Religion

Stiller som bispekandidat i Metodistkirken

METODISTKIRKEN: – En særdeles spennende, utfordrende og viktig tjeneste i kirken, sier Knut Refsdal om å være biskop. Nå stiller han seg til disposisjon.

Knut Refsdal, tidligere tilsynsprest i Metodistkirken i Norge, stiller som kandidat for å bli biskop for Metodistkirken i Norden, Baltikum og Ukraina.

Det melder han på Facebook torsdag.

United Methodist Church (UMC), som Metodistkirken Norge er en del av, skal i april i år velge ny biskop for Norden, Baltikum og Ukraina. Det skjer etter at biskop Christian Alsted gjorde det klart at han ikke stiller til gjenvalg etter 16 år i tjenesten.

Det var i juni i fjor at det ble klart at Refsdal nominert til bispevervet av årskonferansen i Metodistkirken Norge. Nå gjør han det altså klart at han er villig til å stille.

Også danske Thomas Risager er nominert til bispevervet.

Overfor Vårt Land forklarer Refsdal hvorfor han nå stiller seg til disposisjon:

– Dette er en særdeles spennende, utfordrende og viktig tjeneste i kirken. Jeg kjenner meg motivert til å bidra i den rollen, og lede Metodistkirken inn i nye tider.

Metodistkirken må finne sin rolle i det nye samfunnet som vokser frem.

—  Knut Refsdal, bispekandidat

– Må utforme vår måte å være kirke på

Refsdal er i dag sokneprest i Jeløy menighet i Den norske kirke. Det er én av grunnene til at det har tatt et halvt år på å lande på en avgjørelse, forklarer han.

– Dette er en stor avgjørelse, som vil få store konsekvenser for de kommende årene. Samtidig trives jeg godt som prest i Jeløy.

Han tror de kommende årene blir viktige for Metodistkirken, som har opplevd nedgang i antall medlemmer og menigheter.

– Det handler om at Metodistkirken må finne sin rolle i det nye samfunnet som vokser frem. Vi må tenke på hvordan vi skal være kirke i Norge frem mot 2030, og utforme vår måte å være kirke på slik at det treffer folk. Vi vil være en aktiv samfunnsaktør, og trenger å samhandle med andre, sier Refsdal.

Selv om Refsdal for ett år siden sluttet for som tilsynsprest i Metodistkirken for å bli sokneprest i Jeløy menighet, er han fortsatt medlem av Metodistkirken. Dette er mulig på grunn av avtalen Nådens fellesskap, som åpner for at prester fra Metodistkirken og Den norske kirke kan tjenestegjøre i hverandres menigheter.

Refsdal har også tidligere vært generalsekretær i Norges Kristne Råd.

Preget av homofili-uro

Metodistkirken har både globalt og i Norge lagt bak seg flere år preget av sterk uro rundt samlivssyn.

At kirkesamfunnet i større grad har åpnet opp for både likekjønnet vigsel og prestetjeneste for skeive, har gjort at én av fem menigheter i USA har meldt seg ut av kirkesamfunnet. Det utgjør hele 6000 menigheter.

Også i Norge har endring i samlivssyn ført til utmeldinger. Her har totalt fire menigheter benyttet muligheten til å trekke seg ut som følge av liberalisering i samlivssynet.

I intervju med Vårt Land sa avtroppende biskop Christian Alsted at det har vært en krevende periode, særlig etter 2016 da det ble klart at den amerikanske delen av kirkesamfunnet gikk mot splittelse.

– Det var uro, og veldig mye dreide seg om den tematikken. Vi mistet delvis fokus og dermed bremset den gode utviklingen opp, sa Alsted.

I Norge mener han derimot at Metodistkirken har blitt mer utadrettet i løpet av de 16 årene han har vært biskop.

– Den har blitt mer opptatt av diakonale initiativer. Den er bevisst på at vi kan ikke fortsette med å være kirke i framtiden, på den samme måten som vi har vært i mange årtier. Den kirken som var, fungerer ikke lenger. Men vi har ikke helt forstått hva den nye kirken skal være ennå, sa Alsted i juni i fjor.

---

Metodistkirken

  • Oppstod i 1784, da Methodist Episcopal Church brøt med Church og England. Kirkesamfunnets teologi er inspirert av John Wesley (1703–1791).
  • Den første menigheten i Norge ble organisert i Sarpsborg i 1856.
  • Metodistkirken er et av verdens største kirkesamfunn med over 80 millioner medlemmer. I Norge er det 46 menigheter og over 11.000 medlemmer.
  • Metodistkirken i Norge tilhører United Methodist Church (UMC). UMC oppstod i 1968, da metodistkirker som hadde brutt fra hverandre på grunn av slaveriet fant sammen igjen.
  • I USA har rundt 7.000 metodistkirker brutt med United Methodist Conference, på grunn av utvikling i trossamfunnets samlivsetikk. I Norge er metodistkirkene i Hvittingfoss og Hammerfest i en slik bruddprosess.

---

Herman Frantzen

Herman Frantzen

Herman Frantzen er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Mer fra: Religion