Religion

Disse kan bli ny kirkerådsleder

TOPPLEDER: Åpen folkekirke og Nominaskonskomiteens liste har nominert hvert sitt navn til å bli den øverste, valgte lederen i Den norske kirke.

Åpen folkekirkes kandidat og leder, Gard Sandaker-Nielsen, har én motkandidat i valget om hvem som blir kirkerådsleder, nemlig Harald Hegstad.

Det ble offisielt mandag ettermiddag. Fristen for å nominere kandidater gikk ut forrige uke, men det er et lite forbehold: Medlemmer av Kirkemøtet, noen ganger sammenlignet med kirkens «storting», kan også foreslå navn til ledervervet under møtet.

Kirkerådslederen er Den norske kirkes (DNK) øverste valgte leder. Kirkerådet har blitt kalt både kirkens «regjering» og styre.

Hvilke av de to kandidatene som skal lede rådet blir klart under Kirkemøtet som holdes i Trondheim 11.–14. april.

Åpning av Kirkemøtet 2022.

Lavere terskel og prioritering av det lokale

Vårt Land meldte tidligere i år at Harald Hegstad ble enstemmig nominert som kirkerådsleder fra Nominasjonskomiteens liste.

– Som kirkerådsleder vil jeg arbeide for best mulig samvirke mellom lokalt, regionalt og nasjonalt nivå. Regelverk og organisasjonsstruktur bør finne en enklere form. Knappe ressurser må prioriteres slik at mest mulig blir brukt lokalt, der kirkens liv utfolder seg, sier Hegstad I en pressemelding fra DNK.

Gard Sandaker-Nielsen er Åpen folkekirkes kandidat og leder.

– Jeg har lyst til å være med på å styrke folkekirkens plass og rolle i samfunnet. Vi må engasjere, være relevante og fortsette å redusere terskelen for å være med i kirken. Det skal være høyt under taket og rom for meningsmangfold, sier Sandaker-Nielsen i pressemeldingen.

Begge de to er valgt inn i Kirkemøtet fra Oslo bispedømme.

Vil du bli bedre kjent med de to kandidatene? Les tidligere «Min tro»-intervju med Harald Hegstad her og med Gard Sandaker-Nielsen her.

---

Valg av ny kirkerådsleder

  • Kirkerådslederen er Den norske kirkes øverste valgte leder, og velges av Kirkemøtets medlemmer.
  • Ved kirkevalget i fjor høst ble det valgt inn 34 medlemmer fra Åpen folkekirke, 26 fra Nominasjonskomiteens liste, 7 fra Frimodig kirke og 10 fra Bønnelista.
  • Kirkerådslederen velges på Kirkemøtet som holdes 11.–14. april i Trondheim.

Kilder: snl.no og kirken.no

---

Les mer om mer disse temaene:

Marit Mjølsneset

Marit Mjølsneset

Marit Mjølsneset er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion