Kirke

– De prøver å påføre meg skam

Møre bispedømmeråd stemte denne uka for å fortsette å innhente opplysninger om samlivsform under nyansettelser. Åpen folkekirke stemte mot vedtaket, og hevder å bli refset internt for å snakke om saken i offentligheten.

– Jeg stusser over den veldige iveren etter å fortsatt sortere mennesker etter seksuell orientering, og synes kirka godt kunne ha latt være å diskriminere, sier Therese Utgård, innvalgt i Møre bispedømmeråd og leder i Åpen folkekirke Møre.

Møre bispedømmeråd stemte onsdag for å beholde praksisen om å innhente opplysninger om samlivsform under nyansettelser. Utgård var en av de som stemte for å avslutte denne praksisen.

Oppfatter det som uthenging

I etterkant av avstemningen gikk Utgård ut i Romsdals budstikke og kritiserte vedtaket. Det likte ikke rådsmedlem Frode Rabbevåg, som reagerte med å sende en felles e-post til alle rådsmedlemmer, tillitsvalget og proster i fylket, hvor han ifølge Utgård kritiserer henne kraftig, blant annet for å snakke med media om vedtaket.

Det reagerer Utgård sterkt på.

– Jeg stiller visst kirka i et dårlig lys når jeg «går ut» med vedtaket, selv om det er offentlig, akkurat som møtet var offentlig, sier Utgård til Vårt Land.

Hun oppfatter dette som uthenging og et forsøk på å påføre henne skam.

Hver gang jeg er ute i media får jeg refs for det på neste bispedømmerådsmøte. Vi trenger en debatt om åpenhet og transparent kirkedemokrati, sier Utgård.

Frode Rabbevåg sier til Vårt Land at Utgård selvfølgelig har rett til å uttale seg i media, og at det han reagerte på i e-posten var at hun må ha snakket med media underveis i møtet.

– Man skal selvfølgelig ha lov til å si hva man vil, men det jeg reagerte på var at hun gikk ut av møtet midt i en annen sak for å snakke med media. Det handler om måten og tidspunktet man gjør det på.

Utgård selv avviser overfor Vårt Land at hun forlot møtet for å snakke med media, men sier hun forlot møtet for å ta en privat telefon angående sin datter.

LES OGSÅ: Her er fem kirkelige kranglesaker som har fylt spaltene

– Innskrenking av rommet Kirkemøtet har åpnet

Arne Moltubak er prest og stemte også for å slutte å innhente informasjon om samlivsform.

– Personlig er jeg skuffa. Bakgrunnen for å bruke formuleringen er diskrimineringsloven, som gir vern mot spørsmål knyttet til legning, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk. Det er derfor ingenting i loven som forbyr spørsmål om en er gift eller ikke. Da blir det vanskelig å tolke vedtaket annerledes enn at man ønsker å finne ut om søkerne lever i likekjønnet samliv eller ikke.

Moltubak sier samtidig at han har stor respekt for de som lander annerledes i spørsmålet.

– Jeg opplever likevel dette vedtaket som en innskrenking av det rommet Kirkemøtet har åpnet. Det Møre bispedømmeråd signaliserer med dette vedtaket er etter mitt syn at en nok kan stå for begge syn, men om man skal arbeide som prest hos oss, kan en ikke leve i likekjønnet ekteskap. Det gjør meg trist.

Mener det er bevegelse

Han mener likevel det er bevegelse i bispedømmet, og ser fram til den dagen det faktisk er rom for begge syn.

– Også om du er homofil, ønsker å leve ut din seksualitet og samtidig dele evangeliet som prest i Møre bispedømme.

Rådet stemte over tre forslag: forslag én var en fortsettelse av tidligere praksis, der opplysninger blir innhentet, forslag to gikk ut på å endre ordlyden til at man kan innhente slike opplysninger, og tredje forslag var å slutte å innhente disse opplysningene.

Avstemningen endte med seks av ti stemmer til det første forslaget. De fire i mindretall stemte for forslag nummer tre.

LES MER:

Normisjon: – Samlivsform er ikke det eneste som betyr noe ved ansettelse

Etterspør flere kvinnelige prester

Therese Utgård: «Homoterapi, sjelesorg, konverteringsterapi, medvandring - same kva ein kallar det, er det uetisk»

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Torgeir Holljen Thon

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke