Kirke

Anklager folkekirken for «passiv lønnsmottakerkultur» under koronakrisen

Økonom frykter at prestegjerningen ikke lenger oppleves som et kall blant danske prester. Leder i den norske Presteforeningen mener det er helt annerledes her til lands.

Selv om kirken sies å være særlig viktig i krisetider, har nær halvparten av danske prester jobbet mindre enn normalt under koronakrisen. Det er danske Kristeligt Dagblad som har gjennomført en undersøkelse blant prestene i den danske folkekirken, og som omtaler tallene.

– Det vitner om at prestegjerningen ikke lenger oppleves som et kall, sier økonomen Lau Svenssen til avisa.

Svenssen følger dansk kirkeliv tett og er selv tilknyttet Luthersk Mission. Han mener at en «passiv lønnsmottakerkultur» har nådd folkekirken.

– I likhet med andre offentlig ansatte kan en stor del av prestene tilsynelatende kun gjøre det de får beskjed om og ikke mer, uttaler han.

LES OGSÅ: Korona har gitt kirken aha-opplevelser

Burde ta i et tak

Hans Raus Iversen, lektor emeritus i praktisk teologi ved Københavns Universitet, tolker tallenes tale på en annen måte. Han mener det at prestene har jobbet mindre, er logisk. Han bemerker videre at problemet i Danmark har vært at man ikke har hatt noen sentral kriseberedskap.

– Den enkelte prest har vært fullstendig overlatt til seg selv. Selv om noen selvfølgelig har vært innovative, har det for andre vært vanskelig å navigere i, sier Iversen til Kristelig Dagblad.

Lau Svenssen mener på sin side at prestene ikke bør vente på å få «stukket en veiledning i hånden».

– Hvis prestene virkelig var motivert av et kall, ville de også kunne bruke tiden fornuftig. Hvis ikke, synes jeg faktisk man er uegnet til jobbet, sier han.

LES OGSÅ: Kirkerådet vil lære av digitale satsninger

– Kan ikke sammenlignes med Norge

Hva så med Norge? Martin Enstad, leder i Presteforeningen, mener Lau Svenssons uttalelser vitner om at han har inntatt enn polemisk posisjon, men forteller mindre om hvorvidt prestekallet er dalende eller ikke. Enstad bemerker videre at danske kirkeforhold ikke kan overføres til norske.

– Forskjellen mellom organiseringen av den norske og danske kirken, er stor. I Danmark er prestene mer overlatt til seg selv. Der danske prester manglet en nasjonal styring, har vi i Norge hatt en nasjonal kirkeledelse som har pekt retning og oppmuntret til å satse på digitale flater, sier han til Vårt Land.

Enstad deler ikke premisset om at prester har jobbet mindre. Han understreker at det naturligvis varierer fra prest til prest, men mener mange har jobbet mye under koronakrisen.

– Det kan ta lengre tid å arrangere 20 minutter på Facebook enn å avholde en fysisk gudstjeneste der alt er tilrettelagt, sier han.

– Hva tenker du om påstanden om at prestegjerningen ikke lenger er et kall?

– Jeg opplever ikke at kallet er svekket. Kirken er en mindre mektig institusjon enn tidligere, og statusen til presteyrket har ikke akkurat økt de siste femti årene. Det har blitt færre andre grunner til å velge presteyrket, sier Enstad, som mener det kan tyde på at de som faktisk likevel velger å bli prester, opplever å ha et kall.

LES OGSÅ: Tune kirke kjøpte fotballrettigheter – viser eliteseriekamper på storskjerm

Lange dager

Atle Sommerfeldt, biskop i Borg og visepreses i Bispemøtet, har ikke oversikt over hvordan norske prester har arbeidet under koronanedstengningen. Han mener likevel at svært mange aktiviteter ble gjennomført digitalt og at kirken dermed har blitt oppsøkt av «mange, mange mennesker».

– Vi diskuterte blant annet dette under prostemøtet i Borg på torsdag. Prostene meldte at de har hatt svært lange dager og arbeidet mer enn vanlig. Koronakrisen har krevd stor omstilling og ført til en intensiv arbeidshverdag for mange, sier Sommerfeldt.

Visepresesen bemerker at det er hans oppfatning at prester i Den norske kirke har sterk bevissthet om det kirkelige oppdraget og forpliktelsene det medfører, og at spekulasjonen rundt de danske tallene ikke gjør seg gjeldende i Norge.

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke