for eksklusjon, og av disse er 33 funnet opp av det styrende råd, og ikke hentet direkte ut fra Bibelen. Der det i Bibelen snakkes om eksklusjon er det veldig få og veldig ekstreme tilfeller, påpeker Furuli.

– Dette er altså ikke basert på Bibelen, det er basert på hva det styrende råd har bestemt. Det er ganske ille, sier han.

Ifølge Furuli er det på verdensbasis  omtrent 70.000 som blir ekskludert fra Jehovas vitner hver år. Det mener han er altfor mange.

– Hvis Bibelen ble fulgt, så ville 90 prosent av disse ikke vært ekskludert. Hele dette systemet, måten de eldste har fått veiledning på, er feil. Terskelen burde vært høy, i dag er den veldig lav.

I kjølvannet av NRK-dokumentaren har SVs Petter Eide tatt til orde for å få slutt på trossamfunnets interne domstoler. Det er fåfengt, mener Furuli.

– Det kommer man ingen vei med. Det handler om det indre religiøse liv. Det er jo ingen ekte domstol. Man har prøvd dette i USA, men det har ikke nyttet.

– Følger personvernlovgivningen

Furuli mener det meste som kommer fram i NRK-dokumentaren er riktig, men ikke alt:

– Det ble lagt stor vekt på at det var oppbevart opplysninger om folks synder og den slags. Det stemmer ikke. Det fantes et arkiv tidligere, men det ble destruert for 25 år siden.

Furuli forteller at man som eldste i domsutvalg gjør notater, men at det er helt feil at alle eldste har tilgang til disse, som det blir sagt i dokumentaren.

– Bare de som selv har skrevet notatene får tilgang. Den generelle veiledningen sier at man skal være åpne når myndighetene ber om opplysninger, sier han og legger til:

– Man har vært veldig nøye med å følge personvernlovgivningen. Alt det som stod om dette på slutten av dokumentaren var helt korrekt.

– Ingen fryktkultur

Furuli tror ikke trossamfunnet har fått særlig sterke reaksjoner på Brennpunkt-dokumentaren.

– Jeg syns jo den var veldig forsiktig, og veldig lite negativ. Man er jo dessuten blitt opplært til at man veldig ofte blir angrepet, så det er de vant til.

Han mener også at fremstillingen av Jehovas vitner som et sted der det hersker en fryktkultur, er feil.

– Det vil jeg avkrefte. Man hjelper hverandre og det er et godt samhold. Dette kommer nok fra folk som var kommet veldig skjevt ut.

– Men det er jo en sterk frykt om forestillingen om Armageddon?

– Joda, det skal jeg ikke betvile. Men generelt i menigheten er det en god ånd og et positivt samhold.

Vårt Land har bedt Jehovas vitner kommentere kritikken fra Furuli, men ikke fått svar.

Les mer om mer disse temaene:

Torgeir Holljen Thon

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion