Kirke

Formidler Frelsesarmeens historie

Per Arne Krumsvik tar en ny periode som styreleder i Frelsesarmeens historiske selskap.

– Hvorfor sa du ja til gjenvalg i dette vervet?

– Jeg har vært styreleder i «Selskapet» siden det ble opprettet i 2012, og opplever at jeg fremdeles har en del prosjekter jeg ønsker å fullføre.

– Hva er den viktigste oppgaven?

– Ifølge våre statutter skal selskapet bidra til «å ta vare på og formidle kunnskap om Frelsesarmeens historie». Dette gjør vi ved å arrangere seminarer, historiske vandringer og bidra ved ulike historiske markeringer. Vi ønsker også å bidra inn mot den akademiske forståelsen av Frelsesarmeen i norsk og nordisk historisk og teologisk kontekst. Det er særlig innenfor forskningsfeltet mitt engasjement ligger.

– Hva setter du mest pris på i dette engasjementet?

– Jeg opplever at vi tar vare på en historie som er i ferd med å forvitre og forsvinne for oss. Det oppleves som meningsfullt å løfte frem ukjente sider og personer i Frelsesarmeens historie og bidra til å systematisere denne.

Fra oppveksten

– Hvilken bakgrunn har du som gjør det naturlig å engasjere seg i dette?

– Jeg er vokst opp i Frelsesarmeen og kjenner organisasjonen godt, samtidig er jeg ikke ansatt eller er heltidsengasjert i organisasjonen. Jeg mener at jeg klarer å kombinere et «innenfra-» og et «utenfrablikk» på organisasjonen, en styrke når man jobber med historiske spørsmål og fremstillinger.

– Hva er det beste du har opplevd?

– Å se mine tre barn vokse opp til å bli engasjerte mennesker som jeg av og til kan føre fornuftige samtaler med.

– Hva gjør du helst i fritiden?

– Jeg er ivrig konsertgjenger (primært 70-talls rock). I tillegg prøver min kone og jeg å komme oss på et par kunstutstillinger i halvåret.

– Hvilken bok vil du anbefale?

– Jeg leste Umberto Ecos Rosens navn da den kom ut på 80-tallet. Dette er en gavepakke av en bok, som kombinerer historie, semiotikk (tegnforståelse) og krim i form av en dannelsesroman. For tiden fordyper jeg meg i Erick Wickbergs forfatterskap og leser hans bok Uppdraget. Wickberg var Frelsesarmeens niende general. Jeg har arbeidet med Frelsesarmeens historie under krigen og der dukker den unge Wickberg opp, som en avgjørende skikkelse under de dramatiske dagene rundt frigjøringen da Frelsesarmeens leder Joackim Myklebust måtte avsettes etter anklager om for nært samarbeid med den tyske okkupasjonsmakten.

En god rettesnor

– Hva er ditt favorittbibelvers?

– 1. Kor 13,13: «Så blir de stående, disse tre: tro, håp og kjærlighet. Men størst blant dem er kjærligheten.» Jeg synes dette er en god rettesnor for kristen tro og virke.

– Hva er din favorittsalme?

– Jeg liker godt salmen Berre eit lite såkorn av Emil Skartveit. Jeg synes teksten er god og løfter frem hvor lite som skal til for å få stor vekst. På få linjer klarer Skartveit å løfte frem store teologiske lerret: Berre eit lite såkorn / berre eit lite strå / Himmelens rike så lite / den kloke har vondt for å sjå.

– Nevn en person som har betydd mye for deg.

– Jeg hadde Peder Martin Lysestøl som lærer i sosialøkonomi på videregående. Han var levende interessert i faget sitt og trigget min interesse for samfunnsfag. Jeg snakket stadig med ham når han var ute og solgte Klassekampen på Nordre gate i Trondheim. Jeg var engasjert i Frelsesarmeen og var ute for å selge Krigsropet.

Les også:

---

Nytt om navn

  • I denne spalten blir vi kjent med mennesker som har fått nye ­oppgaver i Kirke-Norge.
  • I dag: Per Arne Krumsvik (49), gift, tre voksne barn.
  • Ble gjenvalgt som styreleder i Frelsesarmeens historiske selskap 2. november 2019.
  • Arbeider som seksjonssjef ved Forsvarets høgskole.
  • Vet du om noen vi burde ­intervjue? Send en e-post til ­religion@vl.no

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke