Kirkerådet har i dag samlet seg i Fredrikstad til et to dager langt møtet med en lang saksliste. Men det er liten tvil om hvilken sak det er knyttet mest offentlig interesse til: ansettelsen av ny biskop i Borg.
Valget deres står mellom tre kandidater:
- Kari Mangrud Alvsvåg, domprost i Fredrikstad, tidligere prost i Søndre Borgesyssel prosti, lektor i videregående skole og sjømannsprest i Dubai.
- Kåre Rune Hauge, prost i Østre Borgesyssel prosti, tidligere sokneprest i Oslo og generalsekretær i Laget.
- Harald Hegstad, professor i systematisk teologi ved MF vitenskapelig høyskole, tidligere leder av Oslo bispedømmeråd og nestleder i Kirkerådet.
Vanskelig valg
I midten av januar ble det klart at flertallet av biskopene har pekt på Harald Hegstad som sin foretrukne kandidat. Han fikk ni av stemmene, Kari Mangrud Alvsvåg fikk tre stemmer, og Kåre Rune Hauge fikk ingen.
Men valget er ikke enkelt av den grunn. Bispedømmerådet i Borg har nemlig også kommet med sine tanker, og de er uenige med biskopene sitt førstevalg.
Bispedømmerådet ønsker seg heller Alvsvåg som biskop. På andreplass har de Hegstad.
I etterkant av disse innspillene har arbeidsutvalget i Kirkerådet intervjuet de tre kandidatene. Sammenlagt skal disse prosessene legges til grunn for ansettelsen.
---
Veien til ny biskop
- Til sammen 68 navn ble foreslått som ny biskop i Borg.
- I november nominerte Borg bispedømmeråd fem av disse til å bli med videre i prosessen som kandidater.
- 25. november ble de fem kandidatene presentert i Fredrikstad.
- Etter en bred avstemming blant sokneråd, kirkelige ansatte og ledere, samt representanter fra de teologiske utdanningsinstitusjonene og ungdomsrepresentanter, ble det 20. desember klart hvilke tre kandidater som var aktuelle for ansettelse.
- Bispekollegiet kom 17. januar med sitt innspill til Kirkerådet.
- Kirkerådet ansetter ny biskop i sitt møte i Fredrikstad 10. – 11. februar 2022.
Les mer om nominasjon ved ansettelse av biskoper her.
---
[ Dette mener de mulige Borg-biskopene i de heteste kirkedebattene ]
Hvem vil Kirkerådet lytte til?
På grunn av de ulike innspillene fra biskopene og Borg Bispedømmeråd risikerer Kirkerådet å gjøre seg upopulære med sin beslutning. Ved tidligere ansettelser av biskoper har det vekt harme når Kirkerådet har valgt enn annen kandidat enn det man har ønsket seg lokalt.
Forrige gang bispekollegiet og Bispedømmerådet ønsket seg ulike kandidater var i 2018. Da ble Jan Otto Myrseth valgt som biskop i Tunsberg selv om Bispedømmerådet ønsket en annen kandidat. I 2017 skjedde det motsatte. Da ble Kari Veiteberg ansatt som biskop, på tross av biskopenes preferanser.
Enda mer frustrasjon vakte det da Anne Lise Ådnøy ble valgt til biskop i Stavanger i 2019. Da gikk Kirkerådet imot både den rådgivende lokale avstemmingen, Stavanger bispedømmeråd og Bispemøtet som alle pekte på nåværende generalsekretær i Det Norske Misjonsselskap, Helge Gaard.
[ Religionsredaktør Elise Kruse om bispevalget i Borg: Kirkerådets vanskelige bispevalg ]
Religionsredaktør i Vårt Land, Elise Kruse, skrev i en kommentar at bispevalget i Borg trolig handler mindre om konservative vs. liberale kandidater, og mer om man skal tillegge «eliten» eller grasrota mest vekt.
Hun mener Kåre Rune Hauge har rykte på seg for å være en svært god leder, at Kari Mangrud Alvsvåg er dyktig, karismatisk og ambisiøs og at Harald Hegstad er en av Norges mest anerkjente systematiske teologer og sitter på mye fagkunnskap:
«Ut ifra de få nevnte av mange egenskaper som kandidatene innehar, er det ikke så rart at Alvsvåg seiler opp som folkets favoritt. Mens Hegstad kan virke som nettopp den teologiske tyngden Bispemøtet trenger når man vet at andre teologiske bautaer, som Halvor Nordhaug vil være på vei ut i løpet av få år. Atle Sommerfeldt som nå skal erstattes var også en slik.»
Hvilke kriterier og innspill som blir vektlagt får vi svaret på i kveld.
Har du fått med deg Vårt Lands nye podkast Åpenbart? Hør siste episode her: