Kirke

3000 unge samles for vekkelse i Europa

Den europeiske lagsbevegelsen samler flere deltakere enn noen gang når «vekkelse» er temaet på nyttårskonferanse.

– Vi lengter etter en vekkelse som får ringvirkninger i kirker og samfunn, sier europaleder Tor Erling Fagermoen i den internasjonale kristne student- og skolelagsbevegelsen IFES.

Fra 27. desember til 1. januar samles over 3000 unge mellom 18 og 30 år til konferansen Revive i Karlsruhe, Tyskland. IFES står bak arrangementet, med 25 organisasjoner som samarbeidspartnere. Antall påmeldte er flere enn noen gang tidligere, forteller Fagermoen.

– Nesten alle land i Europa er representert på konferansen. Det kommer til å skape en atmosfære av fremtid og håp. Deltakerne er ikke ledere med kirkemakt i ulike land, men unge og studenter.

Tilsvarende konferanser har blitt arrangert 10 ganger tidligere, forrige gang i 2017.

– Tidligere har vi sett folk reise til konferansen og vært mismodige på sitt lands vegne, men blitt inspirert til handling av å møte kristne fra andre land. Som et direkte resultat av den forrige konferansen har flere hundre kommet til tro. Det ber vi om i år også, sier Fagermoen.

'Kan ha negativ klang'

Tittelen «Revive» spiller på ordet «revival», som oversettes med vekkelse.

– Hva mener dere med vekkelse i denne sammenheng?

– Dette er en evangeliseringskonferanse, og vi har et genuint ønske om at folk skal komme til tro. Ordet vekkelse kan ha en negativ klang i Norge, og man forbinder det kanskje med en nostalgisk lengsel etter tidligere tider. Man kan også ha brukt det på en litt for lettvint måte. Men historisk har vekkelser vært åndelige fornyelser gitt av Gud der nye kommer til tro og samfunnet forandres til det bedre. Europa trenger dette mer enn noe annet kontinent, svarer Fagermoen.

Han viser til statistikk fra Operation World (OW), som samler informasjon om kristendommens utbredelse i verden for å inspirere kristne til bønn og misjon. Tall herfra viser at 2,5 prosent av Europas befolkning kan regnes som «evangeliske kristne».

– Ifølge OW har ingen kontinent så få evangeliske kristne som Europa. I Norge kaller vi dette gjerne «aktive kristne», altså de som har en personlig tro, er aktive bibelbrukere og opptatt av evangelisering, sier Fagermoen.

– Hva tenker du om andre måter å definere kristne på som favner bredere?

– Når vi snakker om evangeliske kristne er det ikke for å ekskludere, men utgangspunktet for det vi brenner for: Å se mennesker komme til tro som får en personlig relasjon til Gud.

Røtter fra vekkelsesbevegelse

Kirkehistoriker Hallgeir Elstad ved Universitetet i Oslo, forteller at protestantisk vekkelseskristendom har fulgt et bestemt mønster med vekt på individuell omvendelse til et nytt liv, der Bibelen som høyeste autoritet og engasjement for misjon har blitt viktig.

Organisasjoner som Laget og Indremisjonsforbundet springer ut fra vekkelsesbevegelser på 1800-tallet, som var «vekkelsens århundre» i europeisk og norsk historie, forteller Elstad.

– På 1800-tallet samlet den nordiske studentbevegelsen masse folk. Det var utvilsomt viktig inspirasjon for unge idealister med tro på fremtiden, sier Elstad.

Han forstår at lagsbevegelsen vil sette «vekkelse» på dagsorden, med tanke på røttene de har i vekkelsestradisjon og den moderne utviklingen med sekularisering i Europa. Elstad er imidlertid enig i at begrepet vekkelse har en negativ klang.

– Flere har ment at den pietistiske vekkelsesbevegelsen har bidratt til sekularisering. Når man har satt høye standarder for livet, har folk heller tatt avstand fra kristendommen, som for mange i Norge har vært ensbetydende med pietisme, sier Elstad.

65 deltakere fra Norge

Når konferansen Revive går av stabelen, er det med 65 deltakere fra Norge tilknyttet Laget.

– Jeg håper de får genuine venner fra andre land og en forventning om at Gud kan gjøre noe i deres liv og på deres universiteter, sier Fagermoen.

LES OGSÅ:

---

International Fellowship of Evangelical Students (IFES)

  • Tverrkirkelig evangelisk studentbevegelse.
  • Etablert i 160 land over hele verden og 37 land i Europa.
  • Arrangerer konferansen Revive i Karlsruhe, Tyskland fra 27. desember til 1. januar. Konferansen har over 3000 deltakere, hvorav 65 er fra Norge.
  • Norske Laget NKSS er tilknyttet IFES.
  • Europaleder for IFES er Tor Erling Fagermoen.

---

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke