96 studenter har fått tilbud om studieplass ved profesjonsstudier i teologi. Det er en oppgang fra 81 studenter i fjor.
Det viser opptakstallene fra Samordna opptak, som ble gjort tilgjengelig torsdag.
I Norge tilbys profesjonsstudier i teologi ved fire studiesteder: Teologisk fakultet ved Universitetet i Oslo, MF vitenskapelig høyskole i Oslo, NLA Høgskolen i Bergen og VID i Stavanger.
Aller mest øker det ved Teologisk fakultet på Universitetet i Oslo, som øker fra 32 til 45 studenter i årets hovedopptak.
MF vitenskapelig høyskole tar opp like mange som i fjor, 24 elever, mens VID i Stavanger øker fra 15 til 22. NLA Høgskolen i Bergen tar i år bare opp fem studenter til sitt profesjonsstudium i teologi, mot fjorårets 10.
Opplever større interesse på TF
– Dette synes vi er veldig, veldig hyggelig. Profesjonsstudiet i teologi er på en måte hjertet av fakultetet, sier studiedekan Sivert Angel ved TF.
At hele feltet samlet sett opplever en økning, synes han er gledelig.
– Jeg tenker at denne rekrutteringskrisen til prestetjenesten kanskje kan løses om ikke så altfor lenge. Kanskje det om noen år er kamp om prestejobbene, spør han spøkefullt.
– Det hadde jo vært hyggelig.
I motsetning til MF, som har et eget studieprogram for dem som velger presteyrket som sin andre karriere, tror Angel at denne typen studenter speiles i tallet 45 som nå har fått tilbud på TF. På fakultetet ved UiO tilpasser de nemlig profesjonsløpet til dem som kommer med erfaring eller kompetanse fra før.
– Jeg håper at det i disse tallene ligger en gruppe med flinke, motiverte andrekarrierestudenter og en god gjeng unge heltidsstudenter som bidrar til å styrke studiemiljøet på campus.
Som underviser har Angel lagt merke til en tendens den siste tiden: Flere studenter fra andre fag på UiO kommer til TF og tar fag i teologi.
– Mitt inntrykk er at de kommer i større antall en før. For meg er det en liten indikasjon på at interessen for teologi kanskje er oppadgående. Ting går jo litt i bølger, og hvis vi nå er i en oppadgående, er det veldig stas.
MF-rektor: Hadde håpet på flere
– Samlet sett er opptaket ok. Vi hadde nok håpet på fem søkere til – men erfaringen fra alle disse årene med omtrent like mange søkere, er at vi får fem nye fram mot opptaket i august, sier MF-rektor Vidar Leif Haanes om opptaket til profesjonsstudiet.
Å få et særlig mye høyere søkertall enn det som har vært stabilt på MF så lenge, tror ikke rektoren er veldig realistisk.
Men to teologitall peker seg ut hos høgskolen: Årsstudiet i teologi opplever en økning, og 17 studenter har fått tilbud om å gå det samme førsteåret som prestestudentene. En håndfull av disse vil av erfaring gå videre på profesjonsstudiet etter dette året, forteller Haanes.
Det erfaringsbaserte studiet i teologi er også populært, og har omtrent 50 søkere.
– Vi er fornøyd så lenge vi klarer å ha en balanse mellom de som tar det lange, ordinære løpet og de som tar det erfaringsbaserte, sier Haanes.
– Du sier dere gjerne skulle hatt fem søkere til. Hva har dere gjort for å prøve å få til det? Og hvorfor har det ikke lyktes?
– Jeg tror vi har gjort det meste som kan gjøres tidlig, vi har vært aktive med våre ansatte og studenter der hvor potensielle studenter møtes. Vi har gode samarbeid med Skjærgårds, KFUK-KFUM, Acta og KRIK, deltatt på regionale ungdomssamlinger i bispedømmene og brukt sosiale medier. Det er ikke lett å vite om vi kunne gjort så mye mer.
NLA: – Bildet er mer nyansert
Rektor ved NLA Høgskolen, Sigbjørn Sødal, vedgår at de gjerne skulle hatt flere studenter på profesjonsstudiet enn de fem som har fått tilbud om studieplass i år.
– Men interessen er relativt større for andre, kortere teologi- og religionsstudier ved NLA som gir visse overgangsmuligheter til cand.theol-studiet, så bildet er litt mer nyansert og lovende på noe sikt enn det de enkle tallene viser, sier Sødal i en e-post til Vårt Land.
70 flere har fått plass på teologistudier
I år er det også markant økning blant dem som har fått tilbud om studieplass til bachelorgrad eller årsstudium i teologi. Samlet har 361 elever fått tilbud om studieplass på landets teologistudier. Det er en oppgang fra 291 studietilbud som ble gitt i fjor.
Tallene inkluderer ikke opptak ved Høyskolen for ledelse og teologi, som ikke gjør sitt opptak gjennom Samordna opptak. De gjør kontinuerlig opptak frem til studiestart, men hadde før sommeren en økning på 30 % sammenlignet med fjoråret, opplyser kommunikasjonsrådgiver Bjørnar Algrøy.
Én av dem som skal studere teologi neste år er Ester Høgsås (23), som til høsten begynner på bachelor i teologi og misjon på Fjellhaug internasjonale høgskole.
Hun har gått på Fjellheim bibelskole i Tromsø, og ønsker å lære mer om teologi.
– Jeg har lyst å gå mer i dybden av hva alt betyr. Jeg synes også kirkehistorie er veldig spennende, for å kunne se hvordan Gud har virket gjennom historien, sier Høgsås.
Vårt Land møter henne på ungdomsfestivalen UL i Stavanger. Hun håper bachelorgraden kan gi svar på flere store spørsmål som hun gjerne vil ha svar på.
– Da synes jeg teologi som utdanning er interessant. Det åpner også opp for jobber som jeg kunne tenke meg, sier Høgsås, og nevner forkynner, bibelskole og misjon som mulige yrkesveier.