Den norske kirke

Tidligere Møre-biskop Ole Nordhaug er død

GÅTT BORT: Tidligere biskop i Møre bispedømme og far til nåværende biskop i Bjørgvin, Halvor Nordhaug, døde natt til søndag på Langerudhjemmmet i Oslo. Han ble 96 år.

Bilde 1 av 17

Det skriver biskop i Bjørgvin, Halvor Nordhaug, selv i et Facebook-innlegg søndag:

«Astrid og jeg og hele storfamilien kjenner nå på vemod, men aller mest takknemlighet. Den følelsen vil mange dele når de får høre om fars død. Nå er han der han alltid har vært, i Guds hender. Fred over hans gode minne!»

Halvor Nordhaug sier også til Vårt Land at faren var en «varm, humoristisk og omsorgsfull far».

– Han ble også, på mange måter, et forbilde for meg som biskop, legger han til.

---

Ole Nordhaug

  • Norsk teolog og biskop, født i 1925 i Bolsøy i Romsdal.
  • Ble i 1983 den første biskopen i det nyopprettede Møre bispedømme.
  • Han jobbet også som misjonssekretær i Norges Kristelige Ungdomsforbund, senere KFUK-KFUM fra 1952 til 1959 og sekretær i Presteforeningen fra 1965 til 1969.
  • Var prest i Vestre Fredrikstad, Nittedal og Onsøy og domprost i Fredrikstad.

Kilde: Store Norske Leksikon

---

– En biskop som skapte mye glede

Preses Olav Fykse Tveit er blant dem som har uttrykt sin kondolanse under Facebook-innlegget:

«Kondolerer! Det er mange gode spor etter han. Eg tenkjer med glede på då han ordinerte meg til prest i Haram kyrkje, på dei gode møte med han som biskop, og sidan som min venns far.»

Olav Fykse Tveit er i et høringssvar negativ til at Brunstad Christian Church får være med i Norges Kristne Råd. Foto: Ole Martin Wold / NTB

I en melding til Vårt Land skriver han også at han mottar budskapet om bortgangen med vemod. Fykse Tveit var prest i Haram kirke under tiden da Ole Nordhaug var biskop i Møre.

– Han var en biskop som skapte mye glede – også med mye humor. Han var ofte på besøk hos menighetene i Møre, og oppmuntret og rettledet oss og meg som ung prest på en varm og nær måte. Han vil bli husket som en sann tjener i kirka vår.

Også Olav Fykse Tveits forgjenger, Helga Haugland Byfuglien, mener at Nordhaug har satt gode spor etter seg.

– Jeg vil huske Ole Nordhaug som en troverdig, frimodig og glad kirkens tjener som det alltid var oppmuntrende å møte. Hans engasjement og arbeid for retreat fikk også bety mye for mange, skriver hun til Vårt Land.

Helga Haugland Byfuglien er ny preses i Den norske kirke.

Møres første biskop

I 1983 ble Ole Nordhaug utnevnt til biskop i det nyopprettede Møre bispedømme, da dette ble skilt ut fra Nidaros og Bjørgvin bispedømmer.

Han kom da fra jobben som domprost i Fredrikstad. Før dette hadde Nordhaug vært sekretær i Den norske kirkes Presteforening og Oslo bispedømmeråd, samt residerende kapellan i Onsøy.


SPESIELT: For biskop Ingeborg Midttømme har bibelverset "Frykt ikke" betydd mye for hennes kall til prestetjeneste.

Etter Nordhaugs tid som biskop i Møre, tok Odd Bondevik over. I dag er det Ingeborg Midttømme som innehar stillingen. Hun forteller til Vårt Land at Nordhaug fremdeles snakkes varmt om rundt om i bispedømmet.

– Han fikk det store ansvaret om å sy sammen Sunnmøre, Nordmøre og Romsdal til en enhet. Det klarte han.

Hun trekker fram måten han reiste rundt på, hvordan han så mennesker, bygget relasjoner og var inkluderende med sitt milde vesen og gode væremåte, som noe som gjorde underverker.

– Det er stort for meg å bære hans kors og hans kappe, legger hun til.

ole nordhaug og halvor nordhaug bispeutnevnelse bjørgvin 2008

Sønnen fulgte i fotsporene

I 2008 ble Ole Nordhaugs sønn Halvor Nordhaug, utnevnt til biskop i Bjørgvin bispedømme. I den sammenheng ble de spurt om de to var ulike på noen måte.

– Far er en fredens mann. Han har ikke hatt et sjenerende sterkt personlig markeringsbehov, og har arbeidet ut fra å finne samlende løsninger, svarte Halvor Nordhaug den gang.

Ole Nordhaug var gift med salmedikter Liv Nordhaug, som gikk bort i 2002. Også hun hadde flere verv i kristne organisasjoner og har skrevet flere av salmene i Norsk Salmebok.

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

Hans-Olav Rise

Hans-Olav Rise

Hans-Olav er vaktsjef i Vårt Land, og har i fleire år vore frontsjef med ansvar for digital publisering.

Annonse
Annonse

Mer fra: Den norske kirke