Religion

Folkehøgskoler vil vurdere samlivskrav på ny

Norges KFUK-KFUM vil revurdere sitt engasjement i folkehøgskoler som stiller samlivskrav til sine ansatte. To av skolene som organisasjonen er deleier i, skal gjennomgå verdidokumentet sitt.

– På bakgrunn av saken vil styret ta verdidokumentet opp til vurdering, sier Kjersti Versto Roheim, rektor ved Sagavoll Folkehøgskole i Gvarv i Midt-Telemark kommune.

Skolen, som er en selvstendig stiftelse, har fått klar melding av en av sine representanter i stiftelsesstyret. Norges KFUK-KFUM vil vurdere å kutte sitt engasjement med skoler som krever at ansatte ikke lever i samboerskap eller er homofilt samlevende, skrev Vårt Land på tirsdag.

KFUK-KFUM er deleiere i folkehøgskolene Danvik, Grenland, Sagavoll og Sørlandet. Mandag sendte generalsekretær Øystein Magelssen et brev til ledelsen ved skolene der han ber dem bringe klarhet i hva slags ansettelsespolicy de har i samlivsspørsmål.

– Deretter vil vi vurdere vårt videre engasjement. På disse skolene vil vi ikke respektere en praksis vi ikke selv kan stå inne for, sa han til Vårt Land.

Lever med ulike syn

Verdidokumentet til Sagavoll Folkehøgskole kan i dag tolkes i ulike retninger ved ansettelser, ifølge rektor Kjersti Versto Roheim.

– Praksis i dag er at skolen lever med ulike syn og underviser ulike syn i samlivsetiske spørsmål, sier hun.

I tillegg til KFUK-KFUM har Normisjon, KRIK og elevlaget representanter i styret til skolen og stiftelsen som eier den. Roheim er ikke kjent med at det har vært ansettelser ved skolen, der lærer har blitt diskvalifisert, fordi vedkommende lever i et likekjønnet forhold.

– Ønsker dere å tydeliggjøre i verdidokumentet at dere ikke skal stille samlivskrav ved ansettelser?

– Dette blir en prosess i styret. Den selveiende stiftelsen må i arbeidet med verdidokumentet, ta stilling til de ulike, etiske spørsmålene som reises, sier hun.

Ekteskap mellom mann og kvinne

På Grenland Folkehøgskole i Porsgrunn har styret satt i gang en prosess, uavhengig KFUK-KFUM-generalens uttalelse.

– Verdidokumentet vårt er fra 2001. Det er et behov for en gjennomgang og eventuelt en revisjon av verdidokumentet i møte med dagens samlivsetiske virkelighet, sier rektor Anne Apesland.

Skolen eies av en stiftelse med representanter fra Normisjon, Norges KFUK-KFUM og kommunene i Grenland. I verdidokumentet heter det at «ekteskap mellom mann og kvinne er den anbefalte samlivsform som er gitt for det seksuelle samliv», men også hos dem er praksis at skolen lever med to syn.

På spørsmål om skolen stiller samlivskrav ved ansettelser, svarer Apesland at de legger vekt på følgende punkter: Kristent livssyn, faglig bakgrunn og personlig egnethet.

– Styret har ikke noen erfaringer basert på vurdering vedrørende seksuell legning, sier Apesland, som ikke ønsker å kommentere utspillet til Magelssen.

Stiller krav

På Folkehøgskolen Sørlandet i Birkeland i Aust-Agder stiller de samlivskrav til sine ansatte, bekrefter rektor Geir Reinertsen. Skolens største eier er Normisjon, med en eierandel på 60 prosent. Dernest følger ImF (30 prosent) og Agder KFUK-KFUM (10 prosent). Verdidokumentet vil bli et tema på neste styremøte.

– Vil dere revurdere ansettelsespraksisen deres?

– Det har jeg ingen forutsetning for å kunne si noe om. Vi har tre eiere og det er styret som ansetter.

– Når det gjelder uttalelsen fra Magelssen, så vil vi forholde oss til skolens eier som er Agder krets i KFUK-KFUM, sier han.

Legger ingen føringer

Verdidokumentet til Danvik Folkehøgskole i Drammen legger «ingen føringer for ansettelser på bakgrunn av legning og/eller samlivsform», ifølge styreleder Kim André Vian Bjerkestrand.

– Og vi ser per i dag ikke et behov for å endre dette, legger han til.

Skolen drives av en egen stiftelse, som har representanter utpekt av Normisjon og KFUK-KFUM i styret.

Ole Martin Rudstaden, assisterende generalsekretær i Normisjon, er ordknapp når Vårt Land ber ham kommentere at KFUK-KFUM ikke vil respektere samlivskrav ved skolene de er deleiere.

– Vi vil gå i dialog med skolene og de andre eierne før vi drar konklusjoner i media.

Det samme svarer han på spørsmål om Normisjon kan akseptere at skoler som de er deleiere i, ikke stiller samlivskrav til ansatte.

'Et omdømmeproblem'

Bakgrunnen for utspillet fra KFUK-KFUM-generalen, er den siste månedens oppmerksomhet rundt ansettelsespraksisen til Indremisjonsforbundets planlagte folkehøgskole på Sjøholt i Ålesund.

«Det livslange, monogame ekteskap mellom mann og kvinne er rammen for det seksuelle samliv, og det forventes at alle lever i samsvar med dette», heter det i verdidokumentet som nyansatte lærere og rektor må forplikte seg på. Dermed risikerer en homofilt samlevende jobbsøker å bli diskvalifisert som lærer ved skolen.

Etter at Bygdebladet først omtalte saken i januar, har enkelte politikere tatt til orde for en innstramming av regelverket. Andre ønsker en lovendring. I dag støtter skolene seg blant annet på en unntaksbestemmelse i Likestillings- og diskrimineringsloven når de stiller verdikrav til sine ansatte.

KFUK-KFUM-generalen ønsker ikke noen innstramming eller endring i regelverket, men mener at Sjøholt-saken er i ferd med å gi de kristne folkehøgskolene et omdømmeproblem.

LES MER:

Likestillingsministeren gir ImF-skole støtte: Kan stille verdikrav til ansatte

Indremisjonsforbundets samlivskrav møter motstand fra elevråd ved egen skole

NLM-topp reagerer på Amnesty-kampanje mot kristen folkehøgskole

---

Norges KFUK-KFUM

  • Norges KFUK-KFUM er en av landets største kristne barne- og ungdomsorganisasjoner.
  • De teller 25.000 deltakere og 400 grupper og virksomheter over hele landet.
  • Organisasjonen tilbyr barn og ungdom et bredt spekter av fritidsaktiviteter hver uke og arrangerer over 100 leirer, festivaler og nattcuper og flere lederkurs hvert år.
  • De eier fem folkehøgskoler, og er deleiere i fire.
  • Kilde: Norges KFUK-KFUM

---

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion