Religion

MF beklager til skeive: – Har bidratt til diskriminering

OPPGJØR: Rektor Vidar Haanes med uforbeholden unnskyldning på vegne av MF vitenskapelig høyskole.

De oppmøtte til avgangsseremoni og semesteravslutning på MF vitenskapelig høgskole hadde kanskje ikke forventet det som etterhvert kom i rektors tale.

– På 1980- og 90-tallet kom det flere læreuttalelser fra MF som legitimerte diskriminering av skeive i kirke og samfunn, sa Vidar Leif Haanes foran det fullsatte auditoriet fredag ettermiddag.

I starten av juni heiste MF Pride-flagget for første gang, og høyskolen har tatt regnbuefargene i bruk i logoen sin.

Til Vårt Land sa Haanes da at institusjonen «i grunnen ikke» vurderte noen selvransakelse og unnskyldning for denne delen av historien med det første.

Det etterlyste nemlig MF-professor Sturla Stålsett – og etterhvert Halvor Moxnes og Gyrid Gunnes.

Haanes tok forbehold om at dette kunne forandre seg. Og fredag kom den offisielle beklagelsen.

Avgangsseremoni ved MF vitenskapelig høyskole. Rektor Vidar Haanes.

– Vi som leder MF i dag har ikke mandat til å be om unnskyldning på vegne av lærere som skrev sine uttalelser på grunnlag av sin faglige og kirkelige overbevisning og sin akademiske frihet.

– Jeg kan likevel på vegne av MF som institusjon i dag fremføre en uforbeholden unnskyldning for at vi ikke lyttet tilstrekkelig til skeives erfaringer, og har bidratt til diskriminering og til å påføre mange mennesker vonde sår – og en historie av manglende respekt og legitimitet i kirken og på MF, sa Haanes.

Høylytt applaus

Feilene som har fått konsekvenser for enkeltmennesker kan ikke gjøres om, framholdt han.

– På vegne av MF vil vi derfor beklage at vi ikke har oppfylt vårt ansvar overfor skeive, sa rektoren, til høylytt applaus.

Ifølge Haanes har det vært interne samtaler om en slik unnskyldning fra starten av studieåret.

Da MF holdt et seminar etter Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport kom spørsmålet: Hva gjør vi nå med de skeive?

I artikkelen om Pride-flagget, og innleggene som har kommet etterpå, har flere etterlyst beklagelsen som nå har kommet, men som Haanes svarte forbeholdent på for noen uker siden.

– Jeg svarte som jeg gjorde fordi dette jo er en prosess. Dette hadde vi bestemt oss for før innlegget fra Halvor Moxnes. Flere ansatte og studenter har etterlyst en beklagelse, sier Haanes til Vårt Land.

Veien videre

Som institusjon beklaget MF i 2011 overfor kvinnelige studenter og prester, for måten de var blitt behandlet og diskriminert på. Da var det 50 år siden Ingrid Bjerkås, Norges første kvinnelige prest, ble ordinert.

Det institusjonelle «vi» Haanes fremførte beklagelsen ut ifra, er avtroppende (Åshild Mathisen) og påtroppende (Atle Sommerfeldt) styreleder, prorektor Kjetil Fretheim og ham selv.

– Vi avslutter dette året med vårt bidrag til sannhet og forsoning, avsluttet Haanes.

– I tillegg ligger det en invitasjon til lærere og studenter til å arbeide videre med et kritisk og konstruktivt fokus på MF og den utdanningen og forskningen som har foregått, og nå foregår, her.

---

MF

  • MF vitenskapelig høyskole for teologi, religion og samfunn holder til på Majorstua i Oslo.
  • Har utdanninger innen blant annet teologi, samfunn, religion og diakoni.
  • Rundt 120 ansatte og 1300 studenter.
  • Tidligere navn: Det teologiske Menighetsfakultet.
  • Kilde: SNL.

---

Ruth Einervoll Nilsen

Ruth Einervoll Nilsen

Ruth Einervoll Nilsen har vært journalist siden 2016. For tiden jobber hun primært med samtalepodkasten Åpenbart og er lydansvarlig i redaksjonen. Ellers har hun Den norske kirke og teologisk akademia som sine hovedfelt, samt skriver portrettintervjuer.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Religion