Religion

Vil ha full åpenhet om Caritas-avtalen

TILLITSPROBLEM: Flere ber om fullt innsyn i den avgåtte generalsekretærens gunstige arbeidsavtale. – Ikke aktuelt, svarer styreleder.

– Det kan se ut som om en ukultur med høye lønninger og gunstige avtaler – i alle fall i en periode – fikk feste i organisasjonen, sier Eivor Oftestad til Vårt Land.

Oftestad er professor i kristendomshistorie, forfatter og medlem i Den katolske kirke. På Facebook oppfordrer hun tidligere generalsekretær i Caritas, Martha Skretteberg, om å frasi seg sluttpakken på 1,9 millioner kroner, som «bare er egnet til å svekke tillit, skape avsky og avstand».

I en e-post til Vårt Land utdyper Oftestad at innspillet «nok er ønsketenkning, men når avtaler er inngått og underskrevet, så er vel eneste løsning – hvis det er utilbørlige avtaler – at den som tilgodesees frasier seg avtalen».

Men enda viktigere enn at Skretteberg frasier seg pengene, er at man får full åpenhet om hva som har skjedd, mener Oftestad:

– Det er veldig mye spekulasjoner og misnøye, ikke minst hos det katolske lekfolket.

Nå etterlyser hun svar på konkrete spørsmål:

– Hvilke avtaler er inngått, når, og med hvem og hvorfor?

Det er veldig mye spekulasjoner og misnøye, ikke minst hos det katolske lekfolket

—  Eivor Oftestad, medlem i Den katolske kirke

Før påske kunne Vårt Land avsløre at tidligere generalsekretær i hjelpeorganisasjonen, Martha Skretteberg, har fått en svært gunstig sluttpakke (se faktaboks). Mange i Caritas reagerer, og en anonym ansatt kaller pengesummen for et «moralsk svik mot verdens fattige».

Caritas er Den katolske kirkes humanitære hjelpeorganisasjon, og en av verdens største humanitære aktører.

Vårt Land har forelagt kritikken for Martha Skretteberg og spurt henne om hun vil vurdere å frasi seg avtalen. Skretteberg jobber for tiden for Caritas i Sør-Amerika. I en melding på WhatsApp henviser hun til styreleder i Caritas Norge for alle spørsmål.

Les styreleder Stian Berger Røslands svar lenger ned i saken.

---

Slik ser avtalen ut:

  • I en retrettavtale inngått flere år etter at Skretteberg ble ansatt i 2011, ble hun enig med styret om at hun kunne gå inn i andre stillinger i Caritas Norge, med samme lønns- og arbeidsvilkår som i generalsekretærstillingen.
  • Organisasjonen har ikke vært orientert om retrettavtalen før i slutten av mars i år.
  • Da Skretteberg ønsket å gå av som generalsekretær, opprettet styret et nytt oppdrag til henne i hennes fødeland, Colombia. Oppdragets varighet er ett år, med samme lønnsvilkår som før, altså 1,17 millioner kroner.
  • Skretteberg får dessuten de vanlige betingelsene som andre utenlandsutsendte, som dekning av boutgifter.
  • Skretteberg får også en sluttpakke på 1,965 millioner kroner, for å avslutte arbeidsforholdet innen 1. desember 2024. Avtalen er datert til slutten av mars i år.

---

– Et tillitsproblem

Etter det Vårt Land kjenner til, har sluttpakken skapt reaksjoner i store deler av Den katolske kirke. Det har også kommet henvendelser til biskopen i Oslo, Bernt Eidsvig, som førte til at Eidsvig ba prester om å ta opp saken under den tradisjonsrike palmesøndag-messen.

Katolikk og fagansvarlig for dialog i Areopagos, Ann Jeanette Ekberg, er blant dem som reagerer kraftig på sluttpakken, og kaller Skrettebergs arbeidsavtale i Caritas for et «tillitsproblem». Hun stiller seg bak Oftestads oppfordring om åpenhet rundt arbeidsavtalen til den avgåtte Caritas-sjefen.

– En stor del av det katolske lekfolket spør seg nå hva som er bakgrunnen for at disse avtalene er blitt inngått. Hvem bestemmer hva og hvor går avgjørelsene? spør Ekberg.

Litteraturhuset - Tro og tvil på Gud. Debatt om kristendommen. Er løpet kjørt for kristendommen?Ann Jeanette Søndbø Ekberg

Hun mener sluttpakken er en moralsk kollaps som ikke går overens med Den katolske kirkes sosiallære, en lære også Caritas forvalter:

– Katolsk lære sier at man har rett på rettferdig lønn og arbeidsvilkår. Men Skrettebergs avtale er langt forbi det, sier hun til Vårt Land, og legger til:

– Rent prinsipielt spør jeg meg om kristne og humanitære organisasjoner i det hele tatt skal operere med sluttpakker. Når det er sagt er hennes sluttpakke for høy.

En stor del av det katolske lekfolket spør seg nå hva som er bakgrunnen for at disse avtalene er blitt inngått

—  Ann Jeanette Ekberg, medlem i Den katolske kirke

Styreleder: –Ingen offentliggjøring av arbeidsavtaler

Styreleder i Caritas Norge, Stian Berger Røsland, avviser imidlertid kravet om fullt innsyn i Skrettebergs arbeidsavtale.

Stian Berger Røsland er valgt til ny styreleder i Caritas Norge. Her er han fotografert da han var byrådsleder i Oslo. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB

– Vi offentliggjør selvsagt det som har regnskapsmessig betydning og som det gjøres avsetninger for, som lønnsvilkår og sluttvilkår. Men det er ikke aktuelt å offentliggjøre den enkelte ansattes arbeidsavtale med Caritas, sier han til Vårt Land.

– Flere medlemmer i Den katolske kirke mener sluttpakken skaper mistillit til Caritas. Hvordan vil styret håndtere det?

– Vi har den åpenheten som det forutsettes at man skal ha. Men det er en balansegang og grensegang mellom behovet for åpenhet og den enkelte ansattes rett til fortrolighet om eget arbeidsforhold, sier Berger Røsland og legger til:

– For en virksomhets daglig leder eller generalsekretær er den fortroligheten mindre enn for andre ansatte, men det betyr ikke at den er borte.

Ny generalsekretær: – Har ingen sluttpakke-avtale

Eivor Oftestad avslutter e-posten til Vårt Land med å understreke at «åpenhet er eneste vei ut av uføret» for hjelpeorganisasjonen:

– Manglende åpenhet gir grobunn for mye rykter og mistillit, derfor er åpenhet så viktig. Her har jeg tro på den nye generalsekretæren og det nye styret i Caritas, skriver hun.

Ingrid Rosendorf Joys tok over jobben som generalsekretær i Caritas Norge i mars i år. Hun ønsker å være åpen om sin egen arbeidsavtale med Caritas.

Debattt om den nye loven om tros- og livssynssamfunn arrangert av Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn.

– Jeg har en helt ordinær åremålsavtale, som er det som er vanlig i denne type organisasjoner, opplyser Rosendorf Joys til Vårt Land.

Åremålet har en varighet på seks år, og kan fornyes med en ny seksårsperiode dersom både hun og styret ønsker det. Rosendorf Joys opplyser også om at hun har samme pensjonsordninger som resten av organisasjonen.

– Har du inngått en retrettavtale lik den Martha Skretteberg fikk, og har du avtalt en sluttpakke for den dagen du går av?

– Jeg har ingen retrettavtale og ingen sluttpakke. Det ville selvfølgelig vært svært umusikalsk i denne bransjen som vi er i, svarer Rosendorf Joys.

Les mer om mer disse temaene:

Dana Wanounou

Dana Wanounou

Dana Wanounou er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land. Hun har også vært nyhetsleder og debattleder i avisen. Har du tips om saker, send mail til danawano@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion