– Jeg kan ikke utelukke at det vil bli oppsigelser, sier Bård Mæland, rektor ved VID vitenskapelige høgskole, til nettavisen Khrono.
De skriver at tallet på årsverk, ifølge styrepapirer fra VID-styret den 24. september, skal ned med 31.
Det skal ha gått ut tilbud til alle ansatte om å søke sluttavtaler i slutten av august.
Bakgrunnen er at økonomiske framtidsanalyser har vist nedgang både i tilskudd og inntekter. I 2025 må høgskolen spare inn 37,8 millioner, ifølge Khrono.
Til Vårt Land utdyper rektoren:
– Regjeringen bygde kraftig opp studieplasser under pandemien, særlig innenfor blant annet helse og velferd. VID har økt kapasiteten på for eksempel sykepleie, vernepleie og sosialt arbeid. Disse plassene er nå under full utfasing, og rammer VID.
– Dette er synd med de utfordringene vi ser innenfor helse- og velferdssektoren, men er et resultat av at regjeringen har sterkt behov for å prioritere andre samfunnsområder i en urolig tid i verden.
Krevende
Mæland forteller at VID har hatt en «kraftig utvikling» på antall studenter og prosjektinntekter siden 2016. Men nå trengs en omstilling, understreker han. VID må tilpasse seg strammere statlige rammer og hardere kamp om prosjektmidlene som institusjonene søker om.
– Kunnskapsdepartementet har hatt en rekke satsninger knyttet til pedagogisk utvikling og utviklingen av desentraliserte og fleksible utdanninger. Her har VID fått tildelt store midler. Disse søknadsmulighetene er nå faset ut.
– I tillegg har innføringen av høye studieavgifter for internasjonale studenter gitt et fall i søkere på engelskspråklige programmer, som også inngår i omstillingsbehovet.
Rektor Mæland skriver i et notat til de ansatte at han vet at det vil blir krevende, og at han har respekt for dem som vil miste arbeidsplassen eller gå gjennom krevende endringer:
– Nettopp av denne grunn har vi også ønsket å tilby sluttpakker, som kan gjøre endringene lettere å leve med enn en ren nedbemanningsprosess, skriver han, ifølge Khrono.
---
VID vitenskapelige høgskole
- En av de største private høgskolene i Norge med nesten 6000 studenter og 600 ansatte
- Driver utdanning og forskning innen helse- og sosialfag, samfunnsvitenskap, ledelse, diakoni og teologi
- Ble ble etablert i 2016 gjennom fusjon av Diakonhjemmet Høgskole, Haraldsplass diakonale høgskole, Høgskolen Betanien og Misjonshøgskolen
- I 2018 ble Høgskolen Diakonova del av fusjonen
Kilde: vid.no
---