Religion

Ber om hjelp fra trossamfunn til å rekruttere fosterhjem

Kjell Ingolf Ropstad sier menigheter og trossamfunn er «perfekte allierte» i jakten på nye fosterfamilier. Nå går startskuddet for en nasjonal fosterhjemsdugnad.

– Nå trenger vi å gi de sårbare ungene trygge hjem. Jeg håper dere i kirka tar utfordringen.

Det sa Kjell Ingolf Ropstad (KrF) til Kirkemøtet tidligere denne måneden. Han tror menigheter og trossamfunn har meget gode forutsetninger for å rekruttere nye fosterfamilier.

– Tros- og livssynssamfunnene treffer store grupper mennesker. Med deres samfunnsengasjement tror jeg at de er perfekte allierte i denne dugnaden, sier Ropstad til Vårt Land.

I dag bor 11.000 barn i fosterhjem. Før sommeren ventet 259 barn på fosterhjem, og det trengs 1.000 nye fosterfamilier årlig.

Les også: Ny strategi skal demme opp for barnefattigdom

– Konkret, hva kan trossamfunn bidra med?

– Det er viktig å nå så mange potensielle fosterforeldre som mulig med informasjon om behovet for fosterhjem. Tros- og livssynssamfunnene kan hjelpe oss med det. Det øker mulighetene for at vi finner det rette fosterhjemmet for hvert enkelt barn.

– Er familier i spesifikke religiøse miljøer særlig ønsket?

– Vi er avhengig av fosterhjem som er like mangfoldige som barna de skal ta imot. Derfor er det så viktig å rekruttere fra ulike steder.

Riktig å utfordre Den norske kirke

Kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum sier at utfordringen til Ropstad faller godt inn i Den norske kirkes rolle i samfunnet.

– Tar Den norske kirke utfordringen?

Ja. Vi er invitert til et møte 21. oktober, og da vil vi få mer informasjon om hva regjeringen ønsker av kirka i den nasjonale dugnaden. Det er både naturlig og bra at kirka bidrar til dette.

Raaum tror kirka har gode forutsetninger for å være en ressurs for Fosterhjemstjenesten.

Kirka er lokal og til stede over hele landet, og min erfaring med folk i en kirkelig tilhørighet tilsier at mange vil ta den utfordringen.

Les også: Kongen sier nei til aktiv dødshjelp

– Tro er et viktig hensyn

Ropstad og Fosterhjemstjenesten går via Samarbeidsrådet for tros- og livssynsamfunn (STL) for å opprette kontaktpunkter med trossamfunn. Generalsekretær i STL, Ingrid Rosendorf Joys, tror det er klokt av barnevernstjenesten å rekruttere fosterfamilier på denne måten.

– Hvis man ønsker å få til et mangfold av fosterhjem og fosterforeldre, er det naturlig å gå gjennom menighetene. Tros- og livsynssamfunn utgjør en unik infrastruktur. De rekker godt ut til grupper man ikke ellers når ut til, sier Joys.

Hvis fosterfamilier skal speile befolkningen, er tro et viktig hensyn å ta, ifølge henne.

– Vi sier ikke at tro skal trumfe alle andre hensyn, men det er en del av helheten, og det må være en del av vurderingen til barnevernet, sier hun.

Ifølge Joys vil samarbeidet vil gå ut på å tilrettelegge for informasjon om fosterhjem.

– Trossamfunn kan sende informasjon til sine medlemmer, og invitere medlemmer til møter i regi av fosterhjemstjenesten. De kan være et sted der barnevernstjenesten kan møte folk for å informere, sier Joys, og fortsetter:

– Felles for alle er at vi vil at barn skal ha det bra. Når det utlyses en fosterhjemsdugnad er det naturlig at STL melder seg.

På lag med frivilligheten

Ropstad ønsker å spille ball med hele frivilligheten for å rekruttere nye fosterfamilier i den nasjonale fosterhjemsdugnaden.

– Vi vil samarbeide aktivt med frivillig sektor for at flere miljøer kan bidra i arbeidet med å skaffe fosterhjem, sier Ropstad.

– Hvordan er prosessen for de som vurderer å bli fosterfamilie?

– Ønsker man å bli et fosterhjem, kan man kontakte Fosterhjemstjenesten. Kontaktinformasjon finner du på Bufdir sine nettsider. De gir informasjon om hva det innebærer å være fosterhjem, og de tar en vurdering av de som henvender seg om de kan bli fosterforeldre, svarer han.

Les også:

Biskopene med klar melding i reservasjonssaken: Tviler på at de som nekter samarbeid blir ordinert

Hadia Tajik åpner opp om egen tro i ny bok: – «Fri fra andres spilleregler for min Gud»

Vil nekte Ungdom i Oppdrag refusjon av avgift på grunn av homofilisyn

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Håkon Vatnar Olsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion