– Ved slike arrangementer er det viktig at vi anerkjenner hverandres likheter og ulikheter, sier prest i Søm kirke, Rolf Erik Hanisch.
Sammen med tre andre kirkesamfunn skal kirken hans starte året med felleskristen gudstjeneste på Frikstad bedehus i Kristiansand den 1. januar.
Det er et initiativ mellom Den norske kirke (DNK), Misjonskirken, Frikirken og Indremisjonsforbundet (ImF) i bydelen Randesund. De fire kirkesamfunnene rullerer på å invitere inn til en gudstjeneste i egen regi. Neste år er det han og DNK som skal være arrangører, forteller Hanisch.
Hanisch snakker varmt om det økumeniske initiativet i soknet. Han fremhever betydningen av at ulike kirkesamfunn kommer sammen, fordi det kan bygge bro over teologiske forskjeller og kristne stridsspørsmål.
– Vi står ikke inne for hverandres ulike ståsteder, men samles om det som er felles, om Jesus Kristus og evangeliet. Det er på det grunnlaget vi kan møtes i felleskristne sammenhenger. Man kan ikke ta Den norske kirke til inntekt for andre kirkesamfunn sine meninger, og motsatt, sier Hanisch.
Hanisch mener økumeniske treff er viktige for å skape rom for den åpne samtalen om tro og det som rører seg i de kristne fellesskapene.
– Vi må erkjenne at vi alle sammen er kristne, men at vi hver for oss leser oppdraget vårt forskjellig. På den måten kan vi heller forenes om det som er kjernen i troen vår.
Arena for fellesskap og forsoning
Hanisch er ikke alene om å fremheve viktigheten av økumenisk samarbeid. Torbjørg Oline Nyli er hovedpastor i Ytre Randesund Misjonskirke, en av flere misjonskirker i soknet som er invitert med på den felleskristne gudstjenesten.
På spørsmål om det kan være utfordrende at kirkesamfunn med ulike teologiske standpunkter møtes, svarer Nyli at hun tror at det å arrangere gudstjeneste er noe av det minst kontroversielle kristne fra ulike trossamfunn kan gjøre i fellesskap.
– Å feire gudstjeneste handler om å formidle evangeliet. Gudstjenesteformatet er derfor noe av det mest samlende vi har, sier Nyli.
Hun er overbevist om at tverrkirkelig arbeid er verdifullt, fordi det skaper et felles språk for den kristne troen, som både flere kan kjenne seg igjen i og bruke.
– Jeg tror det sender et viktig signal til Kristiansand og vårt lokalsamfunn om at byen har mange ulike kirker, som til sammen har plass til alle. Som kirke er vi kalt til å være ett, og derfor er det verdifullt at vi, på tvers av uttrykk og teologiske uttrykk, kan møtes i fellesskap, sier Nyli.
– Vi må erkjenne at vi alle sammen er kristne, men at vi hver for oss leser oppdraget vårt forskjellig.
— Rolf Erik Hanisch, prest i Søm kirke, Kristiansand.
Sterk tradisjon for økumenikk
Den felleskristne gudstjenesten er ikke det eneste økumeniske initiativet i Kristiansand på nyåret. Første uken i januar avholdes de kristne fellesmøtene, hvor 46 menigheter står sammen om et ukelang arrangement i KRS Live - konferansesenteret tidligere eid av Filadelfia Kristiansand.
Nyli uttrykker stolthet over å bo i en by med rikt og variert økumenisk arbeid.
– Kristiansand er en by med lang tradisjon for god økumenikk. I riktig format kan det fungere som en naturlig menighetsutvidelse.
Hanisch forteller til Vårt Land at han er utrolig glad for at Den norske kirke (DNK) er representert i tverrkirkelig arbeid, både nasjonalt og lokalt, rett og slett fordi den åpne respektfulle samtalen er med å bygge ned fordommer mellom kristne.
– Det er i de felles møtepunktene vi bevarer den åpne samtalen, og lærer hverandre bedre å kjenne, avslutter Hanisch.