– Det er en viktig signaleffekt at hele laget bidrar, og ikke bare de ansatte, sier Thore Wiig.
Thore Wiig er leder for for Fagforbundet TeoLOgene. Han mener at slik ressurssituasjonen er nå etter kutt av 65 stillinger, så må man holde Kirkemøtet annethvert år for å forholde seg til realitene.
– Etter kuttene vil man ikke ha mulighet til å forberede tilsvarende mange saker som i dag, sier Wiig i til Vårt Land.
Tidligere i januar gikk leder for Bønnelista, Jo Hedberg, ut og mente det samme.
– Det pågår en sterk nedbemanning i kirken. At vi skal samle 135 mennesker i Trondheim over fire dager oppleves litt råflott, sa Jo Hedberg til Vårt Land i slutten av januar. Nå får han altså støtte fra Wiig og teoLOgene.
Hedberg mener Kirkemøtet kun burde arrangeres hvert andre år, for å spare penger. Ifølge Kirkerådet har de budsjettert med å bruke sju millioner kroner på Kirkemøtet som skal holdes 25. -28. april.
Bakgrunnen for uttalelsen er de varslede kuttene som Kirkerådet har vedtatt. Kirkerådsdirektør Ole Edvard Wold-Reitan foreslo i november kutt på 65 årsverk Den Norske Kirke. I solidaritet med de ansatte som mister jobben sin, mener Bønnelista at årets kirkemøte bør avlyses eller nedskaleres.
– Det er viktig for tilliten
I et intervjuet med Vårt Land Wiig påpeker at han ikke vil avlyse årets møte, sånn som Bønnelista mente.
– Men man må ta den debatten i møte med framtidens kirkemøter. Det viktigste er at 65 årsverk forsvinner. I Kirkerådet sitt sekretariat er det betydelige oppsigelser, derfor er man nødt til å ta ned ambisjonsnivået.
Fagforeningslederen mener de folkevalgte må ta hensyn.
– Det er en viktig signaleffekt at hele laget bidrar, og ikke bare de ansatte. Så nå må Kirkerådet også ta sin del av dette, og ikke bare delegere nedover i systemet.
– Vårt hovedbudskap er at utredningskapasiteten av saker er betydelig svekket, så derfor må ambisjonsnivået ned. Det fører også til at det er mindre behov for å møtes hvert år.

«Mener kirkedemokratiet ikke svekkes»
Forslaget til Wiig er at Kirkemøtet arrangeres hvert andre år, og at det kun er de største og viktigste sakene som behandles.
– Da får man tilstrekkelig saksbehandlingstid, med redusert kapasitet. Og det er helt logisk når kapasiteten går ned og en nødvendig konsekvens av at alle de ansatte nå lider under kuttene.
– Men er det ikke viktig med et sterkt kirkedemokrati hvor man fysisk kan møtes over flere dager?
– Dette fører ikke til en betydelig svekkelse av kirkedemokratiet, siden man fortsatt vil behandle de største og viktigste sakene. Vi mener situasjonen er så alvorlig, og at de ansatte har tatt ansvaret. Derfor må vi akseptere en liten svekkelse i en alvorlig situasjon, og det gjelder også de folkevalgte. Det er ikke økonomisk rom til å ha Kirkemøtet hvert år, sier Wiig og legger til:
– Det er viktig for tilliten mellom de ansatte og kirkepolitikerne akkurat nå, med det betydelige antallet som sies opp. Det er kjempekrevende tider, for folk i hele landet. Det stilles spørsmål til hvordan Kirkerådet bidrar i denne situasjonen. Og det er en forventning blant de ansatte vi representerer om at alle bidrar.
Forslaget som nå fremmes av både Wiig og Hedberg fikk delvis støtte av Presteforeningen i januar.
– Kirkerådet og bispedømmerådenes administrasjoner er i en stor nedbemanningsprosess og økonomien for Dnk totalt sett er krevende. Jeg tenker derfor det er nødvendig å vurdere kostnad og nytte ved å arrangere et fysisk kirkemøte hvert år, sa leder i Spir, Eva Klokkerud til Vårt Land.
---
Kirkemøtet
- Kirkemøtet er det øverste demokratiske, representative organ i Den norske kirke.
- Har fra 2024 117 medlemmer. Dette er alle medlemmene i de elleve bispedømmerådene, i tillegg til Bispemøtets preses, leder av Samisk kirkeråd og leder av Den norske kirkes ungdomsutvalg.
- Det samles normalt én gang i året «for å ha sin oppmerksomhet henvendt på saker av felles kirkelig karakter og ellers på alt som kan gjøres for å vekke og nære det kristelige liv i menighetene, samt fremme samarbeidet innen Den norske kirke», ifølge kirkeordningen § 28.
- Årets kirkemøte avholdes 25. til 28. april.
Kilde: Den norske kirke
---