Kirke

Forsoningsutvalget konkluderte med at P22-varsler tok feil – uten at de snakket med henne

Styret i P22 hevder at et forsoningsutvalg har konkludert med at kritikken mot styreleder Jørgen Aass er ubegrunnet. Utvalget har verken snakket med varsler Jorid Gamst Tvedt eller de ansatte.

– Jeg har vanligvis ikke problemer med å finne ord, men her blir jeg målløs. Hva har formålet til utvalget vært? Har det vært å skape forsoning mellom parter, eller å renvaske Jørgen Aass, spør Jorid Gamst Tvedt.

I november i fjor sa hun opp stillingen som daglig leder i den kristne russtiftelsen P22. Sammen med oppsigelsen leverte hun også et varsel etter det hun opplevde som trakassering fra styreleder Jørgen Aass.

I januar nedfelte styret i P22 et forsoningsutvalg for å kartlegge og vurdere kritikken mot Aass. Forsoningsutvalget har ikke vært i dialog med Tvedt. Likevel sendte styret en e-post til de ansatte i juli, hvor de oppsummerte forsoningsutvalgets konklusjon:

«Når det gjelder Jorid Tvedts anklager mot styreleder Jørgen Aass har vi gjennomgått disse så langt det lar seg gjøre. Anklagene og karakteristikkene er sterke, men vi har ikke kunnet finne noen uttalelser eller hendelser som gir grunnlag for dem», skrev styret.

Tvedt mener det faller på sin egen urimelighet at utvalget konkluderer slik uten å ta kontakt med henne.

– Det oppleves nokså heftig at et varsel av en slik art ikke blir tatt på alvor, ja til og med karakteriseres som «ubegrunnet», sier hun.

LES MER: Gikk etter mistillit. Nå er Jørgen Aass tilbake som styreleder i P22

I sommer returnerte Jørgen Aass som styre­leder i P22, et halvt år etter at han trådte til side. Nå har fire ansatte sagt opp stillingene som følge av Aass sin retur.

Bilde: Etter at Jørgen Aass kom tilbake som styreleder i P22, har fire ansatte sagt opp stillingene sine. Foto: Morten Marius Larsen

Forsvarer konklusjonen

Styrets nestleder Karine Morelle, som var del av forsoningsutvalget, mener at konklusjonen fremdeles er gyldig.

– Tvedt hadde i sin oppsigelse, og i flere skriv til både styre og ansatte, skrevet utførlig om det hun fant kritikkverdig angående styreleder Jørgen. Utover dette hadde jeg og et fjerde styremedlem en lengre samtale med henne etter at hun hadde sendt inn sin oppsigelse, sier Morelle.

Ut fra samtalen med Jorid Tvedt opplevde ikke styremedlemmene å få noe grunnlag for bekymring, sier Morelle.

– Tvedt sendte et varsel til paraplyorganisasjonen KRAFT før jul i fjor. Vi var trygge på at KRAFT ville komme raskt tilbake hvis det var noe alvorlig vi måtte ta tak i. Det gjorde de ikke, sier Morelle.

Var ingen utredning

Samtalen Morelle refererer til fant sted før forsoningsutvalget ble opprettet, forteller Tvedt.

– De informerte meg aldri om at samtalen var i kraft av å være et slikt utvalg eller noen form for utredning. Min forståelse var at deres agenda for samtalen var å komme til enighet med meg om en sluttavtale. Jeg synes det er ganske grovt hvis de viser til at deres hensikt med dette møtet var å utrede mitt varsel om trakassering, sier Tvedt.

Det nåværende styret i P22 sier at de ser forskjellig på prosessen rundt sluttavtalen, men at de ikke kan ikke kommentere dette nærmere.

Endret oppsummering

Da styreleder Jørgen Aass trådte til side i januar, overtok Robert Erlandsen styrevervet. En av oppgavene hans var å lede forsoningsutvalget. Erlandsen avviser at forsoningsutvalget behandlet Tvedts sak spesielt.

I e-posten som ble sendt til de ansatte 8. juli, hevdes det at forsoningsutvalget har gjennomgått anklagene fra Jorid Tvedt «så langt det lar seg gjøre» og at de ikke har funnet noe som «gir grunnlag for dem».

– Den konklusjonen har kommet til etter at jeg fratrådte, sier Erlandsen.

Han skrev utkastet til e-posten, men avsnittet om Tvedt var ikke inkludert i hans versjon. Erlandsen gikk av som styreleder og ut av styret 7. juli, altså dagen før e-posten ble sendt.

Styrelederen fikk kritikk for å ta ut høyt honorar i et år med nedbemanning. Nå overtar Robert Erlandsen som styreleder for stiftelsen P22 og søker samarbeid med Maritastiftelsen.

Bilde: Robert Erlandsen tok over som styreleder for den kristne russtiftelsen P22 for en periode. Stiftelsen holder til ved Lovisenberg Sykehus i Oslo. Foto: Erlend Berge

Forsvarer endring

Styret i P22 bekrefter at konklusjonen ble lagt til i e-posten av de to andre medlemmene av forsoningsutvalget.

– På dette tidspunktet fant disse at det ville være oppklarende å ta med en tilføyelse i punktet om Jorid Tvedt, sier Jørgen Aass på vegne av det nåværende styret.

Vårt Land har spurt det nåværende styret i P22 om de har villedet staben ved å tilføye konklusjonen etter at Erlandsen fratrådte. Dette avviser de, og viser til at forsoningsutvalgets oppgave blant annet var å gi respons på kritikken mot Aass, som ble fremmet i et brev fra en gruppe ansatte før jul. I brevet var Jorid Tvedt et tema.

Etter en gjennomgang av alle punktene i brevet, har styret ved forsoningsutvalget kommet frem til at «det ikke er en enkeltepisode eller alle episodene samlet som er av en slik karakter at styret finner grunn til å utrykke mistillit til den jobben Jørgen Aass har utført for P22.», skriver styret.

Når styret ved forsoningsutvalget har gjennomgått alle punktene, så er også punktet om Jorid Tvedt inkludert, mener styret.

Ikke i dialog med ansatte

Forsoningsutvalget har heller ikke vært i dialog med de ansatte i behandlingen av kritikken deres.

– Alle 50 ansatte har hatt god anledning til å fremme kritikk hele veien. Mange har også gjort det i muntlig eller skriftlig form. De har kjent til forsoningsutvalget og hvem de kunne henvende seg til, sier Aass på vegne av styret.

Utvalgets leder har også hatt samtaler med flertallet av de ansatte både før og etter at utvalget ble opprettet, hevder Aass og styret.

– Utvalgets konklusjoner, og renvaskingen av styreleder Jørgen Aass, står støtt, mener de.

Fulgte opp varsel

Stiftelsen KRAFT forteller at de umiddelbart tok kontakt med Jorid Tvedt for å høre historien hennes da de mottok varselet.

– Vi ble enige om en oppfølging og knyttet til oss en ressursperson som bidro i oppfølgende samtaler, skriver konsulent Dag William Haugeto Stang og styreleder Tarjei Cyvin i en e-post.

Årsaken til at saken ble lukket, var fordi KRAFT opplevde at det nye styret i P22 i januar tok tak i de underliggende årsakene til varslet på en tilfredsstillende måte, forteller Haugeto Stang.

I januar trådte Jørgen Aass til side som styreleder og Robert Erlandsen overtok.

LES MER:

• Sluttet som leder og varslet fra om trakassering i P22: – Spørsmålene mine ble ikke tålt

• Fire oppsigelser i P22 etter styreleder-retur: – Aass burde trekke seg

• Gikk etter mistillit. Nå er Jørgen Aass tilbake som styreleder i P22

• Stiftelsen KRAFT: – En alvorlig konflikt som påvirker alle i P22

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke