Kirke

De fem fiendene

Kun når jeg selv velger å bidra til at det blir godt rundt meg, kun når jeg selv velger det gode, kun da, bidrar jeg på vei mot fred i verden.

Av Berit Hustad Nilsen

Styreleder og kommunikasjonsansvarlig i Brunstad Christian Church

Klimadebatten har fått oss til å innse at vi alle har ansvar for å skape endring. Vi har også sett at ganske unge mennesker kan være med å sette agenda og gjøre en forskjell.

Men dette innlegget handler ikke om klima.

Minst like viktig som klima, er fred. Det er julens håpefulle budskap. Og det er med freden som med klimaet: hvis vi virkelig ønsker fred i hjem og nasjoner, hvis vi ønsker at det kristne budskapet fortsatt skal synges og leses med frimodighet av kommende generasjoner, må vi handle nå.

Fredens fravær

Det er ikke fred på jorden. Selv om FN og andre viktige organisasjoner jobber aktivt for å skape det. Hver dag ser vi nyheter om krig, terror, vold og forfølgelser. Særlig gjør det inntrykk når det er barn det går ut over.

Men selv i Norge, som er i fred med sine naboland, er det ikke fred i hjemmene eller mellom innbyggerne. En nylig forskningsrapport viser at 40 prosent av alle barn opplever at foreldrene går fra hverandre, mens de fortsatt er i tenårene. Forskerne advarer mot både fysiske og psykiske reaksjoner hos barn som opplever at de ikke har gode nok relasjoner til begge foreldrene.

Etter nok en førjulshelg med fyll, bråk og slåssing i gatene, sendte Oslopolitiet nylig ut denne Twitter-meldingen. «Vi kan ikke annet enn oppfordre til å være snille med hverandre nå i adventstiden».

Det er et paradoks når det som skal være feiring og markering av julens budskap om kjærlighet og fred, ender i fyllefest og kaos. Alle ser problemet, men er vi maktesløse overfor dette?

Å begynne med oss selv

Politiets tweet og gode intensjoner har nok ikke samme innvirkning på julefreden som Greta Thunberg har på klimasaken. Hennes personlige engasjement gjør at mange blir inspirert til å gjøre noe selv. Og det blir litt ubehagelig når klimadebatten begynner å få konsekvenser for bilturen til hytten på fjellet, eller sydenferien.

Det samme gjelder med julefreden. Vi må begynne med oss selv. Kun da skjer det noe. For miljøet er det ved å kutte eget private forbruk, at jeg ser umiddelbare resultater. Kun når jeg krever noe av meg selv, blir det virkelig endring.

Kun når jeg selv velger å bidra til at det blir godt rundt meg, kun når jeg selv velger det gode, kun da, bidrar jeg på vei mot fred i verden.

1300-tallets prest og poet Petrarca, snakket om de fem store fiender av freden, som vi alle har boende i oss: Begjær, ambisjoner, misunnelse, sinne og stolthet. Han mente at hvis disse fem fiendene kunne avskaffes, ville vi uten tvil oppleve evig fred.

Så når jeg kjenner på ufreden, uroen og utakknemligheten, så kan det være en god start å erkjenne at de fem store fiendene også finnes i meg. Derfor kan jeg ikke tro at det er å få min vilje gjennom som kan bringe fred i mine omgivelser.

Hva skjer hvis...?

Jesus sa til sin Far: «la din vilje skje, ikke min». Med denne innstillingen kan jeg virkelig gjøre noe for å skape julefred. Jeg synes Jostein Ørum skrev det godt i Vårt Land 16. desember, da han spurte om vi skulle våge oss på en bønn som kan gjøre vondt: «Kjære gode Gud, du som også er som en rensende ild, smelt bort isen i oss og rens bort slagget, så vi kan ha varme, rene hjerter!»

Hva skjer hvis både ungdom og voksne velger å stå opp for fredens budskap og Guds bud, midt i sine hverdagslige utfordringer? Hva skjer hvis vi velger å elske våre barn når det føles som vanskeligst? Hva skjer hvis vi velger å bry oss om ensomme og fattige også når det koster oss noe? Hva skjer hvis vi velger å være vennlige når vi tror vi har rett til å ta igjen?

La oss tilgi, og ta imot tilgivelsen. La oss ikke være bekymret for fremtiden, men søke Guds rike og hans rettferdighet. La oss gjøre mot andre slik vi ønsker de skal gjøre mot oss. La oss gjøre Guds vilje, så hans rike kan komme der vi er.

Gjør vi dette, kan julefreden senke seg i de tusen hjem. Men da kan freden også fortsette når vi møtes igjen i kirkene, på arbeidsplassene og i lokalsamfunnet der vi bor.

Da tror jeg også vi vil oppleve positive konsekvenser for klimasaken. For en som elsker Gud, elsker hele hans skaperverk.

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke