Når Pinsebevegelsen denne uken samler ledere fra hele landet, er det med disippelskap som tema: hvordan være en disippel av Jesus i dagens Norge.
Det er bare syv år siden dette sist var tema for Led-konferansen, forteller pinsebevegelsens leder Øystein Gjerme.
– Årsaken til at vi velger dette temaet igjen etter såpass kort tid, er at vi ser at det er en rekke hendelser som har aktualisert dette igjen.
Han peker på tre forhold:
- Pandemien avslørte at disippelgjøringen har vært for svak etter pandemien. Kirkenes arbeid har hvilt for mye på gudstjenester og store samlinger, og de ser et behov for å styrke det personlige gudslivet.
- At kirkemodellen der kirken i stor grad drives av en tiltrekkende gudstjeneste, ofte kalt «attraksjonsmodellen», har fått seg en knekk etter en rekke skandaler og utfordringer. Det kristne livet må knyttes til personlig disippelskap, og ikke profilerte menigheter og ledere.
- At man ser en tendens til ønske om mer ekthet og autentisitet, fremfor gode møteproduksjoner.
– Dette er ikke noe som gjør store utslag, men vi ser tendenser som gjør at vi setter dette på agendaen, presiserer Gjerme.
Gjerme mener disippelskap er det mest sentrale elementet i Jesus’ oppdrag til kirken.
– Vår drøm er at pinseledere skal prioritere disippelskap først. Sånn kan vi se at troen smitter til nye mennesker.
---
Led 2025
- Pinsebevegelsens årlige lederkonferanse, som samler ledere fra ulike nivåer i Pinsebevegelsens 340 menigheter i Norge
- Arrangeres 9.-11. januar i Nova Spektrum i Lillestrøm
- Forventer 1350 deltakere
- Den første Led-konferansen ble arrangert i 2011, som en videreføring av Pinsebevegelsens predikantkonferanse
- Årets tema er «disippelskap»
---
– Vi må ha større dybde
I den globale pinsebevegelsen har kirkemodellen som fokuserer på en relevant og tiltalende gudstjeneste, kalt attraksjonsmodellen, vært populær de siste tiårene. Modellen har vært mye brukt i amerikanske megakirker, og i Europa særlig gjennom Hillsong-menighetene.
Hillsong-menighetene har lagt bak seg noen turbulente år, etter at grunnlegger Brian Houston trakk seg i 2022 etter en rekke alvorlige anklager. Kort tid etterpå gikk den norske delen av Hillsong ut av bevegelsen, og endret navn til Puls i Norge.
Kort og godt legger modellen vekt å skape vekst gjennom å skape en attraktiv gudstjeneste som tiltrekker nye mennesker. Motsatsen omtales ofte som misjonal kirke, som vektlegger kirkevekst gjennom at kirkemedlemmene sprer kristen tro i sin hverdag.
Når vi sier at attraksjonsmodellen har fått seg en knekk, er det mest for å si at vi må ha større dybde i det vi inviterer til.
— Øystein Gjerme, leder for Pinsebevegelsen
– Men har ikke menigheten du leder, Salt, vært drevet av en slik attraksjonsmodell?
– Enhver menighet som er offentlig har et attraksjonselement ved seg. Spørsmålet er hva man verdsetter når man har fått med seg folk. Jeg tror det er mulig å være attraktiv og misjonal på samme tid.
Han viser til at norsk kontekst er annerledes enn amerikansk, hvor disse begrepene har oppstått. I Norge må man i mye større grad forholde seg til folk som i utgangspunktet ikke er interessert i å gå i en kirke.
– Derfor treffer ikke disse begrepene helt i Norge. Når vi sier at attraksjonsmodellen har fått seg en knekk, er det mest for å si at vi må ha større dybde i det vi inviterer til. Noe mer enn bra arrangement og møter.
Opplever vekst, men vil ikke rope høyt om trend
– Når dere setter dette på agendaen, betyr det at Pinsebevegelsen skal endre måten man driver menighet på?
– Vår oppgave er å gi inspirasjon til 340 selvstendige menigheter, og det fordrer at vi kjenner og respekterer det bestående. Så vil vi samtidig lede til mer tydelighet i valg og prioriteringer. Vi ønsker å invitere til et innviet åndsliv, og det kommer vi til å løfte opp her. Dette er det beste av pinsearven, sier Gjerme.
– Vi har lagt bak oss et år der mange snakker om økt tilstrømning, særlig av unge. Opplever dere også det?
– Ja, vi hører om tilstrømning i ungdomsflokkene, og om flere folk på leirer og på møter. Samtidig har jeg personlig ikke behov for å rope for høyt om en kortsiktig trend. Jeg trenger å se en litt mer langsiktig utvikling som gjør større utslag i antall.
– Hvordan kan en kortsiktig trend bli til en langsiktig tendens?
– Det er i de sunne menighetene at folk får en livslang etterfølgelse av Jesus. Der hvor det er plass for alle, hvor man har en sunn lære og praksis. Vi trenger å fornye oss, både i lys av det skriften lærer oss, men også av de tilbakemeldingene vi får på overdrivelser og usunnheter som kan fort prege lokalmenigheter. Der mener jeg at vi er blitt bedre de siste årene.
Styrker hovedkontoret
Pinsebevegelsen er en sammenslutning av selvstendige menigheter, med liten grad av sentral styring, og med et lite sentralledd.
Gjerme har som leder for Pinsebevegelsen tatt til orde for å styrke hovedkontoret, slik at man i større grad kan bistå med hjelp og ressurser til menighetene. Det gjør de mulig blant annet med en kraftig økning i kontingenten, som skal sørge for flere ansatte ved hovedkontoret.
– Er det en form for profesjonalisering?
– Det er en erkjennelse blant våre lekfolksmenigheter om at ingen av oss kan hevde at vi har alle svarene, og vi har mye å lære av hverandre. Det bidrar til mer helse i kirkene våre, og jeg mener også at det øker kvaliteten.
Han presiserer at det er de lokale lederskapene som er fullt og helt ansvarlig for sin menighet.
– Men ideen om selvstendighet kan ikke bety isolasjon eller uavhengighet, sier Gjerme.