Kirke

Ber om uavhengig granskning på Jørpeland

Menighetsmedlemmer på Jørpeland ber ordføreren involvere seg i det de mener er en konflikt på kirkekontoret. – Jeg stusser over at så mange menighetsmedlemmer går så hardt ut, sier kirkeverge Trond Hjorteland.

«Bård Boye var ikke en del av denne konflikten», skriver 352 menighetsmedlemmer i «Støttegruppen for Bård Boye» i et brev til ordføreren på Jørpeland tirsdag.

De frykter at enden på saken blir «at det er den åndelige lederen som må gå», noe de stiller seg «uforstående til».

Som Vårt Land har omtalt tidligere, er menighetsmedlemmer frustrerte over at sokneprest Bård Boye blir rammet av en konflikt på menighetskontoret. I brevet til ordføreren hevder de at konflikten omhandler «kommunens ansatte».

Mens Bård Boye har Stavanger bispedømme som arbeidsgiver, er de øvrige kirkelige tilsatte - som kirkeverge, kateket og diakon - underlagt Strand kirkelige fellesråd, som er kommunalt finansiert. Øvrige mottakere av brevet er Stavanger bispedømme, Ryfylke prosti, Strand kirkelige fellesråd og Strand menighetsråd.

Ønsker uavhengig granskning

«Vi kan ikke tenke annet enn at ledelsen ved Jørpeland menighetskontor i sin søken etter en løsning på problemet har kommet til at det å fjerne presten kan være en fornuftig ting å gjøre. Dette til tross for at presten ikke har noen som helst styring over personalet ved kontoret eller det daglige virket», skriver de.

Menighetsmedlemmene ber om en «åpen og uavhengig granskning» av saken.

«Dette burde vært en kommunal sak, men siden biskopen har heist flagg i saken må slik granskning initieres i felles statlig og kommunal regi», heter det i brevet.

Har sendt varsler

Nestleder i Jørpeland menighetsråd, Odd Bjerga, har signert brevet.

I en e-post til Vårt Land skriver han at han er bekymret for arbeidsmiljøet på menighetskontoret. Han peker på at det i prosessen særlig har blitt rettet kritikk mot kirkevergens lederstil. Bjerga sier menighetsrådet har forholdt seg avventende til situasjonen, ettersom de ikke har personalansvaret.

– Dette ligger hos Strand kirkelige fellesråd. Men enkeltpersoner i rådet, meg selv inkludert, har formidlet skriftlig og muntlig varsel til leder av fellesrådet allerede i april. 27. mai sendte menighetsrådet også en bekymringsmelding til fellesrådet. Fellesrådet forsikrer oss om at de behandler saken med største alvor. Det er mulig, men jeg registrerer at varslene og forslagene vi har sendt til leder av fellesrådet i mai, ikke har blitt fulgt opp, og forslagene til tiltak ikke har blitt tatt til følge, skriver Bjerga videre.

Leder av Strand kirkelige fellesråd, Eirik Stople, har fått forelagt Bjergas uttalelser om varsel og bekymringsmelding. Han bekrefter at Bjerga har henvendt seg til fellesrådet.

– Jeg gav muntlig tilbakemelding om at retten til formell varsling i medhold arbeidsmiljøloven bare gjelder for ansatte, men at vi tok innspillene med i den generelle vurderingen og behandlingen av saken, skriver Stople i en e-post.

Avviser påstander

Trond Hjorteland er kirkeverge på Jørpeland. Han avviser påstanden i støttegruppens brev om at «ledelsen ved Jørpeland menighetskontor i sin søken etter en løsning på problemet har kommet til at det å fjerne presten kan være en fornuftig ting å gjøre».

– Dette stemmer ikke. Jeg som kirkeverge har ingen myndighet over dette. Det er prosten og biskopen som bestemmer den enkelte prests tjenestested, skriver Hjorteland i en e-post.

– Hvordan vil du beskrive konflikten på menighetskontoret?

– Min lovpålagte taushetsplikt hindrer meg i å svare på dette, men det vil alltid være ulike opplevelser av et arbeidsmiljø. Her er det mange faktorer, og jeg stusser over at så mange menighetsmedlemmer går så hardt ut. Brevet deres omtaler situasjonen i menigheten som en personalkonflikt, og folk bør vite at slike alltid har flere sider. Det er fint å støtte presten sin, men jeg lurer på hvor mange av underskriverne som har reflektert rundt hva det betyr i en sak som dette, skriver Hjorteland.

Vårt Land har bedt kirkevergen kommentere påstanden om at det i prosessen har blitt rettet kritikk mot særlig hans lederstil.

– Det vil alltid være ulike meninger om en leder, og det spisser seg selvsagt til når det er utfordringer og uenighet i arbeidsmiljøet. Det er nok også tilfellet nå. Jeg opplever imidlertid at dette ikke handler om stil, men om prioriteringer og vurderinger som det til slutt er jeg som leder som må ta, skriver Hjorteland til Vårt Land.

Kjenner seg ikke igjen

Vårt Land har vært i kontakt med andre ansatte på menighetskontoret, som mener kritikken som har blitt fremmet mot kirkevergens lederstil ikke er substansiell. En av disse er fellestillitsvalgt i Strand kirkelige fellesråd, Anita Grødem.

– Jeg kjenner meg ikke igjen i beskrivelsene av kirkevergens lederstil. Kritikken som rettes mot kirkevergen kommer fra personer som ikke kjenner helhetsbildet i situasjonen, sier hun.

Vårt Land har vært i kontakt med verneombud Bodil Sande Turøy, som også avviser kritikken av kirkevergens lederstil.

– Kirkevergen har brukt mye tid på å få til en løsning i denne saken, at alle skal kunne samarbeide og utføre de oppgavene som står i deres stillingsinstrukser, sier verneombudet.

LES MER:

Bygda slår ring rundt soknepresten: – Det er en skandale, og vi vil ikke godta det

Biskopen i brev til Jørpeland menighet: – Umulig ikke å bli berørt

Nye kirketak består av solcellepaneler. – Når selve taket blir billigere, og kirkene blir strømprodusenter – blir valget enkelt, sier kirkeverge i Strand, Trond Hjorteland

Julestjerna til en pinsemenighet på Jørpeland har provosert enkelte innbyggere, som mener den minner om en såkalt davidstjerne. Kommunen har derfor anmodet menigheten om å endre den

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke