Den norske kirke

Avis på lederplass: Vår prest har gjort en «ondsinnet handling»

KRISTENFUNDAMENTALISME: Avisa Ságat går knallhardt ut mot soknepresten i Kautokeino, etter at han inviterte en omdiskutert predikant til en gudstjeneste med barn. – Et slag i luften, svarer presten.

Det er i en lederartikkel at avisa Ságat går kraftig ut mot den lokale presten Bjarne Gustad. I den flammende lederen skriver avisen at «Kristenfundamentalistene må holdes utenfor kirkebyggene våre».

Bakgrunnen for lederartikkelen er at sokneprest Gustad har forrettet gudstjeneste sammen med den omstridte evangelisten Levi Jensen. Ifølge avisa skal mange barn og unge ha vært til stede.

«Å slippe en slik person (Levi Jensen red.anm.) løs på ungdommene i Kautokeino er intet annet enn en ondsinnet handling mot prestens egne sognebarn», skriver Ságat.

– Ekstreme kristne holdninger

Til Vårt Land sier nyhetsredaktøren i Ságat, Lars Birger Persen, at det for tiden «ikke er trygt» for konfirmanter å gå på gudstjeneste i Kautokeino. I hvert fall ikke før Gustad tar avstand fra «ekstreme handlinger», mener Persen.

– Jeg har ikke sett at han har tatt avstand.

I lederartikkelen skriver avisa at Levi «har kommet med uttalelser som ikke kan oppfattes som noe annet enn hatytringer mot samer». På spørsmål om presten Bjarne Gustad må holdes utenfor kirkebyggene, svarer Pedersen:

– Etter min mening går han langt i å støtte ekstreme kristne holdninger og utsagn, men svaret på spørsmålet er ikke så enkelt. Også presten i Kautokeino kan gjøre feil. Vi vil ikke ha Gustad ut, men vi er enige med biskopen som sier ikke at det ikke må skje igjen.

Biskop i Nord-Hålogaland Olav Øygard, uttalte seg tidligere i uken kritisk mot Levi Jensen-invitasjonen.

– Det er ikke naturlig at folk som fremmer slike synspunkter får opptre i kirka», sa Øygard til Ságat.

Presten: – Et slag i luften

Sokneprest Bjarne Gustad er forbauset over at Ságat går så hardt ut mot ham.

– Det er å skyte langt over mål, sier Gustad til Vårt Land.

– Avisa skriver at «alle kan gjøre feil». Synes du at du har gjort noe feil i denne saken?

– Nei. Jeg tenker at det var en velsignelse å invitere ham (Levi Jensen, red.anm.) til gudstjenesten. Jeg var til stede og hørte hva han sa. Ságat var ikke til stede.

Gustad mener derfor kritikken er «et slag i luften». Han tror ikke at nyhetsoppslag om ham påvirker hans lokale menighet, for som han hevder:

– Det er jo ikke noe galt som har skjedd.

Gustad påpeker likevel at Jensen har tatt avstand fra kontroversielle ytringer om samer.

– Kan ikke beklage Guds ord

Senest i høst figurerte presten i både Vårt Land og andre riksmedier, etter en angivelig «tordentale» til konfirmanter. Dette førte til at biskop Olav Øygard fratok Gustad ansvaret om å undervise for konfirmantene.

I talen sa soknepresten blant annet at kjønnsskifte og abort var «ugudelig». Øygard gikk offentlig ut og beklaget overfor konfirmantene.

Gustad svarte da at «man kan ikke beklage Guds ord». Gustad er prest i en kommune der læstadianismen står sterkt.


Håkon Vatnar Olsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Den norske kirke