Dmytro Ostanin er ikke lenger å anse som en prest i Den russisk-ortodokse kirke.
Det har kirkesamfunnets høyeste ledelse – Den hellige synoden i Moskva – besluttet. Avgjørelsen har fått velsignelsen til deres øverste leder, patriark Kirill.
– Jeg må nesten le litt av det her. De nevner ingenting om min tilhørighet til Ukraina, men det er åpenbart derfor jeg er blitt fratatt presteskapet, sier Dmytro Ostanin til Vårt Land.
Ostanin kommer fra Ukraina, men er norsk statsborger. Menigheten hans, Kristi Åpenbaringsmenighet i Bergen, er underlagt Moskva-patriarkatet.
Der patriark Kirill har velsignet Russlands krig i Ukraina og kalt Vladimir Putin for «Guds under», har Ostanin og mange i menigheten hans fordømt krigen. De har også engasjert seg i veldedig arbeid til støtte for Ukraina, helt siden 2014.
Våren 2024 fikk Ostanin sparken som forstander i menigheten, noe Vårt Land omtalte. Han ble samtidig suspendert som prest i påvente av en kirkelig rettssak i Moskva.
Dommen falt i august, men har ikke blitt omtalt før nå. Ostanin kaller selve dommen for latterlig:
– Akkurat som de andre i kirken som er straffet for sin anti-krigsposisjon, så oppgir de en formell grunn som ikke har noe å gjøre med krigen.
I praksis fikk jeg ingen sjanse til å forsvare meg selv
— Dmytro Ostanin
Mener han har brutt sin ed
– De mener jeg har brutt eden jeg lovet da jeg ble presteviet: At jeg skal gjøre alt med velsignelse fra biskopene i kirken.
Ostanin snakker om Avdelingen for eksterne kirkeforbindelser i Moskva-patriarkatet, som er avdelingen i den russisk-ortodokse kirke som behandler kirkerettslige prosedyrer.
Vårt Land har fått se en kopi av dommen. Der skrives det at Ostanin har brutt sin ed ved å ikke etterkomme én spesifikk instruks: Å overføre alt av menighetens anliggende til en annen menighet i Norge.
Ostanin sier at han har nektet å følge instruksen fordi han mener det bryter med norsk lov og fordi det potensielt kan innebære stor risiko for menighetens menigheter, som består av primært ukrainske flyktninger.
– Det er mange av våre medlemmer som støtter vårt arbeid for Ukraina gjennom bankoverføringer. Når du overfører via bank, står det mye informasjon om deg.
Penger, klær og andre varer har blitt sendt til veldedige fond og hjelpetiltak i Ukraina.
– De som har russisk statsborgerskap kan risikere mye hvis opplysninger fra medlemsregistre og bankkontoer blir kjent. Slektningene deres i Russland kan bli gisler for den russiske stat. For hvis du støtter Ukraina med penger, risikerer du fengsel. Det har vært flere eksempler på at folk har blitt dømt til fengsel bare for å gi femti kroner til Ukraina.
I august i 2024 ble russisk-amerikanske Ksenia Karelina dømt til 12 års fengsel i Russland for å ha donert 51 dollar til en veldedig organisasjon som støttet Ukraina. 51 dollar tilsvarer rundt 550 kroner. Retten fant henne da skyldig i landssvik, ifølge BBC.
Nektet å reise til Moskva
Da Ostanin ble stevnet for retten, ble han bedt om å møte i Moskva. Det nektet han å gjøre i frykt for sin egen sikkerhet, noe han forklarte overfor Avdelingen for eksterne kirkeforbindelser før rettssaken fant sted.
– Jeg sa hele tiden at jeg ikke kan reise til Moskva for det vil kunne være farlig for meg som både norsk og ukrainsk borger. Russland er en stat som bryter demokratiske prinsipper. Hvorfor skal jeg da møte opp dit til en rettssak?
I en rekke e-poster til Den hellige synoden oppga Ostanin hvorfor han ikke ville møte i retten i Moskva. Vårt Land har fått se deler av korrespondansen.
Ostanin skriver blant annet at UD i Norge advarer nordmenn om å reise til Russland og at krigen mellom Russland og Ukraina har ført til et fravær av konsulær beskyttelse for ukrainske innbyggere i Russland.
Ostanin viser også til at Russland har gjort det ulovlig å snakke ut mot den russiske hæren, og at dette kan ramme personer som tar en anti-krigsposisjon. Han viser også til at prester med en anti-krigsposisjon har blitt arrestert i Russland tidligere.
Svaret fra Den hellige synoden: Anbefalingene fra Norges regjering er ikke ensbetydende med et kategorisk forbud mot å reise til Russland og «er ikke akseptert av domstolen som en gyldig grunn til å ikke møte opp i retten».
Fikk ikke forsvare seg selv
I flere e-poster ba Ostanin om muligheten til å forsvare seg selv i rettssaken gjennom videooverføring fra Norge, noe andre prester har fått muligheten til tidligere. Men dette ble han nektet.
– I praksis fikk jeg ingen sjanse til å forsvare meg selv.
Domstolens sekretær Alexander Mironov skriver i et svar til Ostanin at deltakelse gjennom videooverføring er umulig fordi det vil foregå på tvers av landegrenser og «garanterer ikke konfidensialitet».
I dommen som til slutt ble avgitt står det at Ostanin ved å ikke møte i retten i 2024 viste «respektløshet overfor domstolen» og at han ikke klarte «å oppgi dokumenter som bekreftet validiteten av hans fravær».
Til tross for at han ikke fikk forsvare seg i retten, sier Ostanin at han er glad for at han ikke dro til Russland.
– Det blir stadig verre og verre med sånne ting. De bryr seg ikke om at du har statsborgerskap i et europeisk land. Det spiller ingen rolle. Du kan enkelt bli kastet i fengsel.
Mistenksomt navn
En av de første henvendelsene til Ostanin om menighetsoverføring var signert den russisk-ortodokse presten Nikolai Lischenuyk, som er nestleder i Avdelingen for eksterne kirkeforbindelser. Navnet fikk Ostanin til å reagere.
Tidligere i 2024 skapte nemlig Lischenuyk overskrifter da han ble utvist fra Tsjekkia av landets myndigheter. Dette skjedde etter anklager om at han gjennom Den russisk-ortodokse kirke har forsøkt å etablere et Russland-støttet nettverk som har som mål om å danne separatistbevegelser innad i EU.
I forbindelse med utvisningen sa Tsjekkias utenriksminister Jan Lipavsky at Den russisk-ortodokse kirke er «en del av Kremlins undertrykkende maskin som står bak Russlands påvirkningsoperasjoner. Og det er sånn de burde bli behandlet, ikke bare i Den tjekkiske republikk, men i hele Europa.
Tidligere har Ostanin sagt til Vårt Land at han frykter at menighetsbygget i Bergen kan bli brukt til russisk etterretning hvis en pro-russisk prest overtar etter ham.
Vårt Land har ikke lykkes i å komme i kontakt med Avdelingen for eksterne kirkeforbindelser i Moskva-patriarkatet.