– Alver kommune har gitt dispensasjon til å ha gudstjeneste. I hovedsak går gudstjenesten som vi hadde tenkt. Vi blir knappe 25 personer, inkludert en liten dåpsfamilie, sier sokneprest Geir Øy, som forteller at det vil bli en annerledes gudstjeneste, selv til radiogudstjenester å være.

– Jeg har et ansvar for å tale inn i den situasjonen vi er i, sier han.

Ifølge Gudbjørn Bondhus i NRK Radio har radiogudstjenesten i gjennomsnitt 290.000 lyttere. Denne søndagen er det grunn til å tro at tallet blir langt høyere.

– Mange av dem som normalt ville gått i kirka på søndag vil nok høre på radio. Vi prøver å få til en gudstjeneste som kan være til trøst og oppmuntring, sier Bondhus.

På grunn av smittefaren vil flere kirkesamfunn søndag overføre gudstjenester og møter på skjerm. Norsk Luthersk Misjonssamband vil samle menighetene på nett. De spiller inn gudstjeneste i studio, som vil sendes på nett fra klokka 11 på søndag.

Soknepresten forteller at alle involverte vil holde god avstand til hverandre for å forhindre smittefare. De vil tilrettelegge for én meters avstand mellom mennesker, og alle i koret vil ha egen mikrofon.

Tar oppgaven på alvor

Øy forteller det vil bli en annerledes gudstjeneste, selv til radiogudstjenester å være.

– Det er en spesiell oppgave på søndag å ha gudstjeneste for hele landet. I gudstjenesten vil jeg vende meg til mange. Jeg har et ansvar for å tale inn i den situasjonen vi er i.

Må ordne kirkekaffen selv

Flere kirkesamfunn utenfor Den norske kirke vil overføre gudstjenester og møter på skjerm.

Norsk Luthersk Misjonssamband er ett av kirkesamfunnene som vil samle menighetene på nett. De spiller inn gudstjeneste i studio, som vil sendes på nett fra klokka 11 på søndag.

NLM melder at de ønsker «å samles i bønn og lovsang foran PCer og skjermer over hele landet. Kirkekaffen må man ordne med selv.»

LES MER:

Den norske kirke samler folk på nettet

Prost overveldet etter Facebook-bønn

Prest Øystein Bjørdal: – Det er tid for å tenke på nye og andre praksiser