Den norske kirke

Assisterende kirkeverge i Oslo har sagt opp

DEN NORSKE KIRKE: Ann-Magrit Austenå, assisterende kirkeverge i Oslo, sier opp jobben.

– Jeg skulle fryktelig gjerne fortsatt, men så lenge jeg ikke har tillit fra fellesrådslederen ble det umulig for meg å fortsette, sier avtroppende assisterende kirkeverge i Oslo, Ann-Magrit Austenå til Vårt Land.

Austenå informerte ledere og kollegaer om beslutningen sin i går. Hun sier bakgrunnen for oppsigelsen er det hun opplevde som et klart signal fra den valgte ledelsen i fellesrådet, da hun ikke ble innstilt som kandidat da hun søkte på stillingen som kirkeverge i Oslo tidligere i år.

– Jeg opplevde det som en veldig ugrei prosess. Og ved å ikke innstille meg har de vurdert meg som uegnet og uønsket for jobben. Fellesrådslederen har gitt klart uttrykk for sitt syn, og et flertall i hovedkomiteen har gått med på det.

Les fellesrådsleder Jostein Vevatnes svar lengre ned i saken.

Bare én ble innstilt

I sommer ble stillingen som kirkeverge i Oslo lyst ut etter at det ble klart at Robert Wright går av med pensjon i løpet av året. Assisterende kirkeverge Ann-Magrit Austenå var en av søkerne. Kun én person ble innstilt, og vedkommende var unntatt offentlighet.

Flere ansatte i Den norske kirke i Oslo var overrasket over at Austenå ikke ble tilbudt jobben som ny kirkeverge i hovedstaden, og ikke engang ble innstilt.

Søkeren som fikk tilbudet takket nei, og stillingen ble lyst ut på nytt. Komiteen begrunnet den nye utlysningen med at de ønsket et bredere søkergrunnlag.

I går ble listen over søkere etter andregangsutlysningen offentliggjort. Austenå bekrefter at hun ikke søkte denne gangen.

Hun utdyper kritikken av ansettelsesprosessen i forbindelse med den første utlysningen, og mener det ble hoppet bukk over fellesrådets prosedyrer og hun sier hun savnet at ting ble dokumentert skriftlig. Hun sier også at hun som søker fikk lite informasjon underveis i prosessen.

Fellesrådsleder: – Forstår at hun er skuffet

Fellesrådsleder i Oslo, Jostein Vevatne, svarer på Vårt Lands spørsmål på sms.

– Jeg har forståelse for at Austenå er skuffet over at hun ikke nådde opp i søknadsprosessen for ny kirkeverge i Oslo. Stillingen er som kjent utlyst på nytt, og Austenå har ikke valgt å søke i denne runden. Det kan dessverre ikke være noen automatikk i at assisterende kirkeverge skal rykke opp når kirkevergen gir seg.

Jostein Vevatne, leder av Kirkelig fellesråd i Oslo i Kulturkirken Jacob.

Vevatne skriver at de nå vil fokusere på de 11 søknadene de har fått inn. Videre presiserer han at det er Austenås egen avgjørelse å si opp stillingen som assisterende kirkeverge, og avviser at han ikke har hatt tillit til henne som assisterende kirkeverge.

– Stillingen som kirkeverge er en annen, og Hovedkomiteen besluttet å lyse ut stillingen på nytt. Vi har nå fokus på de 11 søknadene vi har mottatt til stillingen, og ser frem til videre prosess. Austenå har gjort en god og grundig jobb som assisterende kirkeverge, og vi ønsker å takke henne for innsatsen. Vi ønsker henne alt godt og lykke til med nye jobbutfordringer, skriver Vevatne.

Vårt Land har også bedt han kommentere kritikken av ansettelsesprosessen, men han har foreløpig ikke svart på dette.

Flere kritiske til prosessen

Forrige uke skrev Vårt Land at medlemmene av Kirkelig fellesråd i Oslo (KFiO) ble kalt til et ekstramøte på grunn av bekymring for prosessen rundt ansettelsen av hovedstadens nye kirkeverge, som ennå ikke er i havn.

– Vi er flere som er kritiske til prosessen, slik den har vært så langt. Jeg opplever at det har vært lite informasjon og manglende åpenhet, sa Oddrun Remvik, fellesrådsmedlem og leder for menighetsrådet i Paulus og Sofienberg til Vårt Land i forkant av møtet.

Ny jobb

Austenå synest det er leit å slutte i jobben.

– Jeg trives veldig godt og jeg jobber med en fantastisk gruppe daglige ledere. Jeg beklager veldig den situasjonen som gjør at jeg ikke kan fortsette.

Austenå sier hun også har informert biskopen om avgjørelsen sin og at hun har opplevd å ha et godt samarbeid på tvers av arbeidsgiverlinjene.

Men hun kan fortelle at en ny jobb allerede er på plass, og at hun skal tiltre som fagdirektør i Kirkerådet med ansvar for kirkelig organisering.

– Det var en uholdbar situasjon i fellesrådet, men det har heldigvis dukker opp en ny, spennende mulighet, sier Austenå, som foreløpig ikke har fått avklart når hun skal starte i den nye jobben.

---

Ny kirkeverge i Oslo

  • I mars 2021 ble det kjent at nåværende kirkeverge i Oslo, Robert Wright, går av med pensjon i løpet av året.
  • I juni ble søkerlista klar, og det sto ni navn på lista.
  • Én person ble innstilt til jobben, men vedkommende takket nei.
  • I august kom nyheten om at stillingen lyses ut på nytt.
  • Torsdag forrige uke samlet KFiO seg til et møte for å bli orientert om situasjonen.
  • Onsdag ble det offentlig at elleve personer har søkt kirkevergestillingen i utlysningsrunde to.

---

Les mer om mer disse temaene:

Marit Mjølsneset

Marit Mjølsneset

Marit Mjølsneset er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Den norske kirke