I samarbeid med ansatte, frivillige og innleide influensere, har Den norske kirke (DNK) satset på å nå kommende konfirmanter på TikTok. Under emneknaggen #konfirmantene har videoene til sammen fått over åtte millioner visninger.
Videoene viser både glimt fra konfirmasjonsundervisning og konfirmasjonssermonier, og det er mulig å stille spørsmål til de som publiserer videoene om hva konfirmasjon i DNK innebærer.
Stine Kiil Saga er leder for seksjon for barn, ungdom og trosopplæring i Kirkerådet i Den norske kirke. Hun forteller at det i mange år har blitt sendt ut brosjyrer til kommende konfirmanter fra DNK nasjonalt for å informere om kirkelig konfirmasjon. Da fjorårets informasjonsarbeid skulle planlegges, ble det stilt spørsmål ved om de skulle satse på nok en brosjyre.
– Undersøkelser viste at det viktigste stedet for informasjon om kirkelig konfirmasjon var i lokalmenighet, gjennom brosjyrer, infomøter og nettsider. Derfor ønsket Kirkerådet fra nasjonalt hold å nå de unge på de plattformene de er på, som Tik Tok, forklarer Saga.
Hun forteller videre at TikTok-prosjektet kommer er et samarbeid mellom Kirkerådet og et kommunikasjonsbyrå.
– Alle kan bruke emneknaggen selv, så det blir noe alle eier og kan bidra inn i. Det skaper en helt annen troverdighet enn at noen voksne sitter på et kontor og bestemmer hva vi skal formidle om konfirmasjon, mener Saga.
@karokul Annonse🤍Skal du konfirmeres? Eller er du konfirmert allerede?😇 I samarbeid med DNK #konfirmantene #ad #foryou #fyp
♬ original sound - Karoline Krøvel
Det er også et mål å vise fram hvordan konfirmasjonsopplegget kan være ulikt rundt om i landet, og Saga mener emneknaggen kan være med på å vise mangfoldet i Den norske kirke.
Influensere som stiller seg bak innholdet
For Den norske kirke er det et relativt nytt initiativ å leie inn influensere til markedsføring.
– De har mange følgere, så vi når mange unge gjennom dem. Men vi har samarbeid med akkurat dem fordi de var positive og hadde ei fin konfirmasjonstid selv, så det de sier i videoene er noe de kan stille seg bak, forklarer Stine Kiil Saga.
---
TikTok
- Sosialt medium for publisering av korte videosnutter.
- Eies av kinesiske ByteDance.
- Pr oktober 2022 hadde to milliarder brukere lastet ned appen.
---
TikTok er et sosialt medium som i løpet av de fem årene det har eksistert, har vokst til å bli en stor og viktig plattform, spesielt for unge. En rapport fra Medietilsynet i 2020 viste at 65 prosent av alle norske barn mellom 9 og 18 år er på TikTok.
Saga forteller også at det er mulig å havne borti mange ulike kontoer på TikTok, og at det ikke er alt det religiøse innholdet som er like oppbyggelig.
[ Jenny Erpenbeck anmeldt: «Gi meg litt mer Stasi!» ]
– For vår del handler det også om normalisering. På TikTok kan man lett dumpe bort i mye ekstremt, så DNK som aktør har også et ansvar for å være tilstede på en slik plattform. Jeg håper vi kan vise ungdommer at folk de har tillit til på sosiale medier synes det var fint og naturlig å konfirmere seg i kirka.
Karoline Krøvel (18) er blant influenserne DNK har samarbeidet med i prosjektet. Under pseudonymet «karokul» har hun over 350.000 følger på TikTok og rundt 50.000 følgere på Instagram.
I en av videoene hun har publisert forteller hun om hva hun minnes fra sin egen konfirmasjonstid. Hun nevner både nye bekjentskaper og selve konfirmasjonsdagen som høydepunkter.
– Konfirmasjonstiden var en kjempefin tid for meg, hvor jeg fikk ble kjent med mange nye og gjorde mange hyggelige ting sammen, sier Krøvel i videoen.
Nedadgående tall
I forrige uke kunne Vårt Land melde at Human-Etisk Forbund (HEF) opplever påmeldingsrekord til Human-Etisk konfirmasjon. Da det åpnet for påmelding var pågangen så stor at serveren sviktet, og mange ble stående lenge i kø.
De rekordhøye HEF-tallene går i motsatt retning av trenden de siste femten årene. Ifølge SSB har andelen konfirmerte blant landets 15-åringer sunket årlig siden 2007. Også Den norske kirke opplever jevn tilbakegang.
Tall fra Kostra og Statistisk sentralbyrå viser at tallet på kristelige konfirmanter i 2005 var 42.110. Ti år senere, i 2015, var tallet 39.527. Siste oppdaterte tall – fra 2020 – er 33.083.
Stine Kiil Saga mener tallene ikke er alarmerende lave, spesielt ettersom de siste to årene har vært preget av pandemien.
– Pandemien har ført til at mange konfirmantopplegg har blitt annerledes enn planlagt, selv om ansatte og frivillige har gjort en stor innsats for å skape en flott konfirmasjonstid.