Religion

Arrangerer fakkelmarkering for Arne Viste

– Vi håper å skape et lyshav av fakler, lommelykter og mobiler som et symbol for at Arne og de lengeventende ikke står alene.

Onsdag klokken 17 skal januarmørket lyses opp utenfor Domkirken i Stavanger. Da arrangeres fakkelmarkering for Arne Viste og de lengeventende asylsøkerne i Norge.

Bak initiativet står IMI-kirken i Stavanger, organisasjonen Rettferdighet i Asylpolitikken (RIA), biskopen og en rekke menigheter i Den norske kirke i Stavanger.

– Vi håper å skape et lyshav av fakler, lommelykter og mobiler som et symbol for at Arne og de lengeventende ikke står alene, heter det på nettsiden til IMI-kirken, som er tilsluttet Normisjon og er en del av Den norske kirke.

Anmeldte sitt eget selskap

Menigheten har vært en viktig støttespiller for Arne Viste, som kjemper en innbitt kamp for at ureturnerbare flyktninger i Norge skal få muligheten til å leve et verdig liv. I dag anslås det at det finnes om lag 3000 papirløse i Norge. Ifølge utlendingsloven har ikke denne gruppen lov til å jobbe.

Viste mener imidlertid at det finnes en hjemmel for dette i Grunnloven, og har gjennom bemanningsselskapet sitt Plog AS i flere år ansatt papirløse. Han har samtidig anmeldt sitt eget selskap i håp om å få en rettslig avklaring av spørsmålet.

Ikke vidåpne grenser

I oktober ble Viste dømt til ett års betinget fengsel etter fire dager på tiltalebenken i Oslo tingrett. I tillegg er Plog dømt til å betale en høy bot og må tåle millioninndragning. 52-åringen har anket saken til lagmannsretten og venter fortsatt på svar.

– Uavhengig hvordan Viste-saken ender til slutt, ønsker vi med denne markeringen å vise at vi er et bredt lag av folket som ønsker å stå opp for de lengeventende til de blir behandlet bedre, sier Terje Høyland, leder for IMI-kirkens internasjonale arbeid.

– Det handler ikke om vidåpne grenser for asylsøkere, men å gi de som allerede er her et verdig liv og sikre at vi behandler alle som mennesker, legger han til.

Døde på mottaket

Høyland forteller at de har fått støtte fra ulike politiske partier og interesseorganisasjoner som ønsker å delta under markeringen. Artisten Kjell Inge Torgersen og Sjokk Sosialistisk kor bidrar med sang. Arne Viste kommer til å fortelle om hvorfor han ikke har tenkt å gi seg i kampen for de rettighetsløse.

At fakkelmarkeringen legges til onsdag 8. januar er ikke tilfeldig, ifølge Høyland. Fakkelmarkeringen er en del av Yemane-dagen, som er en markeringsdag for Yemane Teferi, den lengstventende asylsøkeren i Norge.

– Han døde på denne dagen i 2016 etter 24 år på mottaket på Bømlo. Kroppen hans orket ikke mer lengre, og han sovnet inn, sier han.

Biskopen ble dømt

Også biskop emeritus Gunnar Stålsett har engasjert seg for de papirløse. I august fortalte den tidligere Oslo-biskopen i et intervju med Vårt Land at han har gitt jobb til en asylsøker uten lovlig opphold i 14 år. Uttalelsene førte til politietterforskning og siden siktelse av 84-åringen. Rett før jul ble Stålsett dømt til 45 dagers betinget fengsel og en bot på 10.000 kroner.

Samtidig ble regjeringspartiene enige om en engangsløsning for de lengeværende, ureturnerbare asylsøkerne.

– Personer som har vært i Norge i over 16 år, og som i 2021 har en samla alder og oppholdstid som overstiger 65 år, omfattes av ordningen, uttalte KrF-leder Kjell-Ingolf Ropstad til Vårt Land.

Terje Høyland i IMI-kirken mener likevel det fortsatt er en lang vei å gå for å sikre bedre vilkår for de ureturnerbare.

– Sannsynligvis blir det bare noen helt få som får amnesti, sier han.

LES MER:

Arne Viste: – Kristentroen gjør at jeg kan ta en risiko

Vårt Land mener: Stålsett-dommen er ikke et punktum

Arne Viste møtt med jubel av menigheten – nå går han i kloster

---

Arne Viste

  • • Utdannet sivilingeniør. ­Daglig leder av Plog AS og nett­butikken pbok.no, der han gir arbeid til papirløse flyktninger.
  • • Stevnet Justis­departementet for retten i 2014 for brudd på Grunnloven og menneske­rettighetene. Saken ble avvist.
  • • I 2017 aksjonerte ­politiet mot IMI-kirken på grunn av ­ansettelsen av en papirløs ­flyktning gjennom Plog AS. ­Saken ble henlagt på grunn av bevisets stilling.
  • • Sommeren 2019 ble Viste ­siktet og tiltalt for å ha gitt­ ­arbeid til papirløse.
  • • I oktober ble han dømt til ett års fengsel for å ha ansatt asylsøkere uten lovlig opphold i Norge. Viste har anket dommen fra tingretten.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion